ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η Κύπρος θα προχωρήσει κανονικά με το εμβόλιο της AstraZeneca

Τι δήλωσε ο Νικόλας Διέτης

Η Κύπρος θα προχωρήσει κανονικά με τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca όταν το παραλάβει, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επίκουρος Καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Νικόλας Διέτης, ο οποίος είπε πως η σύσταση για μη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου σε άτομα άνω των 65 ετών αφορά μόνο τις γερμανικές αρχές.

Σύμφωνα με το κ. Διέτη η σύσταση αυτή έγινε για τους Γερμανούς από Γερμανούς, εξηγώντας ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ο οποίος κάνει τις εγκρίσεις για όλα τα φάρμακα και εμβόλια της Ευρώπης, δεν θέτει περιορισμό στις ηλικίες που θα χορηγείται το εμβόλιο.

Ωστόσο, σημείωσε ότι αν και το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ένα ασφαλέστατο εμβόλιο, εντούτοις είπε ότι έχει δείξει χαμηλότερη αποτελεσματικότητα από ότι τα άλλα εμβόλια.

Απαραίτητος ο σχεδιασμός από πλευράς Υπ. Υγείας

Απαντώντας σε ερώτηση για την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου εμβολίου, ο κ. Διέτης είπε ότι είναι απαραίτητος ένας σχεδιασμός από πλευράς Υπουργείου Υγείας, ώστε με την έλευση του εμβολίου της AstraZeneca στην Κύπρο να μην εμβολιάζονται με αυτό άτομα που υπάρχει περίπτωση να μολυνθούν και να νοσήσουν βαριά.

Όπως είπε «θα ήταν καλό το συγκεκριμένο εμβόλιο να είχε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, αλλά είναι πάνω από 50%, που είναι το όριο Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και έχει πάρει έγκριση».

Συνέχισε λέγοντας ότι «από τη στιγμή που θα έρθει το εμβόλιο της AstraZeneca και θα έχουμε ένα εμβόλιο με χαμηλότερη αποτελεσματικότητα από τα άλλα εμβόλια, που είναι πιο αποτελεσματικά, είναι να ορίσει τουλάχιστον την ομάδα χρήσης των εμβολίων των πολύ αποτελεσματικών να είναι κυρίως οι ευπαθείς ομάδες για αρχή».

Επειδή, εξήγησε, «έχουμε ελλείψεις δόσεων δεν πρέπει να φτάσουμε σε σημείο να εμβολιάζουμε ένα 80χρονο με το AstraZeneca, μόνο και μόνο επειδή δεν έχουμε δόσεις από τη Pfizer».

Σημείωσε πως «με το εμβόλιο της AstraZeneca μόνο έξι στους δέκα καλύπτονται», για να προσθέσει πως «δεν πρέπει να αυξήσουμε οι ίδιοι το ρίσκο στους ηλικιωμένους και ενώ τους εμβολιάζουμε να υπάρχει περίπτωση να μολυνθούν και να νοσήσουν βαριά».

«Για να αποφύγουμε αυτή την περίπτωση νομίζω ότι ένας τέτοιος σχεδιασμός είναι απαραίτητος», είπε.

Για τη διαφοροποίηση της Γερμανίας από τα υπόλοιπα κράτη μέλη, ο κ. Διέτης είπε πως αν κάποια χώρα θέλει να διαφοροποιήσει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για τους πολίτες της το κάνει με μία ανακοίνωση και με μία έγκριση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων.

«Η Κύπρος δεν προτίθεται να κάνει κάτι ξεχωριστό στο άμεσο μέλλον. Μόνο οι Γερμανοί το έκαναν», είπε.

Η Κύπρος δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ουγγαρίας για το Sputnik V

Σε σχέση με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, ο κ. Διέτης ανέφερε πως η Κύπρος, όπως και άλλες χώρες της Ευρώπης, θα πάνε με την έγκριση του του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Εξήγησε ότι για να μπορέσει να έρθει στην Κύπρο το συγκεκριμένο εμβόλιο θα πρέπει να δώσει την έγκρισή του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, η οποία να επικυρωθεί από την ΕΕ.

Ωστόσο, σημείωσε ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να κάνει αίτηση η ίδια η εταιρεία παραγωγής του εμβολίου.

«Αυτή η αίτηση δεν έχει γίνει ακόμα. Επομένως το πρώτο βήμα είναι να καταθέσει ενδιαφέρον του το Ινστιτούτο που παράγει το Sputnik στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό ότι προτίθεται να κάνει αίτηση. Την ίδια ώρα θα ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ο οποίος θα ζητήσει δεδομένα από μελέτες και μετά θα οριστεί η ημερομηνία έγκρισης. Ακολούθως θα πάει στην ΕΕ για επικύρωση και μετά είναι στο χέρι των κρατών μελών αν θα επιλέξουν να αγοράσουν συνολικά τα συγκεκριμένα εμβόλια», ανέφερε.

Σε σχέση με την Κύπρο ανέφερε πως η χώρα δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ουγγαρίας και των άλλων χώρων, «εκτός και αν φτάσει σε απελπιστικά όρια και αναζητά εμβόλια από το πουθενά».

Τέλος, είπε πως προς το παρόν η Κύπρος ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X