ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η «Ιστορία Δύναμης» του Γιώργου Γεωργίου

Καθηλωμένος στο αναπηρικό, ενώ έχει υποστεί δύο εγκεφαλικά επεισόδια

Προωθητική Ενέργεια

«Το μόνο εμπόδιο για την πραγματοποίηση του αύριο μας, είναι οι αμφιβολίες μας στο σήμερα», είπε ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ, ένας από τους προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών. Φράση που αποκτά διαφορετική σημασία όταν προέρχεται από ένα άνθρωπο ο οποίος διαγνώστηκε με πολιομυελίτιδα στα 39 του. Ακολούθησε μακροχρόνια θεραπεία, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα και ο Ρούσβελτ παρέμεινε καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι. Η σύζυγός του Έλεανορ Ρούσβελτ συνήθιζε να λέει ότι η ασθένειά του έδωσε μοναδική δύναμη και θάρρος που πριν δεν διέθετε.

Η ιστορία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, είναι ενδεικτική για το τί μπορεί να καταφέρει ο άνθρωπος από την στιγμή που πιστέψει στη δύναμη του, αλλά δεν είναι η μοναδική. Όλοι φυσικά γνωρίζουν ότι ο σπουδαίος επιστήμονας Άμπερτ Άινσταιν ήταν δυσλεκτικός, ή ότι ο διάσημος μουσικός Μπετόβεν είχε χάσει την ακοή του και όμως συνέχισε να γράφει μουσική και να διευθύνει.
Είναι ίσως δύσκολο να ταυτιστεί κανείς με αυτά τα παραδείγματα ανθρώπων που με πραγματικά θαυμαστή δύναμη ψυχής κατάφεραν να ορθοποδήσουν παρά τις δυσκολίες και να διαπρέψουν, αφήνοντας παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Όμως δεν είναι τόσο μακριά από εμάς.

Καθημερινά ο καθένας βιώνει λιγότερο ή περισσότερο δύσκολες καταστάσεις τις οποίες καλείται να διαχειριστεί. Άλλες είναι παροδικές, άλλες έχουν έρθει για να μείνουν. Μια τέτοια κατάσταση μπορεί να είναι η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, μιας θέσης εργασίας, μια τραυματική εμπειρία, ή μια ασθένεια η οποία είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Σε αρκετές περιπτώσεις, η δράση των υπηρεσιών στο πλαίσιο λειτουργίας του κράτους προνοίας, έχουν καταφέρει να ενεργήσουν καταλυτικά για την στήριξη και την ενδυνάμωση των ανθρώπων, μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων. Αυτό που συνήθως λανθάνει της σημασίας των κρατικών υπηρεσιών, είναι ότι η ψυχολογική υποστήριξη είναι μείζονος σημασίας. Κι αυτό αφού συνήθως μια δύσκολη κατάσταση, ή ένα τραυματικό βίωμα, μπορεί να οδηγήσει τον καθένα να αφήσει κατά μέρος τις όποιες φιλοδοξίες, όνειρα και στόχους είχε θέσει και να σταματήσει να προσπαθεί. Είναι όντως δύσκολο να διατηρήσει κανείς την ελπίδα και μια θετική προσέγγιση για το μέλλον όταν το παρόν έχει εγκλωβιστεί σε δύσκολα μονοπάτια.

Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή του Γιώργου Γεωργίου ο οποίος για περισσότερα από είκοσι χρόνια αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα. Τα τελευταία πέντε χρόνια ζει καθηλωμένος στο αναπηρικό του καρότσι. Έχει υποστεί δύο εγκεφαλικά επεισόδια, το 1ο του 1987 και το 2ο το 1992. Η θρόμβωση στα πόδια του καθιστά δύσκολη υπόθεση την μετακίνηση του ενώ πολλές ήταν οι φορές που χρειάστηκε η παρέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Στο καρότσι του λειτουργεί μηχανισμός ο οποίος λειτουργεί σαν γερανός και ταξιδεύει μεταξύ του δωματίου και της τουαλέτας του. Με την βοήθεια του γερανού, σηκώνεται από το καροτσάκι και στηρίζεται ώστε να μπορεί να περπατήσει ή να μεταφερθεί μεταξύ δύο σημείων μέσα στον χώρο του.

Είναι σε αυτό το σημείο που επιστρέφει κανείς σε αξίες τις οποίες ίσως θεωρούσε δεδομένες. Η δύναμη μιας ανθρώπινης σχέσης, η στήριξη από ένα φιλικό πρόσωπο, ή μέλος της οικογένειας μπορούν να λειτουργήσουν καταλυτικά στην συναισθηματική υποστήριξη και ανάταση. Η πίστη στην δύναμη του κάθε ανθρώπου, και η στήριξη που προσφέρει ένας άνθρωπος προς τον άλλο, μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα και να οδηγήσει στο επόμενο βήμα, και από εκεί στην επιτυχία.

Στην περίπτωση του Γιώργου, η υποστήριξη προέρχεται από ανθρώπους που τον στηρίζουν, όπως είναι ο φίλος του, Χρίστος. Τέτοιες περιπτώσεις όμως είναι καλό να τυγχάνουν υποστήριξης και να γίνονται με την σειρά τους παράδειγμα για τη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής και των ανθρώπινων σχέσεων.

Είναι για αυτό που η Ελληνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας το δύσκολο του προσωπικού αγώνα του Γιώργου, και την σημασία της πίστης και της στήριξης του Χρίστου, έρχεται να ενισχύσει την προσπάθεια προχωρώντας με την εκστρατεία «Ιστορίες Δύναμης».
Η εκστρατεία ξεκίνησε στις 7 Απριλίου με την ανταπόκριση να είναι από τις πρώτες μέρες συγκινητική. Προτάσεις Υποστήριξης θα γίνονται δεκτές έως και τις 30 Ιουνίου.

Πού θα προβληθούν οι Ιστορίες Δύναμης

Οι «Ιστορίες Δύναμης» που αναμένεται να προβληθούν μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο κανάλι YouTube της Ελληνικής Τράπεζας, έχουν στόχο να αναδείξουν την αξία της πίστης στη δύναμη του κάθε ανθρώπου και να κινητοποιήσουν την κοινωνία, ώστε ο καθένας ξεχωριστά να στέκεται αλληλέγγυος προς τον άλλον. Να εμψυχώνει και να υποστηρίζει όσους το έχουν ανάγκη. Η Ελληνική Τράπεζα έχει δημιουργήσει ειδικά για αυτή την εκστρατεία το microsite www.exeistidynami.com. Μέσω αυτής της σελίδας θα μπορούν να υποβάλλονται προτάσεις για συνανθρώπους μας οι οποίοι χρειάζονται υποστήριξη, ώστε να βρουν την δύναμη να πετύχουν αυτό, που στα δικά τους μάτια μοιάζει ακατόρθωτο.

Την ιστορία του Γιώργου πρότεινε στην Ελληνική Τράπεζα ο φίλος του Χρίστος. Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ιστορία του Γιώργου στο You Tube, στον σύνδεσμο εδώ.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση