ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η έλλειψη προσωπικού στο Τμ. Δασών απειλεί την προστασία των δασών

Προειδοποιεί ο Κλάδος Υπαλλήλων

Ο Κλάδος Υπαλλήλων του Τμήματος Δασών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι η έλλειψη προσωπικού δυσχεραίνει το έργο του Τμήματος, με σοβαρότατους κινδύνους για τα δάση, την κοινωνία και την οικονομία και σημειώνει ότι χωρίς αναβαθμισμένη δασική εκπαίδευση και έρευνα στην Κύπρο, η πατρίδα θα στερηθεί σοβαρής υποστήριξης στη εφαρμογή σύγχρονων και αποτελεσματικών προσεγγίσεων στη διαχείριση και προστασία των δασών.

Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τη Διεθνή Μέρα Δασών, που συμπίπτει με τους εορτασμούς για την Παγκόσμια Μέρα Δασοπονίας, ο Κλάδος Υπαλλήλων του Τμήματος Δασών σημειώνει ότι η σημερινή στελέχωση του Τμήματος Δασών είναι χειρότερη από αυτή που υπήρχε το καλοκαίρι του 2016, όταν σημειώθηκαν οι καταστροφικές πυρκαγιές της Σολέας και της Αργάκας.

Όπως εξηγεί ο Κλάδος Υπαλλήλων του Τμήματος Δασών «το υφιστάμενο προσωπικό εργάζεται εξοντωτικά και όπως έχει καταδείξει και το περσινό καλοκαίρι, έχει φτάσει στα όρια του», προσθέτοντας πως «το Τμήμα χρειάζεται να επανέλθει σε συνθήκες ανεκτής στελέχωσης ως προς την εκπλήρωση της διευρυμένης αποστολής του, με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα».

Αναφέρει, επίσης, ότι αυτό «αποτυπώνεται και μέσα από την υποβάθμιση της δασικής εκπαίδευσης στην Κύπρο, τόσο μέσα από τον τερματισμό των προσπαθειών ίδρυσης σχετικού Τμήματος στο ΤΕΠΑΚ, όσο και μέσα από την αδρανοποίηση του Δασικού Κολεγίου αλλά και τις αδιέξοδες προτάσεις που προωθούνται για επαναπροσφορά του Διπλώματος στη δασοπονία».

Ο Κλάδος Υπαλλήλων του Τμήματος Δασών καλεί την Κυβέρνηση, τη Βουλή, τα κόμματα, τις Υπηρεσίες, τους ανεξάρτητους αξιωματούχους, τα ΜΜΕ, αλλά και την κοινωνία στο σύνολο της, να εγκύψουν άμεσα και με αφοσίωση στην εξέταση και επίλυση αυτών των σοβαρότατων προβλημάτων, για να διατηρηθεί ο δασικός τομέας και τα δάση σε αειφόρο πορεία και διαχείριση, πριν να είναι πολύ αργά.

«Ας μην αρκεστούμε και πάλι σε άκαρπα λόγια. Ας δράσουμε έγκαιρα για το μέλλον των παιδιών μας», αναφέρει.

Ο Κλάδος Υπαλλήλων του Τμήματος Δασών καλεί τους εμπλεκόμενους φορείς σε ξεπάγωμα όλων των κενών θέσεων πρώτου διορισμού, άμεση επαναφορά όσων καταργήθηκαν κατά την περίοδο 2012 – 2015 και επίσπευση της διαδικασίας πλήρωσης τους, αφού η πραγματική στελέχωση του Τμήματος σε απόλυτους αριθμούς σήμερα ανέρχεται σε 280 υπαλλήλους, στελέχωση η οποία είναι κατά 54 άτομα λιγότερη από την προβλεπόμενη του 2011.

Επιπλέον, ζητά την αναβάθμιση της δασικής εκπαίδευσης και έρευνας στη Κύπρο μέσα από τη δημιουργία σχετικού τμήματος στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και την ενίσχυση του προϋπολογισμού του Τμήματος Δασών για άμβλυνση των προβλημάτων που παρουσιάζονται σήμερα στον τομέα της πυροπροστασίας.

«Το κράτος», καταλήγει, «δεν πρέπει να φείδεται πόρων όταν το θέμα άπτεται της ασφάλειας του προσωπικού, των πολιτών, περιουσιών και του περιβάλλοντος».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση