ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η απάντηση της Αστυνομίας για τα περιστατικά κακοποίησης παιδιών

«Με την προσέγγιση αυτή δημιουργείται παραπλανητική εικόνα»

Σχετικά με την Ετήσια Έκθεση της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού για το έτος 2017 και σημερινών δημοσιευμάτων στον ημερήσιο τύπο, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Στην έκθεση γίνεται αναφορά μεταξύ άλλων με επικριτικό τρόπο για την Αστυνομία σε τρία συγκεκριμένα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, κανένα εκ των οποίων δεν αφορά συμβάντα του 2017, αλλά προγενέστερα έτη. Συγκεκριμένα, τα δύο αφορούν το έτος 2015 και το ένα την περίοδο πριν το 2014. Με την προσέγγιση αυτή δημιουργείται παραπλανητική εικόνα που αντανακλά ατυχώς και στα δημοσιεύματα ως προς το έργο που επιτελεί σήμερα η Αστυνομία και ιδιαίτερα αφότου προχώρησε στη σύσταση, από τις αρχές Ιανουαρίου του 2017 ειδικής ανακριτικής ομάδας στο Αρχηγείο Αστυνομίας, που διερευνά όλες τις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Η σύσταση της ανακριτικής ομάδας είναι καίριας σημασίας, αφορά την περίοδο αναφοράς της Ετήσιας Έκθεσης της Επιτρόπου και αποτέλεσε γεγονός για το οποίο μάλιστα η ίδια η Επίτροπος εξέφρασε την ευαρέσκεια της σε ανακοίνωση της στις 13/12/16.

Περαιτέρω, σημειώνεται ότι το ένα εκ των τριών περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης για το οποίο γίνεται αναφορά στην έκθεση, δεν αφορούσε τους χειρισμούς της Αστυνομίας. Επίσης τονίζεται ότι για άλλο περιστατικό η Αστυνομία είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση ημερ. 9/3/17, στην οποία περιλαμβάνονται οι θέσεις της Αστυνομίας και οι απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα. Η Επίτροπος είχε καταλογίσει στην Αστυνομία, λάθη που αφορούσαν στο ανακριτικό έργο αλλά και ολιγωρία κατά την διερεύνηση. Ωστόσο, το ανακριτικό έργο εκείνης της υπόθεσης θα πρέπει να αξιολογηθεί πρωτίστως εκ του αποτελέσματος αφού κρίθηκε στο Δικαστήριο και στις 4/12/17 οδήγησε στην καταδίκη του κατηγορούμενου σε 7ετή φυλάκιση για σεξουαλική κακοποίηση παιδιού.

Συνοπτικά, μετά λύπης μας επισημαίνουμε ότι η ετήσια έκθεση της Eπιτρόπου του 2017 δεν κατέγραψε οποιαδήποτε θετική δράση της Αστυνομίας για το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, περιλαμβανομένου ευρημάτων της στην έκθεση της με ημερ. 27/7/17 για συγκεκριμένη υπόθεση και στην οποία η ίδια κατέληξε ότι «καθόσον αφορά την Αστυνομία σημειώνω την ευαρέσκεια μου για τον επιτυχή και αποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο η Αστυνομία χειρίστηκε την περίπτωση, διασφαλίζοντας την προστασία των παιδιών της οικογένειας όπως ορίζει ο νόμος». Επιπρόσθετα στην έκθεση δεν καταγράφεται, όπως προαναφέρεται, η σύσταση της ειδικής ανακριτικής ομάδας στο Αρχηγείο Αστυνομίας

Η Αστυνομία υπογραμμίζει ότι η πραγματικότητα είναι ότι κατά το έτος 2017, οι δράσεις της στον τομέα της αντιμετώπισης σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών ήταν πολυάριθμες σε επίπεδο διαχείρισης καταγγελιών, συνεργασίας με άλλους αρμόδιους φορείς και οι συναφείς εκπαιδευτικές της δράσεις ήταν πολυεπίπεδες και συχνές. Κατά το ίδιο έτος 2017, άρχισε και η συνεργασία της Αστυνομίας στο πλαίσιο λειτουργίας του Σπιτιού για το Παιδί.

Τονίζεται επίσης ότι, η Αστυνομία εξετάζει δεκάδες παρόμοιας φύσης υποθέσεις κάθε χρόνο επιδεικνύοντας την δέουσα ευαισθησία και επαγγελματισμό. Καταλήγοντας, αναφέρουμε ότι είναι ισχυρή πεποίθηση μας ότι η εικόνα που παρουσιάζεται από την έκθεση της Επιτρόπου για το 2017 και η οποία βασίζεται σε καταστάσεις προηγούμενων ετών, ουδόλως αντικατοπτρίζει την κατάσταση των πραγμάτων κατά το 2017 όσον αφορά στην διαχείριση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Κατά συνέπεια δημιουργούνται αρνητικές εντυπώσεις και ελλοχεύει ο κίνδυνος να πληγεί η εμπιστοσύνη των θυμάτων και των οικογενειών τους προς τους αρμόδιους φορείς, μεταξύ των οποίων και την Αστυνομία, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το ενδεχόμενο διστακτικότητας τους για καταγγελία τέτοιων περιστατικών.
Η Αστυνομία παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Αντιμετώπιση της Σεξουαλικής Κακοποίησης Παιδιών που υιοθετήθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Με την συνεχή συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς η Αστυνομία συμβάλλει έμπρακτα στην προσπάθεια που γίνεται για την ολιστική και παιδοκεντρική προσέγγιση του θέματος της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών με απώτερο στόχο την προστασία και ευημερία των παιδιών και της κοινωνίας γενικότερα.

Τέλος, η Αστυνομία αναμένει από τους θεσμούς, πέραν των οποιωνδήποτε υποδείξεων και επισημάνσεων για θέματα που επιδέχονται βελτίωσης, να αναφέρονται και στα όποια θετικά αφορούν το συνεχές και επίμοχθο έργο της.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X