ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Γρίπη Α' - Κύπρος - Πότε έρχονται τα εμβόλια

Πότε περιμένουμε νέα παρτίδα;

Ανήσυχη η κυπριακή κοινωνία από την έξαρση της Γρίπης Α' που επικρατεί εδώ και δύο μήνες, έχοντας σαν αποτέλεσμα τον θάνατο επτά ανθρώπων αλλά και 41 σοβαρά περιστατικά.

Τις τελευταίες ώρες επικρατεί πανικός τόσο στους πολίτες όσο και στις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους από την ενημέρωση ότι τα εμβόλια κατά του ιού κοντεύουν να εξαντληθούν.

Η αυξημένη ζήτηση που υπήρξε από τον ιδιωτικό αλλά και τον δημόσιο τομέα έφερε ως αποτέλεσμα τα εμβόλια που παράγγειλε η Κυπριακή Δημοκρατία να έχουν αρχίσει να εξαντλούνται.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Νίκος Νουρής, ανέφερε ότι «γίνετε αυτή τη στιγμή προσπάθεια στη Γερμανία και στην Αγγλία από τις πρεσβείες μας για να εξασφαλισθούν 5.000 εμβόλια».

Η εν λόγω παρτίδα εμβολίων θα φτάσει στο νησί την ερχόμενη εβδομάδα ενώ εάν κριθεί αναγκαίο θα έρθουν ακόμα 5.000 σε μεταγενέστερο στάδιο.

Η τοποθέτηση του Υπουργού

Ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, σε δηλώσεις του επιβεβαίωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα έρχονται 5000 εμβόλια.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, δεν υπάρχει έλλειψη εμβολίων στον δημόσιο τομέα, σημειώνοντας παράλληλα, ότι έχει γίνει ο σωστός προγραμματισμός αφού είχαν παραγγελθεί συνολικά 5000 εμβόλια για την φετινή περίοδο, αριθμός «που ήταν αυξημένος σε σχέση με προηγούμενες χρονιές».

Πρόσθεσε δε, «πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν αποθέματα και έχουμε ήδη παραγγείλει επιπλέον 5000, και αν και εφόσον χρειαστεί θα παραγγελθούν ακόμα 5000». Τόνισε δε, ότι τα εμβόλια δίνονται στις ευάλωτες ομάδες, υπογραμμίζοντας, πως «δεν είναι η λύση για όλο τον πληθυσμό».

Αυτούσια η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για τις δηλώσεις του Υπουργού

 Σε παραγγελία 5,000 εμβολίων για την αντιμετώπιση της γρίπης που αναμένεται να παραληφθούν τις επόμενες μέρες, προχώρησε το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου. Ο κ. Υπουργός σημείωσε πως λαμβάνονται ήδη επιπλέον μέτρα αντιμετώπισης της γρίπης στο πλαίσιο του υφιστάμενου Σχεδίου Δράσης που ενεργοποιήθηκε, και διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχει επιδημία.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, κληθείς να αναφερθεί στην Έκθεση Γεγονότων που είχε ζητήσει ο ίδιος για τον θάνατο 34χρονου από τη γρίπη Α, ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως «χθες το μεσημέρι είχα λάβει την αρχική έρευνα από τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), έκρινα ότι ήταν ελλιπές και του ζήτησα περισσότερες πληροφορίες. Οι ιατρικές εκθέσεις και από τα δύο νοσοκομεία, μού υποβλήθηκαν αργά χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί διόρισα ερευνώντα λειτουργό τη Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, ούτως ώστε να προβεί σε διενέργεια διοικητικής έρευνας για να διαπιστώσει ή να διερευνήσει κατά πόσο από τις πράξεις ή/και παραλείψεις ενδεχομένως να υπάρχουν πειθαρχικά παραπτώματα. Αναμένω το πόρισμα της έρευνας της Διευθύντριας των Ιατρικών Υπηρεσιών». Ερωτηθείς εάν τέθηκε χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της έρευνας, ο κ. Υπουργός επεσήμανε ότι δεν ορίστηκε χρονοδιάγραμμα, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «σοβαρή υπόθεση και όσος χρόνος απαιτείται για να εξετάσει όλα τα δεδομένα και να αποφανθεί εάν υπάρχει κάτι μεμπτό ή όχι, θα τον έχει στη διάθεσή της».

Συνεχίζοντας, ο Υπουργός Υγείας δήλωσε ότι «μετά λύπης μου, θέλω να παρατηρήσω ότι ο χειρισμός και αυτού του θέματος και γενικά της έξαρσης της γρίπης όπως παρουσιάζεται τουλάχιστον από κάποια μέσα, δημιουργεί αχρείαστο πανικό στον κόσμο και αυτό έχει αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα παροχής υπηρεσιών που μπορούν να προσφέρουν τόσο τα ιδιωτικά όσο και τα δημόσια νοσηλευτήρια. Δημιουργείται αχρείαστος κατά την άποψή μας πανικός σε κάποιες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να κατακλύζονται οι Πρώτες Βοήθειες από κόσμο και να μην επιτρέπεται στους λειτουργούς υγείας να κάνουν τη δουλειά τους όπως θα μπορούσαν να την κάνουν υπό κανονικές συνθήκες».

Απαντώντας σε ερώτηση για την έλλειψη εμβολίων, ο κ. Ιωάννου ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει έλλειψη εμβολίων στον δημόσιο τομέα. «Τα αποθέματα είχε γίνει ο σωστός προγραμματισμός, είχαν παραγγελθεί 50 χιλιάδες που ήταν και αυξημένος αριθμός σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, με βάση και τις εμπειρίες των προηγούμενων χρόνων. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αποθέματα, έχουμε ήδη παραγγείλει επιπλέον 5,000 και εάν και εφόσον ακόμα 5,000. Αλλά αποθέματα στον δημόσιο τομέα υπάρχουν. Και τονίζουμε ότι τα εμβόλια δίνονται στις ευάλωτες ομάδες και δεν είναι η λύση για όλο τον πληθυσμό», υπογράμμισε και παρέπεμψε στις ανακοινώσεις που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας με τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνει ο πληθυσμός, ενώ, ανέφερε, έχουν εκδοθεί και κατευθυντήριες οδηγίες από τις Ιατρικές Υπηρεσίες προς τα δημόσια και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια για τον χειρισμό αυτών των περιπτώσεων.

Ο κ. Ιωάννου, ερωτηθείς σχετικά, είπε πως υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμα περίπου 1,000 εμβόλια και αναμένεται εντός της ερχόμενης εβδομάδας να παραληφθούν άλλες 5,000 με δικαίωμα για προμήθεια ακόμα 5,000. Διευκρίνισε δε πως δεν χρειάστηκε τελικά να γίνουν ενέργειες για εξασφάλιση μέσω Πρεσβειών του εξωτερικού, καθότι ο Ανάδοχος της Σύμβασης για προμήθεια των εμβολίων ενημέρωσε χθες πως μπορεί να προμηθεύσει τις επιπλέον 5,000 εμβόλια.

 

Προσοχή στην πρόληψη

Να τονισθεί για μια ακόμα φορά ότι το σημαντικότερο για την καταπολέμηση της Γρίπη Α' είναι η πρόληψη.

-Φροντίζουμε για τον καλό αερισμό των χώρων όπου ζούμε και όταν ένα άτομο βήχει ή φταρνίζεται χρησιμοποιεί χάρτινο μαντηλάκι, το οποίο βάζει μπροστά στο πρόσωπο του και το οποίο αμέσως μετά πετάει στα σκουπίδια και πλένει τα χέρια του.

-Πλένουμε καλά και συχνά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό και αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπο με ακάθαρτα χέρια ενώ αποφεύγουμε τη στενή επαφή (πρόσωπο με πρόσωπο) με άτομο που παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού και ακολουθούμε υγιεινή διατροφή με φρούτα και λαχανικά, καθώς και σωματική άσκηση.

-Το παιδί ή μέλος του προσωπικού που παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού δεν πάει στο σχολείο μέχρι την υποχώρηση των συμπτωμάτων και ακολουθεί τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού του.

-Το εμβόλιο κατά της γρίπης παραμένει ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από την νόσο ιδίως για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού και του Υπουργείου Υγείας.

-Σε ό,τι αφορά στα παιδιά με παράγοντες κινδύνου για σοβαρή γρίπη και συγκεκριμένα τα πάσχοντα με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, του καρδιαγγειακού συστήματος, των νεφρών, καθώς και ανοσοκατασταλμένα παιδιά, θα πρέπει να εμβολιάζονται ακόμα και τώρα είτε στον παιδίατρό τους, είτε, εφόσον πρόκειται για δικαιούχους, στα Κέντρα Μητρότητας και Παιδιού μετά από συνταγογράφηση από παιδίατρο.

Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί για μια ακόμα φορά ότι ακολουθώντας τα μέτρα πρόληψης «σκοτώνουμε» και τον ιό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X