ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Γιατί εμβολιάζονται με AstraZeneca οι άνω των 65 στην Κύπρο

Δεν διαφοροποιείται από του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων η γραμμή του Υπουργείου Υγείας και των επιστημόνων

Αφίχθη στην Κύπρο η πρώτη παρτίδα με τις 7200 δόσεις εμβολίων της AstraZeneca το βράδυ της Δευτέρας, με τις ελπίδες για επιτάχυνση της εφαρμογής του εμβολιαστικού πλάνου να αναπτερώνονται. Ωστόσο, το βρετανικό εμβόλιο κατά της COVID-19 αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από επτά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως προς την αποτελεσματικότητά του σε άτομα άνω των 65 ετών. Η Κύπρος, όμως, σκοπεύει να μην παρεκκλίνει από την γραμμή που έχει χαράξει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και να το χορηγήσει κανονικά στα άτομα της εν λόγω ηλικιακής ομάδας.

Σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Υγείας και την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, το εμβόλιο που παρασκευάστηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δεν είναι πιο επικίνδυνο όσον αφορά στην πρόκληση παρενεργειών. Το γεγονός που προκαλεί σκεπτικισμό στις κυβερνήσεις των άλλων κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, είναι το ότι δεν είναι διαθέσιμα επαρκή δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητά του στα άτομα άνω των 65 ετών, από την μελέτη της Φάσης 3 των δοκιμών. Παρ’ όλ’ αυτά, είναι επαρκή τα δεδομένα από την Φάση 2 των δοκιμών, σχετικά με το αν όσοι το είχαν λάβει, είχαν δημιουργήσει αντισώματα κατά του νέου κορωνοϊού.

Χωρίς περιορισμό

Από την στιγμή που ο EMA δεν έχει θέσει ηλικιακό περιορισμό και έχει αξιολογήσει ως ασφαλές το εμβόλιο της AstraZeneca, αδειοδοτώντας το για χορήγηση, δεν τίθεται θέμα συζήτησης για το Υπουργείο Υγείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες σε αυτές τις μελέτες ήταν μεταξύ 18 και 55 ετών. Δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά αποτελέσματα σε ηλικιωμένους συμμετέχοντες - άνω των 55 ετών - για να δώσουν μια εικόνα για το πόσο καλά θα λειτουργήσει το εμβόλιο σε αυτήν την ομάδα. Ως εκ τούτου, εκφράζεται η απορία γιατί, ενώ τα στοιχεία σταματούν στα 55 έτη, αποφασίστηκε από άλλες Κυβερνήσεις ότι δεν θα το χορηγούν στα άτομα άνω των 65 ετών.

Μειωμένοι οι πόροι

Από την στιγμή που η ροή των δόσεων των εμβολίων είναι περιορισμένη, δεν υπάρχει η πολυτέλεια για επιλογή σκευασμάτων και ηλικιακών ομάδων. Ο EMA, παρόλο που τα στοιχεία δεν είναι πολλά συνέστησε ότι το εμβόλιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ηλικιωμένους ενήλικες, γιατί είμαστε σε πανδημία και ο ιός με τις μεταλλάξεις του καλπάζει. Οι επιστήμονες αναφέρουν, μάλιστα, ότι οι μεταλλάξεις θα σταματήσουν να δημιουργούνται, όταν θα περιοριστεί σημαντικά η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού στην κοινότητα. Ως εκ τούτου, σε αυτό το σημείο της πανδημίας, οι υγειονομικές αρχές στην Κύπρο έχουν στόχο να παρέχουν προστασία σε όλους τους ευάλωτους πληθυσμούς, το συντομότερο δυνατό.

Πηγή: Η Καθημερινή / Του Γιάννου Λύτρα

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X