ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Για πρώτη φορά υπερχειλίσεις φραγμάτων τον Ιανουάριο»

Τι λέει το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων

Για πρώτη φορά στην Κύπρο έχουμε τόσο υψηλά αποθέματα νερού και τόσες υπερχειλίσεις φραγμάτων κατά τον μήνα Ιανουάριο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Α΄ Τεχνικός Μηχανικός στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων Μάριος Χατζηκωστής σημειώνοντας ότι το ένα φράγμα υπερχειλίζει μετά το άλλο.

«Συνήθως τα φράγματα υπερχειλίζουν γύρω στον μήνα Μάρτιο με Απρίλιο ενώ φέτος επειδή ξεκινήσαμε την χρονιά μας με υψηλά αποθέματα νερού λόγω του περσινής βροχόπτωσης - τα υψηλότερα που είχαμε ποτέ την 1η Οκτωβρίου που ξεκινά το ημερολογιακό μας έτος - ήρθε καλή χρονιά και φέτος μέχρι τώρα γι αυτό είχαμε τις υπερχειλίσεις από τον μήνα Ιανουάριο».

Όπως ανέφερε η χωρητικότητα των φραγμάτων είναι 290 εκ. κυβικά μέτρα νερού. Η πληρότητα μέχρι στιγμής ανήλθε στο 96% με 281 εκ. 644 χιλ. κυβικά μέτρα νερού και αναμένεται ότι θα φθάσει στο 99%.

Σημείωσε ότι το τελευταίο 24ωρο υπερχείλισαν και τα φράγματα του Κούρη, της Ευρέτου και των Πολεμιδιών.

«Από τα μεγάλα φράγματα που καταγράφουμε, μας έμειναν μόνο 4-5 ακόμη που δεν υπερχείλισαν. Το πιο σημαντικό φράγμα που θα μείνει στο τέλος για να γεμίσει είναι αυτό των Λευκάρων, που θα εξαρτηθεί από την συνέχεια των βροχών. Ο Διπόταμος θα υπερχειλίσει σε λίγες ημέρες. Στην Άχνα θα μεταφέρουμε ότι περίσσευμα μένει από τον Νότιο Αγωγό. Ο Μαυροκόλυμπος θέλει μια δυο μέρες να υπερχειλίσει και η Αγία Μαρίνα Χρυσοχούς μέχρι την Δευτέρα θα υπερχειλίσει. Το φράγμα της Βυζακιάς που είναι με εκτροπή που γεμίζει διότι είναι εξωποτάμιο θα γεμίσει κι αυτό σίγουρα μέχρι το τέλος του μήνα», πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X