ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Για «δεύτερο Μαρί» φωνάζει ο Δήμαρχος Αραδίππου

Επιτακτική η ανάγκη της άμεσης μετακίνησης αποθηκών μπαρουτιού για φυσίγγια

Την άμεση απομάκρυνση υποστατικού, που βρίσκεται στην καρδιά της Αραδίππου και αποθηκεύει δεκάδες τόνους πυρίτιδας για κατασκευή φυσιγγίων, ζητά ο Δήμος Αραδίππου.

Με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης ανέφερε ότι «την Παρασκευή 1η Μαρτίου η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου επισκέφθηκε το Δημοτικό Μέγαρο ύστερα από επιστολή που λάβαμε τον Νοέμβριο του 2018, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι υποστατικό που βρίσκεται στην βιομηχανική περιοχή Λάρνακας, που εισάγει και αποθηκεύει πάνω από 50 τόνους πυρίτιδας που χρησιμοποιείται για κατασκευή φυσιγγίων, έχει περιληφθεί σε περιοχή σε ζώνη επικινδυνότητας εγκαταστάσεων SEVEZO στον Δήμο Αραδίππου».


«Οι αστυνομικοί της Κύπρου εν βλάκες πιστεύουν ότι τον φόνο τον έκανε ο ανήλικος»


Πρόσθεσε ότι «το συγκεκριμένο υποστατικό βρίσκεται σε περίκλειστη νησίδα βιομηχανικής ανάπτυξης που ανήκει στο Δήμο Λάρνακας, όμως, εμπεριέχεται στις ζώνες του Δήμου Αραδίππου και περικλείεται από το όριο ανάπτυξής του».

Ο κ. Ευαγγελίδης χαρακτήρισε το συγκεκριμένο υποστατικό «δεύτερο Μαρί» αφού όπως εξήγησε «αποτελεί άμεσο κίνδυνο για την ασφάλεια και υγεία των κατοίκων της περιοχής, αφού επηρεάζει περίπου 1250 υφιστάμενα υποστατικά ανάμεσα στα οποία εμπορικά κτίρια, μονοκατοικίες, πολυκατοικίες, σχολεία, νηπιαγωγεία, γηροκομεία. Η έκταση που επηρεάζεται ανέρχεται σε 2291 σκάλες, αξίας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, ενώ η λειτουργία του υποστατικού, επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη και μηδενίζει τις αξίες της γης».


Εντυπωσιακό «μετέωρο» φώτισε τον ουρανό της Κύπρου (vid)


Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Δήμαρχος είπε πως «το υποστατικό εξασφάλισε Πολεοδομική Άδεια με απόκλιση των προνοιών του Τοπικού Σχεδίου Λάρνακας, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 2016 χωρίς να ζητηθούν οι θέσεις του Δήμου Αραδίππου, του οποίου επηρεάζεται μεγάλο μέρος της οικιστικής του ζώνης».

Ανέφερε επίσης ότι «προς μεγάλη μας έκπληξη οι απόψεις του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας ήταν θετικές ως προς την αδειοδότηση του συγκεκριμένου υποστατικού. Το να υποστηρίζουμε ότι το υποστατικό αυτό βρίσκεται σε μια περιοχή που έχει χαρακτηριστεί SEVEZO δεν αρκεί για να προφυλαχτούμε γιατί αν ο μη γένοιτο γίνει οποιοδήποτε κακό αυτό σημαίνει ότι πάρα πολλοί συνάνθρωποι μας θα χάσουν τη ζωή τους».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Ευαγγελίδης ανέφερε ότι «η Υπουργός Εργασίας παραδέχθηκε ότι η λειτουργία του υποστατικού στη συγκεκριμένη βιομηχανική περιοχή, είναι πολύ επικίνδυνο. Η κ. Αιμιλιανίδου μας ανέφερε ότι επικοινώνησε με όλες τις αρμόδιες αρχές και Υπηρεσίες που σχετίζονται με το Υπουργείο της, ώστε να ενημερωθεί ενδελεχώς για το ζήτημα και στη συνέχεια να σταλούν επιστολές στα αρμόδια Υπουργεία, Εσωτερικών και Γεωργίας, ούτως ώστε με τη συμμετοχή και του Δήμου Αραδίππου, να πραγματοποιηθεί συνάντηση για επίλυση του προβλήματος».

Σε άλλη ερώτηση, ο Δήμαρχος απάντησε πως «το υποστατικό λειτουργεί έχοντας όλες τις απαραίτητες άδειες εδώ και χρόνια. Ωστόσο το υποστατικό ζήτησε και έλαβε άδεια το 2016 για αποθήκευση περίπου 34 τόνων πυρίτιδας, από το Υπουργείο Εργασίας σε συνεννόηση με τον Δήμο Λάρνακας, ενώ οι δικές μας πληροφορίες κάνουν λόγο για αποθήκευση πέραν των 50 τόνων».


«Χρυσάφι» πληρώνουμε κινητό και διαδίκτυο στην Κύπρο


Ερωτηθείς τι γίνεται με τη βιομηχανική περιοχή η οποία ανήκει μεν στη Λάρνακα αλλά βρίσκεται στην καρδιά της Αραδίππου, ο Δήμαρχος απάντησε πως «καταβάλλουμε προσπάθειες ούτως ώστε αυτό το λάθος, που έγινε εδώ και χρόνια, να διορθωθεί και να ενταχθεί στη βιομηχανική περιοχή του Δήμου μας. Η συγκεκριμένη περιοχή αντιμετωπίζει πολλά και διάφορα προβλήματα για τα οποία δεν μπορούμε να κάνουμε οτιδήποτε αφού δεν ανήκει στη δικαιοδοσία μας».

Ο κ. Ευαγγελίδης ανέφερε ακόμα ότι «φαίνεται πως και ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του υποστατικού καταβάλλει προσπάθειες για μετακίνηση της πυρίτιδας κάτι που για μας αποτελεί πολύ θετικό στοιχείο. Το εργοστάσιο μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία αφού πρώτα μετακινήσει την αποθήκη του κάπου αλλού».

Σημείωσε ακόμα ότι «αίτημα του Δήμου Αραδίππου είναι να γίνει άμεση ανάκληση της πολεοδομικής άδειας και της άδειας οικοδομής, με σκοπό των τερματισμό των εργασιών του υποστατικού και την μετακίνησή του σε Βιομηχανική Ζώνη κατηγορίας Α. Η Υπουργός Εργασίας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ανέφερε ότι θα κάνει το παν ώστε η πυρίτιδα να απομακρυνθεί από την περιοχή και να μεταφερθεί με ασφάλεια κάπου αλλού».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X