ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΓεΣΥ: 9 + 1 βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις

Οι δικαιούχοι, οι καταβολές, οι συμπληρωμές και οι πολίτες χωρίς εισόδημα

Εν αναμονή σημαντικών και ουσιαστικών εξελίξεων, όσον αφορά την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας, βρίσκονται οι πολίτες τις τελευταίες μέρες, καθώς εντός μερικών μηνών αρχίζει η εφαρμογή των διαδικασιών, καθώς και η καταβολή των εισφορών από εργοδότες και εργοδοτούμενους. Την ίδια ώρα, όμως, επικρατεί και σύγχυση ανάμεσα στους πολίτες, όσον αφορά σημαντικές πτυχές του ΓεΣΥ, όπως, για παράδειγμα, τον τρόπο με τον οποίο ο καθένας από 'μας θα αποκτήσει πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.


«Πόρτα» στο ΓεΣΥ από μεγάλα ιδιωτικά νοσηλευτήρια


Στην ειδική ιστοσελίδα που έχει δημιουργηθεί σε σχέση με το ΓεΣΥ, βρίσκονται αναρτημένες συγκεκριμένες λεπτομέρειες, όσον αφορά τα πρώτα βήματα, καθώς και τις εισφορές που θα καταβάλλει ο κάθε πολίτης, ενώ διευκρινίζεται ότι δικαίωμα στις υπηρεσίες υγείας θα έχουν και οι πολίτες χωρίς εισόδημα.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Όλοι οι πολίτες που έχουν τη συνήθη διαμονή τους στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές και εμπίπτουν σε μια από τις πιο κάτω κατηγορίες:
• Κύπριοι πολίτες
• Ευρωπαίοι πολίτες που εργάζονται ή έχουν αποκτήσει δικαίωμα μόνιμης διαμονής σύμφωνα με τις πρόνοιες της εθνικής νομοθεσίας
• Πολίτες τρίτης χώρας οι οποίοι έχουν αποκτήσει νόμιμα δικαίωμα μόνιμης διαμονής ή δικαίωμα ίσης μεταχείρισης σύμφωνα με τις πρόνοιες της εθνικής νομοθεσίας
• Τα μέλη της οικογένειας των πιο πάνω κατηγοριών σύμφωνα με τις πρόνοιες της εθνικής νομοθεσίας
• Πρόσφυγες και πρόσωπα με καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας


«Ναι» για ΓεΣΥ από ιδιωτικό νοσοκομείο


Ποιος είναι ο τρόπος πρόσβασης σε υπηρεσίες;

Ο δικαιούχος αποκτά το δικαίωμα να λαμβάνει υπηρεσίες υγείας εφόσον εγγραφεί στο ΓεΣΥ και σε κατάλογο προσωπικού ιατρού της επιλογής του.
Η εγγραφή στο ΓεΣΥ και στον προσωπικό ιατρό θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου ή κατόπιν επίσκεψης του δικαιούχου σε προσωπικό ιατρό.
Ο προσωπικός ιατρός είναι το πρώτο σημείο επαφής του δικαιούχου με το Σύστημα και είναι υπεύθυνος να παρέχει την απαραίτητη φροντίδα υγείας, καθώς και να κατευθύνει και να παραπέμπει το δικαιούχο σε πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας όταν και εφόσον χρειάζεται. Ο δικαιούχος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τον ειδικό ιατρό, φαρμακείο, εργαστήριο, νοσηλευτήριο ή άλλο παροχέα του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα απ’όπου επιθυμεί να εξυπηρετηθεί.

Ποιοι θα εισφέρουν και πόσο για το ΓεΣΥ;

*(συμπεριλαμβανομένου του Κράτους ως εργοδότης)

Η συλλογή των εισφορών γίνεται από τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το Τμήμα Φορολογίας και το Γενικό Λογιστήριο.

Τι είναι οι συμπληρωμές και σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζονται;

Ο δικαιούχος καταβάλλει μικρά ποσά συμπληρωμής κατά τη λήψη υπηρεσιών από ειδικούς ιατρούς, εργαστήρια, φαρμακεία, νοσηλευτές, μαίες, άλλους επαγγελματίες υγείας και τα ΤΑΕΠ, όπως για παράδειγμα €1 ανά φαρμακευτικό προϊόν, €1 ανά εργαστηριακή εξέταση, €6 ανά επίσκεψη σε ειδικό ιατρό. Σημειώνεται ότι η πρόσβαση σε προσωπικούς ιατρούς και σε ενδονοσοκομειακή φροντίδα υγείας είναι δωρεάν.

Η ετήσια οροφή συμπληρωμών ανά άτομο είναι:
• Γενικός Πληθυσμός: €150 | Χαμηλοσυνταξιούχοι: €75
• Λήπτες βοηθήματος ΕΕΕ: €75 | Παιδιά: €75

Καλύπτονται οι πολίτες χωρίς εισόδημα;
Το δικαίωμα στην υγεία στα πλαίσια του ΓεΣΥ είναι ανεξάρτητο από την καταβολή εισφοράς. Δικαιούχοι χωρίς εισοδήματα (άνεργοι, παιδιά, φοιτητές, στρατιώτες κ.α.) έχουν ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Αυξάνονται οι εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων, από την 1η Ιανουαρίου 2019, οι εισφορές εκ μέρους εργοδοτών και εργοδοτουμένων, αυξάνονται κατά 0,5%. Συγκεκριμένα, από το 7,8%, οι εισφορές θα ανέρχονται στο 8,3% επί των ασφαλιστέων αποδοχών.

Την ίδια ώρα, η ανακοίνωση της ΟΕΒ αναφέρει ότι από την 1η Μαρτίου 2019, σύμφωνα με τον περί Γενικού Συστήματος Υγείας Νόμο, ο εργοδότης θα εισφέρει το 1,85% και ο εργοδοτούμενος 1,70%, διευκρινίζοντας ότι ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλλει τόσο τις δικές του εισφορές, όσο και του εργοδοτουμένου, αποκόπτοντάς τις από τον μηνιαίο μισθό του, μέσω των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Οι εισφορές, αναφέρεται, τέλος, θα καταβάλλονται επί του συνόλου των αποδοχών του μισθωτού, μέχρι τις 180 χιλιάδες ευρώ. 

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X