ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Φράγμα στο Χα Ποτάμι: Η διαρροή και η κινητοποίηση των Αρχών

Τι αναφέρουν Αστυνομία και Τμ. Αναπτύξεως Υδάτων στο 24News

Σοβαρό κίνδυνο ενδεχομένως να προκαλέσει τυχόν μεγάλη διαρροή στο ιδιωτικό φράγμα στην περιοχή Χα Ποτάμι της κοινότητας Κούκλια, της επαρχίας Πάφου. Το ενδεχόμενο αυτό προκύπτει από κάποια βλάβη, για την οποία το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων ενημέρωσε την ιδιοκτήτρια εταιρεία και την Αστυνομία για την λήψη μέτρων, προς αποφυγή δυσάρεστων γεγονότων.

Το πρόβλημα και η λήψη μέτρων

Σε δηλώσεις που παραχώρησε στο 24News η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, Παναγιώτα Χατζηγεωργίου, εξήγησε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα στην λειτουργία της υπερχείλισης, το οποίο έγινε αντιληπτό από το Τμήμα. Αμέσως, ενημερώθηκε η εταιρεία για να διορίσει προσοντούχο μηχανικό για την εκπόνηση σχεδίου δράσης για όλες τις διορθωτικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να εξαλειφθεί ο κίνδυνος. 

Σύμφωνα με την ενημέρωση της οποίας έτυχε η κ. Χατζηγεωργίου, η εταιρεία αμέσως επιλήφθηκε του θέματος, προχώρησε στην ανάθεση των εργασιών σε προσοντούχο μηχανικό, ο οποίος ήδη επιλαμβάνεται του θέματος. Ήδη έγιναν κάποιες εργασίες επιδιόρθωσης της διαρροής κατά την υπερχείλιση, η οποία έχει σταματήσει, όπως μας ανέφερε. Παράλληλα, έγινε και ένα πλάνο δράσης εκ μέρους του, για όλες τις επόμενες διορθωτικές ενέργειες που θα επιλύσουν οριστικά το πρόβλημα.

Η ενημέρωση προς όλους τους αρμόδιους και την Αστυνομία, υπογράμμισε η κ. Χατζηγεωργίου, έγινε προληπτικά και καθηκόντως, μέχρι να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα από τον μηχανικό, για την μόνιμη αποκατάσταση της βλάβης. 

Οι ενδεχόμενες επιπτώσεις μιας διαρροής

Η Αστυνομία, το απόγευμα της Πέμπτης, μετά από συνεννόηση με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, εξέδωσε ανακοίνωση, μέσω της οποίας ανέφερε ότι «υπάρχει πιθανότητα διαρροής ποσότητας νερού, από ιδιωτικό φράγμα, στην περιοχή Χα Ποτάμι, στην επαρχία Πάφου, που πιθανόν να επηρεάσει την περιοχή και την ομαλή διέλευση της τροχαίας κυκλοφορίας τόσο στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού – Πάφου, όσο και στον παλαιό δρόμο Λεμεσού – Πάφου.

Για το σκοπό αυτό, μέλη της Αστυνομίας βρίσκονται στην περιοχή και είναι έτοιμα να εφαρμόσουν σχέδιο αποκοπής των δύο δρόμων, καθώς και να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια στο κοινό.

Το κοινό προτρέπεται να αποφεύγει την διακίνηση στην περιοχή, ενώ οι οδηγοί καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών.

Σε περίπτωση ανάγκης το κοινό μπορεί να επικοινωνεί με την Αστυνομία στους τηλεφωνικούς αριθμούς 199 και 112».

Σε δική μας ερώτηση για τον κίνδυνο που θα προκληθεί από το ενδεχόμενο μεγάλης διαρροής, η απάντηση ήταν ότι υπάρχει η περίπτωση να κατέβει ορμητικός χείμαρρος για διάστημα μερικών λεπτών, που θα επηρεάσει τους αυτοκινητοδρόμους. Αν και η διάρκεια της ροής του νερού θα είναι πολύ μικρή, υπάρχει κίνδυνος για τα διερχόμενα οχήματα. Ωστόσο, όλα τα πιο πάνω μέτρα έχουν ληφθεί προληπτικά και μόνον, μέχρι να επιδιορθωθεί οριστικά το πρόβλημα, τόνισε η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού.

Παράνομο το φράγμα φωνάζουν οι Οικολόγοι

Για σοβαρές παρανομίες κάνει λόγο το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, σε σχέση με την ανέγερση του εν λόγω φράγματος, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε την Παρασκευή 22 Μαρτίου. Μάλιστα, το Κίνημα διερωτάται εάν το κράτος θα αναλάβει την ευθύνη, σε περίπτωση που συμβεί κακό:

 «Το φράγμα στο Χα-Ποτάμι είναι απόδειξη άλλης μιας ανορθόδοξης «ανάπτυξης»

Το ιδιωτικό φράγμα στο Χα-Ποτάμι, το οποίο για πολλά χρόνια ήταν παράνομο και προσπαθούσε να ανταγωνιστεί το παραπλήσιο κυβερνητικό από το οποίο παίρνει νερό η περιοχή στο Πισσούρι, απειλεί να προκαλέσει υλικοτεχνικές ζημιές στην περιοχή λόγω πιθανής διαρροής. Υπενθυμίζουμε πως το ιδιωτικό αυτό φράγμα κατασκευάστηκε για τις ανάγκες παραπλήσιου γηπέδου γκόλφ, χωρίς την εξασφάλιση των αναγκαίων περιβαλλοντικών μελετών και πολεοδομικών αδειών. Υπήρξε καταγγελία του θέματος προς την Επίτροπο Διοικήσεως το 2007, ενώ το θέμα τύγχανε σχολιασμού στις εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή από το 2006. Στις 29.12.2006 εκδόθηκε πολεοδομική άδεια, στην οποία ενσωματώθηκε όρος για εξασφάλιση, από τον αιτητή, άδειας για επέμβαση σε κυβερνητική γη. Το Υπουργικό Συμβούλιο, στις 21.5.2008 απέρριψε αίτηση της εταιρείας για παραχώρηση της υπό αναφορά άδειας, και η Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου, με επιστολή της ημερ. 30.1.2009, κάλεσε την εταιρεία όπως κατεδαφίσει το φράγμα μέχρι την 31.5.2009. Τελικά όμως αποφασίστηκε η απόδοση πολεοδομικής άδειας το 2012.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου δήλωσε τα εξής: «Τα σημερινά γεγονότα αποτελούν συνέχεια της παράτυπης νομιμοποίησης παράνομων εγκαταστάσεων, οι οποίες ανεγέρθηκαν χωρίς σχεδιασμό και μελέτες. Να θυμίσουμε ότι το εν λόγω ιδιωτικό φράγμα έτυχε έγκρισης με ανορθόδοξο τρόπο από την Πολεοδομία παρά τις απόψεις και προειδοποιήσεις κάποιων αρμόδιων κυβερνητικών τμημάτων και την έντονη διαφωνία περιβαλλοντικών οργανώσεων αλλά και του Κινήματος. Είναι τέτοια φαινόμενα που κάνουν επιτακτική την θεσμοθέτηση της αστικής ευθύνης, τόσο δημοσίων υπαλλήλων όσο και κρατικών αξιωματούχων για να αποτρέπονται τέτοιες σκανδαλώδεις αποφάσεις.»

Η Αστυνομία ανακοινώνει ότι βρίσκεται σε ετοιμότητα λόγω πιθανής διαρροής του εν λόγω φράγματος. Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών διερωτόμαστε ποιος θα αναλάβει το κόστος από τις ζημιές σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Δυστυχώς οι παλιές αμαρτίες συνεχίζουν να παιδεύουν τους πολίτες».  

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X