ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Φόνος Βρετανού: Αυτή είναι η ποινή του Ιλιτζίδη

Ελήφθη υπ' όψιν η άμεση παραδοχή του

Ποινή φυλάκισης 2,5 ετών επέβαλε σήμερα το Μόνιμο Κακουργιοδικείο που συνεδριάζει στην Πάφο στον Δημήτρη Ιλιτζίδη σε σχέση με την πρόκληση θανάτου λόγω αλόγιστης απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης του 39χρονου Βρετανού Robert James Birch.

 

Επίσης επέβαλε συντρέχουσα ποινή φυλάκισης ενός έτους που αφορούσε τον τραυματισμό του δεύτερου προσώπου που συνόδευε τον 39χρονο επίσης Βρετανό.Επίσης του στέρησε την άδεια οδήγησης για ένα χρόνο μετά την αποφυλάκιση του.

 

Διέταξε επίσης όπως οι ποινές συντρέχουν και να υπολογιστεί και ο χρόνος κράτησης του.

Ανακοινώνοντας την απόφαση του το Δικαστήριο αναφέρθηκε στην σοβαρότητα των αδικημάτων που προκάλεσαν την απώλεια ζωής ενός ανθρώπου .Το Δικαστήριο είπε μάλιστα πως το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλης δεν αποτελεί μετριαστικό παράγοντα όπως είχε αναφέρει στην αγόρευση του ο συνήγορος υπεράσπισης του 35χρονου για μετριασμό της ποινής του . Ωστόσο η πρόεδρος του Κακουργιοδικείου είπε πως λαμβάνεται υπόψη η άμεση παραδοχή του 35χρονου αλλά και το λευκό ποινικό μητρώο.

Η διαδικασία για την υπόθεση του θανάτου του 39χρονου Βρετανού Robert James Birch ξεκίνησε σήμερα το πρωί με την αγόρευση του συνηγόρου υπεράσπισης για μετριασμό της ποινής .

Σημειώνεται πως μετά την τροποποίηση του κατηγορητηρίου όπως ανέφερε το Δικαστήριο , ο 35χρονος κατηγορούμενος Δημήτρης Ιλιτζίδης απήντησε παραδοχή στις τρεις κατηγορίες που προστέθηκαν στο κατηγορητήριο, ότι δηλαδή την 24η Ιουνίου του 2018 αυτός οδηγώντας το όχημα του αλόγιστα, απερίσκεπτα και επικίνδυνα προκάλεσε τον θάνατο του 39χρονου Βρετανού Robert James Birch χωρίς δόλο και υπαίτια αμέλεια και τον τραυματισμό του επίσης Βρετανού ηλικίας 32 ετών .Επίσης ότι την 24η Ιουνίου του 2018 έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή των δύο Βρετανών επισκεπτών προκαλώντας τους σοβαρή σωματική βλάβη οδηγώντας το όχημα του με αμελή και βιασμένο τρόπο . Ακόμη ο 35χρονος παραδέχτηκε ότι αφού το όχημα που οδηγούσε ενεπλάκη σε τροχαίο με τον τραυματισμό των δύο επισκεπτών, ακολούθως εγκατέλειψε τους δύο Βρετανούς αβοήθητους στον τόπο του δυστυχήματος και χωρίς να τους παρέχει βοήθεια.

Στην σημερινή αγόρευση του ο συνήγορος υπεράσπισης δικηγόρος Σάββας Μάτσας , είπε το Δικαστήριο, αναφέρθηκε στο λευκό ποινικό μητρώου του 35χρονου κατηγορούμενου Δημήτρη Ιλιτζίδη , σημειώνοντας πως καθ’ όλο τον πρότερο βίο του ήταν ένα πρόσωπο ιδιαίτερα ευσυνείδητο, νομοταγές, εργατικό , φιλήσυχο και χωρίς οποιανδήποτε στο παρελθόν παραβατική συμπεριφορά.

Ακολούθως αναφέρθηκε στο νεαρό της ηλικίας του πελάτη του, σημειώνοντας πως ήταν 35 ετών κατά την διάπραξη των αδικημάτων και αυτό, όπως είπε, αποτελεί παράγοντα που τα Δικαστήρια λαμβάνουν υπόψιν τόσο για το είδος όσο και για το ύψος της ποινής. Ο δικηγόρος είπε ακόμη πως τα Δικαστήρια προσεγγίζουν τους νεαρούς παραβάτες με επιείκεια προκειμένου να αποφευχθούν οι εξοντωτικές ποινές οι οποίες δυνατόν να καταστρέψουν ή να επηρεάσουν δυσμενώς και ποικιλότροπα την πορεία της ζωής τους.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Κακουργιοδικείου , ο συνήγορος του στην αγόρευση του για μετριασμό της ποινής του είπε πως είναι πατέρας τριών ανήλικων παιδιών ηλικίας 14,13 και 11 ετών και η σύζυγος του πελάτη του είναι Ρωσσοποντιακής καταγωγής δεν γνωρίζει καλά την ελληνική γλώσσα και διαμένει με τα τρία παιδιά τους σε ενοικιαζόμενο διαμέρισμα στην Λευκωσία. Πρόσθεσε δε, πως οι συνθήκες ενός ατόμου θεωρείται, όπως προκύπτει από σωρεία αποφάσεων , σημαντικός μετριαστικός παράγοντας.

Πρόσθεσε δε, πως οι παππούδες από την πλευρά της μητέρας κατοικούν μόνιμα στην Επαρχία Λεμεσού και μακριά από τα εγγόνια τους, ενώ οι παππούδες από την πλευρά του κατηγορούμενου πατέρα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και δεν είναι σε θέση να φροντίζουν τα ανήλικα τέκνα.

Όπως ανέφερε ο δικηγόρος, πριν από τη σύλληψη του κατηγορουμένου η οικογένεια στηριζόταν οικονομικά, αποκλειστικά από τα μεροκάματα του αφού εργαζόταν ως σιδεράς σε οικοδομές προκειμένου για να παρέχει στα τρία παιδιά του ό,τι ήταν αναγκαίο για την φροντίδα και μόρφωση τους.

Σημείωσε δε, πως μετά την κράτηση του στις Κεντρικές Φυλακές , λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η οικογένεια , αναγκάστηκε η σύζυγος του να διακόψει την συνεργασία της με δασκάλα που βοηθούσε τα παιδιά στη μελέτη των σχολικών τους υποχρεώσεων.

Περαιτέρω, είπε ότι η άμεση παραδοχή του κατηγορούμενου μετά την τροποποίηση του κατηγορητηρίου, συμβάλλει αποτελεσματικά στην διερεύνηση της υπόθεσης, πηγάζει από πραγματική μεταμέλεια και έχει μεγαλύτερη αξία.

Είναι η θέση μας συνέχισε, ότι, με την άμεση παραδοχή του κατηγορουμένου στις κατηγορίες που του έχουν προσαφθεί με το τροποποιημένο κατηγορητήριο, εξοικονομήθηκε πολύτιμος δικαστικός χρόνος, αποφεύχθηκε μια χρονοβόρα και δύσκολη διαδικασία και ο κατηγορούμενος έδειξε έμπρακτα την μεταμέλεια του, όπως είπε, για το αδίκημα που διέπραξε. Είπε μάλιστα πως ο πελάτης του κατά την διάπραξη των αδικημάτων της παρούσας υπόθεσης, βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλης η οποία επέδρασε στον οργανισμό του και άμβλυνε τον αυτοέλεγχο, την αυτοσυγκέντρωση του , τη σκέψη του , την αντίληψη και την εκτίμηση του κινδύνου. Σημείωσε δε, ότι ο κατηγορούμενος, κατανάλωσε ποσότητα αλκοόλης χωρίς να είναι σε θέση να γνωρίζει τα γεγονότα που ακολούθησαν και ότι σε καμία περίπτωση δεν προέβη στην κατανάλωση προκειμένου να διευκολυνθεί η διάπραξη οποιασδήποτε εγκληματικής πράξης.

Ο δικηγόρος είπε πως όλα τα πιο πάνω αποτελούν παραμέτρους που δικαιολογούν την αναστολή της ποινής φυλάκισης.

Σημειώνεται ότι οι κατηγορίες 2 και 3 δηλαδή της ανθρωποκτονίας και της απόπειρας φόνου αναστάλθηκαν μετά από οδηγίες του ΓΕ.

Το χρονικό του εγκλήματος

Σύμφωνα με τα υπό εξέταση στοιχεία, στις 02:30 της Κυριακής 24ης Ιουνίου 2018, λήφθηκε πληροφορία στην Αστυνομία, ότι στην λεωφόρο Αγίου Γεωργίου στην Πέγεια, άγνωστο όχημα χτύπησε δύο πεζούς οι οποίοι περπατούσαν κατά μήκος της συγκεκριμένης λεωφόρου..

Μέλη της Αστυνομίας , μετέβησαν στη σκηνή όπου εντόπισαν άντρα ηλικίας 39 ετών, νεκρό στο έδαφος και το δεύτερο άνδρα ηλικίας 32 ετών τραυματία. Ο οδηγός του οχήματος εγκατέλειψε τηνσκηνή, ενώ λίγο αργότερα λήφθηκε πληροφορία , ότι ένα αυτοκίνητο έπεσε στην θάλασσα στο λιμανάκι του Αγίου Γεωργίου στην Πέγεια.

Από το εν λόγω όχημα θεάθηκαν να εξέρχονται δύο πρόσωπα , ένας άντρας και μια γυναίκα. Τα δύο πρόσωπα ηλικίας 35 ετών ο άντρας και 23 ετών η γυναίκα, εντοπίστηκαν από μέλη της Αστυνομίας, να περπατούν στον κύριο δρόμο Αγίου Γεωργίου Πέγειας και μεταφέρθηκαν στα γραφεία του ΤΑΕ Πάφου.

Το αυτοκίνητο του 35χρονου εντοπίστηκε στο λιμανάκι του Αγίου Γεωργίου και ανασύρθηκε από μέλη της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Για την ίδια υπόθεση είχε συλληφθεί και η 23χρονη , ωστόσο στην συνέχεια, αφέθηκε ελεύθερη , χωρίς να κατηγορηθεί αφού δεν προέκυψαν οποιοδήποτε ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίο της.

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση ο θάνατος του 39χρονου Βρετανού Robert James Birch προκλήθηκε από πολυτραυματισμό από τροχοφόρο όχημα.

Σημειώνεται πως ο κατηγορούμενος τελεί υπό κράτηση από την 24η Ιουνίου του 2018.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X