ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Φέρουν ευθύνη και οι εργοδότες όταν παρενοχλούνται υπάλληλοι τους

Προτεραιότητα εξυπηρέτησης στις ευάλωτες ομάδες σε δημόσιο- ιδιωτικό τομέα

Στέλιος Ξιουρής

Ευθύνες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις στον χώρο εργασίας φέρουν και οι εργοδότες οι οποίοι δεν μπορούν να καλύπτονται πίσω από την έκδοση κώδικα για αντιμετώπιση τέτοιου είδους συμπεριφορών.

Ήδη προς τούτο άνοιξε ο δρόμος με απόφαση Επαρχιακού Δικαστή στην Πάφο, όπου καταδίκασε με πρόστιμο 22 χιλιάδων Ευρώ εργοδότη – στην προκειμένη το κράτος - για υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης. Ο εργοδότης δεν ενημέρωσε τους υπαλλήλους για τον κώδικα αντιμετώπισης της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Σε μια άλλη διάσταση φαίνεται ότι αυξάνονται οι υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης ενώ προς μετριασμό της έκτασης του φαινομένου, αυξάνονται οι ποινές για υποθέσεις παρενόχλησης και σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας με σχετική πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ που συζήτησε η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου δήλωσε ότι η τροποποίηση της νομοθεσίας, αναμένεται να συμβάλει προληπτικά και κατασταλτικά στην αντιμετώπιση τέτοιων συμπεριφορών, καθώς αυξάνονται οι ποινές από έξι μήνες σε 3 χρόνια φυλάκιση ή πρόστιμο μέχρι 20 χιλιάδες ευρώ.

Η Μαρίνα Σταυρινού Κούκου, υποψήφια βουλευτής του ΑΚΕΛ Λευκωσίας, ανέφερε ότι έχουν ευθύνη και οι εργοδότες για την τήρηση του κώδικα για αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Από το 2018 έγιναν 45 καταγγελίες στην Επίτροπο Διοικήσεων και 4 παράπονα στο Τμήμα Εργασίας. Ωστόσο δεν οδηγήθηκε καμία υπόθεση στην δικαιοσύνη.

Προτεραιότητα εξυπηρέτησης στις ευάλωτες ομάδες σε δημόσιο - ιδιωτικό τομέα

Εξάλλου η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συζήτησε και πρόταση νόμου της βουλευτού Σάβιας Ορφανίδου, ώστε οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, να τυγχάνουν προτεραιότητας στην φυσική εξυπηρέτηση, τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Στόχος, είπε, να προωθηθεί η κουλτούρα σεβασμού των ευάλωτων ομάδων.

Προτεραιότητα δίνεται στην εξυπηρέτηση των ευάλωτων ομάδων στα νοσοκομεία, εκτός των πρώτων βοηθειών, υπεραγορές, Τράπεζες, στα Γραφεία Εργασίας και σε άλλους χώρους, δημόσιους και ιδιωτικούς που εξυπηρετείται το κοινό.

Οι δικαιούχοι θα είναι ανάπηροι, τυφλοί, εγκυμονούσες, άτομα άνω των 70 ετών, πολύτεκνοι με παιδιά κάτω των 10 ετών και γενικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού

Οι δικαιούχοι ανάπηροι θα μπορούν να παρουσιάζουν την ευρωπαϊκή κάρτα αναπηρίας. Οι υπόλοιποι θα επιδεικνύουν κάρτα την οποία θα αποκτούν από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

 

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X