ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Revenge Porn: Εκδικητικοί πρώην υπάρχουν και στην Κύπρο

Τι μας αναφέρει το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Δημήτρης Λουκά

Revenge Porn είναι το φαινόμενο της διανομής σεξουαλικών εικόνων ή βίντεο χωρίς την συγκατάθεση του προσώπου που απεικονίζεται σε αυτές. Τις περισσότερες φορές το υλικό αυτό παράγεται με την συγκατάθεση των εμπλεκομένων κατά την διάρκεια κάποιας σχέσης αλλά διαδίδεται μεταγενέστερα χωρίς την συγκατάθεση του.

Η διάδοση ως συνήθως γίνεται με σκοπό τον εκβιασμό, την σεξουαλική εκμετάλλευση ή την τιμωρία για το τέλος της σχέσης τους. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι παραπονούμενοι είναι σίγουρα ηλικίας 18 ετών και άνω, καθότι αν αυτοί είναι ηλικίας κάτω των 18 συνεπάγεται ότι αφορά παιδική πορνογραφία.

Σε επικοινωνία που είχαμε με το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μας εξήγησε λεπτομερώς το φαινόμενο του «Revenge Porn». Μεταξύ άλλων μας αναφέρει πώς αντιμετωπίζεται και που εντοπίζεται συνήθως το ακατάλληλο περιεχόμενο.

Τέτοιες περιπτώσεις είδαν το φως της δημοσιότητας και στην Κύπρο, αφού πολλές είναι οι περιπτώσεις που οι πρώην προσπαθούν να εκδικηθούν με αυτό τον τρόπο ή να αποσπάσουν χρήματα από το θύμα. Θύμιζουμε τον εκβιασμό που δεχόταν για 7 χρόνια γυναίκα μέσω MSN όταν άγνωστος της είπε ότι έχει στην κατοχή του ροζ βίντεο όπου πρωταγωνιστεί η ίδια και την απείλησε να το δημοσιεύσει αν δεν του κατέθετε σε λογαριασμό (με γυναικείο όνομα) το ποσό των 12 χιλιάδων ευρώ. Μέσα σε όλους αυτούς τους εκβιασμούς η γυναίκα φέρεται να έχει ξοδέψει κοντά στις 120 χιλιάδες ευρώ ενώ σε κάποια φάση άρχισε να ξεπουλά ότι είχε και δεν είχε για να καλύψει τα όσα εκβιαστικά της ζητούσαν οι δύο.

Τέτοια περιστατικά δεν διερευνώνται ποινικά από το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αφού κάτι τέτοιο δεν αποτελεί ηλεκτρονικό έγκλημα αλλά έγκλημα που διευκολύνεται με την χρήστη του διαδικτύου και των υπολογιστών.

Ως εκ τούτου δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία και ο αριθμός τέτοιων υποθέσεων είναι άγνωστος. Ο ρόλος του Γ.Κ.Η.Ε ( Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος) σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η τεχνική βοήθεια του ανακριτή ώστε να εντοπιστούν τα ηλεκτρονικά ίχνη που θα οδηγούν στον ύποπτο ο οποίος ανέβασε το υλικό στο διαδίκτυο. Επίσης λαμβάνονται μέτρα για αφαίρεση του υλικού από το διαδίκτυο.

Τα ποινικά αδικήματα που δυνατό να διαπράττονται σε τέτοιας φύσεως περιστατικά είναι αδικήματα κατά παράβαση του Νόμου των προσωπικών δεδομένων αφού χωρίς την συγκατάθεση των εμπλεκομένων διαδίδονται προσωπικά τους δεδομένα, αδικήματα του κοινού ποινικού κώδικα όπως αυτό της απαίτησης χρημάτων με απειλές και αδικήματα αποστολής μέσω δημοσίου δικτύου επικοινωνιών μηνυμάτων άσεμνου ενοχλητικό ή απειλητικού χαρακτήρα.

Σίγουρα η διερεύνηση τέτοιων αδικημάτων και γενικά αδικημάτων που διαπράττονται με την χρήση της τεχνολογίας και του διαδικτύου είναι πιο δύσκολα στην διερεύνηση τους από τα αδικήματα του κοινού ποινικού κώδικα.

Συνήθως οι ηλικίες θυτών-θυμάτων τέτοιων υποθέσεων είναι μεταξύ 18-35 ετών και ο λόγος είναι εκδικητικός, αντιζηλίας ή και για αποκόμιση χρηματικού κέρδους. Δεν υπάρχει έλεγχος ιστοσελίδων για κοινό πορνογραφικό υλικό και το βίντεο ή φωτογραφία εντοπίζεται μέσω της καταγγελίας του θύματος.

Οι φωτογραφίες ή τα βίντεο τέτοιου περιεχομένου εντοπίζονται κυρίως σε ιστοσελίδες πορνογραφικού υλικού. Εντοπίζονται τα ίχνη του βίντεο και γίνεται αίτημα προς τον διαχειριστή της σελίδας για εξασφάλιση των στοιχείων του ατόμου που το ανέβασε. Το Γ.Κ.Η.Ε και το Δικανικό Εργαστήριο Ηλεκτρονικών Δεδομένων του Αρχηγείου Αστυνομίας έχουν την τεχνογνωσία και τεχνολογία για τον εντοπισμό των ηλεκτρονικών ιχνών των υπόπτων.

Σύμφωνα με τα όσα μας αναφέρθηκαν έστω και αν είναι ένα ευαίσθητο θέμα μέχρι σήμερα δεν αντιμετωπίστηκε οποιαδήποτε προβλήματα από πλευράς των θυμάτων ώστε να υποβάλουν την καταγγελία τους στην Αστυνομία. Όσον αφορά καταγγελίες ψεύτικες δεν εντοπίστηκε κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής.

Σίγουρα η τεχνολογία παίζει τεράστιο ρόλο στην διακίνηση του υλικού αφού πλέον με το πάτημα ενός κουμπιού μπορείς να κοινοποιήσεις μία ανάρτηση σε χιλιάδες χρήστες. Οι ποινές των αδικημάτων αυτών εμπίπτουν κυρίως στον Περί Προστασίας των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και της ελεύθερης κυκλοφορίας των δεδομένων Νόμο του 2018 και επιφέρουν ποινή φυλάκισης μέχρι 3 χρόνια ή χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ ή και τις δύο ποινές.

Σε ερώτηση πως πρέπει να προφυλασσόμαστε ώστε να μην γίνουμε θύμα σε μια τέτοιου είδους υπόθεση η απάντηση ήταν απλή, «Δεν υπάρχουν μέτρα ασφαλείας απλά εναπόκειται στον καθένα από μας να συνειδητοποιήσει και να κρίνει αν οι προσωπικές του στιγμές είναι κάτι το οποίο πρέπει να τύχει βιντεοσκόπησης παίρνοντας το ρίσκο ότι το βίντεο ή οι φωτογραφίες αυτές μπορεί να τύχουν εκμετάλλευσης οποιαδήποτε στιγμή από οποιονδήποτε πρόσωπο γιατί π.χ. μπορεί να κλαπεί το κινητό τηλέφωνο κάποιου το οποίο να περιέχει τέτοιο υλικό».

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X