ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ευρώπη - Ποια θέση κατέχει η Κύπρος στην κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικους;

Τι λένε οι οργανωμένοι γονείς

Η Κύπρος κατατάσσεται 3η πανευρωπαϊκά (ανάμεσα σε 47 χώρες) στην κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικους, με τις αυξητικές τάσεις ανάμεσα στα ανήλικα κορίτσια, σύμφωνα με στοιχεία των διαφόρων ερευνών που έγιναν τόσο πανευρωπαικά (ESPAD) όσο και τοπικά, αναφέρει ανακοίνωση της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης.

Σημειώνει ακόμη πως με βάση τις έρευνες οι ανήλικοι καταναλώνουν πέραν των 5 ποτών σε κάθε έξοδο και πως σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Πανεπιστήμιο Κύπρου για λογαριασμό της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, από τα 200 υποστατικά πώλησης αλκοόλ που επισκέφθηκαν, μόνο 11 ζήτησαν στοιχεία ηλικίας από τον αγοραστή, ενώ α υπόλοιπα 189 δεν ζήτησαν κανένα στοιχείο ταυτότητας.

"Ακόμα πιο τραγική είναι η πραγματικότητα, με τα περιστατικά να αυξάνονται σε συχνότητα, αλλά και επικινδυνότητα, με παράλληλη μείωση της ηλικίας που τα παιδιά αρχίζουν να καταναλώνουν αλκοόλ. Τραγικός απολογισμός της ξέφρενης αυτής πορείας είναι ο θάνατος ενός ανήλικου μαθητή και ο παρ’ ολίγον θάνατος άλλης ανήλικης. Σαν κοινωνία, αποτύχαμε για άλλη μια φορά να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τον όποιο κίνδυνο και για άλλη μια φορά φανήκαμε κατώτεροι των περιστάσεων", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Επισημαίνει πως "δυστυχώς όλα αυτά τα στοιχεία δεν φαίνεται να μας ανησυχούν ως γονείς σε βαθμό που να αντιληφθούμε ότι η ζωή των παιδιών μας βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο και να δράσουμε δυναμικά, απαιτώντας από τις αρμόδιες αρχές να ενεργήσουν χωρίς άλλη χρονοτριβή και να λάβουν όσα μέτρα χρειάζεται για εξάλειψη του επικίνδυνου αυτού φαινομένου.

Υποστατικά πωλούν ανεξέλεγκτα αλκοόλ και καπνό, χωρίς να ελέγχονται από κανένα. Κέντρα αναψυχής επιτρέπουν την είσοδο και την κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικους, χωρίς κανένα δισταγμό, παραβιάζοντας κατάφωρα τη νομοθεσία, σημειώνει η Συνομοσπονδία.

Προσθέτει πως "οι ίδιοι οι ανήλικοι διοργανώνουν πάρτι σε κέντρα αναψυχής με προκαθορισμένο ποσό εισόδου το οποίο τους παρέχει ελεύθερη και απεριόριστη πρόσβαση στην κατανάλωση αλκοόλ, χωρίς κανένα έλεγχο, μέχρι τις 3-4 το πρωί και δεν κάνουμε κάτι γι αυτό. Εν αντιθέσει, επιτρέπουμε στα παιδιά μας να συμμετέχουν σε αυτά!".

"Ιδιαίτερα ανησυχητική πτυχή, που αναδεικνύει την τεράστια ευθύνη εμάς των γονιών, είναι τα πάρτι που διοργανώνονται στα σπίτια. Εκεί, η κατανάλωση αλκοόλ γίνεται με την συναίνεση, την ανοχή και την επικρότηση των ίδιων των γονιών αφού, οι ίδιοι οι γονείς προμηθεύουν το αλκοόλ που καταναλώνουν τα παιδιά", αναφέρεται και καλούνται οι γονείς να επαγρυπνούν, να δράσουν, να προστατέψουν και να καταγγείλουν.

|Η ευθύνη είναι πρώτα δική μας και μετά πρέπει να απαιτήσουμε από την Πολιτεία να εφαρμόσει εκείνα τα μέτρα που θα εξαλείψουν αυτό το φαινόμενο που όσο πάει χειροτερεύει. Αυτή είναι η αποστολή και η ευθύνη μας σαν γονείς και κανένας δεν μπορεί να την αναλάβει για εμάς", σημειώνει η Συνομοσπονδία.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X