ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ευρωβαρόμετρο - Και όμως οι Κύπριοι είναι ικανοποιημένοι από την ζωή τους

Δεν εμπιστεύονται τα κόμματα

Το 85% των Κυπρίων δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη ζωή τους – ποσοστό που βρίσκεται πολύ κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ (83%) - με τους Ιρλανδούς να είναι οι πιο ικανοποιημένοι στην Ευρώπη (97%) και τους Ελληνες να είναι οι πλέον δυσαρεστημένοι από τη ζωή τους (μόνο 49% των Ελλήνων δηλώνουν ικανοποιημένοι).

Οι νεαρότερες ηλικίες στην Κύπρο δηλώνουν μεγαλύτερο ποσοστό ικανοποίησης: 15-24 ετών κατά 97% ικανοποιημένοι, 25-39 ετών 83%, 40-54 ετών 87% και άνω των 55 ετών κατά 79%.

Τα στοιχεία αυτά περιέχονται στο τακτικό ευρωβαρόμετρο (Φθινόπωρο 2018, Εθνική Ανάλυση) που παρουσίασε τη Δευτέρα στη Λευκωσία ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Ιερόθεος Παπαδόπουλος.


#MediaBlog Κόβονται Survivor - Power of Love και «πόλεμος» στη διαφήμιση


Επίσης, στην Κύπρο καταγράφεται σε σχέση με έξι μήνες πριν, μια μικρή αύξηση της τάξης του 3% της εμπιστοσύνης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση που τώρα φτάνει το 41%, αλλά ακόμα 52% των Κυπρίων (μέσος όρος ΕΕ: 48%) εξακολουθούν να λένε ότι δεν εμπιστεύονται την ΕΕ.

Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η θετική εικόνα των Κυπρίων πολιτών έναντι στην ΕΕ έχει αυξηθεί σε σχέση με τις αρχές του 2018, προσθέτοντας ότι "γενικά αυτό που βλέπουμε είναι ότι είναι πιο θετικοί, επιδεικνύουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ΕΕ, πιο αισιόδοξοι για το μέλλον της Ευρώπης". Σημείωσε, απαντώντας σε ερώτηση, ότι είναι προφανές ότι η οικονομική κρίση στην Κύπρο επηρέασε τη γνώμη των πολιτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωβαρομέτρου, οι Κύπριοι ερωτηθέντες γενικά εμφανίζονται αισιόδοξοι σχετικά με το μέλλον της ΕΕ, με το 53% να δίνει αυτή την απάντηση (-1% από Άνοιξη 2018), ποσοστό που αποτελεί ωστόσο χαμηλότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου (58%). Η πλειοψηφία των Κυπρίων ερωτηθέντων που έχουν θετική άποψη για την ΕΕ δήλωσε αισιόδοξο (85%) ενώ λιγότερο αισιόδοξοι ήταν αυτοί με ουδέτερη άποψη (53%) και αρνητική (22%). Πιο αισιόδοξοι για το μέλλον της ΕΕ εμφανίζονται και οι τοποθετημένοι στα δεξιά της πολιτικής κλίμακας (74%), σε σύγκριση με αυτούς που τοποθετούνται στο κέντρο (59%) και στα αριστερά (48%).

Η πλειοψηφία των Κυπρίων ερωτηθέντων πιστεύει πως τα συμφέροντα της χώρας τους δεν λαμβάνονται καλά υπόψη στην ΕΕ (74%, +9%, ΕΕ28: 43%), ποσοστό που αποτελεί και το δεύτερο ψηλότερο στην ΕΕ μετά την Ελλάδα. Το 59% των Κυπρίων ερωτηθέντων, όμως, δεν πιστεύει πως η χώρα τους θα μπορούσε να αντιμετωπίσει καλύτερα το μέλλον εκτός ΕΕ (+3%, ΕΕ28: 61%).

Δυο στους τρεις Κύπριους ερωτηθέντες (65%) δήλωσε πως αισθάνεται ότι είναι πολίτης της ΕΕ, σημειώνοντας ωστόσο 7% μείωση από την Άνοιξη 2018 (ΕΕ28: 71%)

Τρεις στους πέντε Κύπριους ερωτηθέντες δήλωσε πως δεν αισθάνεται συνδεδεμένος με την Ευρωπαϊκή Ένωση (60%, ίδιο με Άνοιξη 2018), ποσοστό που αποτελεί και το τρίτο ψηλότερο ανάμεσα στα κράτη μέλη (ΕΕ28: 42%).

Οικονομική κατάσταση, το σημαντικότερο ζήτημα που απασχολεί τους Κύπριους

Οι Κύπριοι ερωτηθέντες στην πλειονότητα τους θεωρούν πως τα σημαντικότερα θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα τους αυτή τη στιγμή είναι η οικονομική κατάσταση (39%, -10% από Άνοιξη 2018, δεύτερο ψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ μετά την Ελλάδα, ΕΕ28: 15%) καθώς και η ανεργία (32%, -8%, πέμπτο ψηλότερο στην ΕΕ, ΕΕ28: 23%)

Για τους Κύπριους ερωτηθέντες, τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι αυτή τη στιγμή είναι η άνοδος των τιμών, ο πληθωρισμός και το κόστος διαβίωσης (32%, +8% από Άνοιξη 2018, ΕΕ28: 32%), η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους (29%, +1% και ψηλότερο στην ΕΕ μαζί με Ελλάδα και Κροατία, ΕΕ28: 13%), καθώς και η οικονομική κατάσταση στην Κύπρο (19%, +1%, ψηλότερο στην ΕΕ, ΕΕ28: 8%).

Τα σημαντικότερα θέματα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση επί του παρόντος τόσο για τους Κύπριους όσο και για τους Ευρωπαίους ερωτηθέντες είναι η μετανάστευση (52%, +11% από Άνοιξη 2018, ΕΕ28: 40%, +2%), η τρομοκρατία (26%, -18%, ΕΕ28: 20%, -9%), καθώς και η οικονομική κατάσταση (22%, -4%, ΕΕ28: 18%)

Σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, είναι σχετικά λίγοι (12%) οι Κύπριοι που θεωρούν ότι είναι σημαντικό ζήτημα για τη χώρα τους και ακόμη λιγότεροι (6%) αυτοί που θεωρούν ότι είναι κάτι σημαντικό για τους ίδιους προσωπικά. Ωστόσο, 52% των Κυπρίων εκτιμά ότι η μετανάστευση είναι το σημαντικότερο θέμα που αντιμετωπίζει η ΕΕ συνολικά. Και παρά το γεγονός ότι 2 στους 3 Κύπριους θεωρούν την ελεύθερη διακίνηση σημαντικό επίτευγμα της ΕΕ, ένα ποσοστό 50%, το δεύτερο υψηλότερο στην ΕΕ, έχει αρνητικά συναισθήματα για την μετανάστευση πολιτών από άλλες χώρες της ΕΕ προς τη χώρα τους.

Αντιθέτως, ένα 64% στην ΕΕ συνολικά έχει θετικά συναισθήματα για τη μετανάστευση άλλων πολιτών της ΕΕ προς τη χώρα τους. Σε ό,τι αφορά την μετανάστευση από τρίτες χώρες, 3 στους 4 Κύπριους (75%) έχουν αρνητικά συναισθήματα (μέσος όρος ΕΕ: 53%)

Εξάλλου, η ελεύθερη διακίνηση προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών (66%) και η ειρήνη (58%) είναι, σύμφωνα με τους Κύπριους, τα σημαντικότερα επιτεύγματα της ΕΕ. Το ίδιο πιστεύουν και με παρόμοια ποσοστά και οι άλλοι πολίτες της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά την τουρκοκυπριακή κοινότητα, τα ζητήματα που απασχολούν κατ` εξοχήν τους Τουρκοκύπριους είναι η άνοδος των τιμών, η φορολογία, η ανεργία και, ευρύτερα, η οικονομική κατάσταση. Η εμπιστοσύνη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ της τουρκοκυπριακής κοινότητας βρίσκεται στο 52%, ποσοστό υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (42%) αλλά και από το 41% που καταγράφεται στις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας περιοχές.

Μόνο ένας στους δέκα Κύπριους εμπιστεύεται τα πολιτικά κόμματα

Ενα μεγάλο ποσοστό (84%) των Κυπρίων δεν εμπιστεύονται τα πολιτικά κόμματα (10% μάλλον εμπιστεύονται), 67% δεν εμπιστεύονται την Βουλή και 63% δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση (11% και 17% αντίστοιχα περισσότεροι από την άνοιξη του 2018). Το μεγαλύτερο ποσοστό εμπιστοσύνης λαμβάνει ο στρατός (μάλλον εμπιστεύομαι είπαν 61%) και η αστυνομία (52%).

Σε ό,τι αφορά τα ΜΜΕ, 1 στους 2 Κύπριους εμπιστεύονται το ραδιόφωνο (49%) και την τηλεόραση (48%) και 1 στους 3 περίπου το διαδίκτυο (36%) και τον γραπτό τύπο (34%). Το 29% των Κυπρίων εμπιστεύονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ποσοστό μεγαλύτερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που βρίσκεται στο 19%.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών που δεν εμπιστεύονται την εθνική κυβέρνηση και είναι πολύ ψηλά τα ποσοστά για τη μη εμπιστοσύνη σε πολλούς θεσμούς, με τα πολιτικά κόμματα να έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό.

"Οταν μόνο ένας στους δέκα εμπιστεύεται τα πολιτικά κόμματα είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που πρέπει να λάβουμε υπόψη", ανέφερε σημειώνοντας ότι όλες οι κυβερνήσεις πρέπει να το λάβουν υπόψη τους.

Επίσης, ενόψει ευρωεκλογών είπε ότι "αυτό που θέλουμε είναι να πάνε να ψηφίσουν όσοι περισσότεροι πολίτες γίνεται αλλά είναι ανησυχητικό στοιχείο ότι πολύ λίγοι πολίτες εμπιστεύονται τα πολιτικά κόμματα γιατί αυτά είναι που λαμβάνουν μέρος στις εκλογές, οι ευρωβουλευτές είναι μέλη των πολιτικών ομάδων και μας ενδιαφέρει να εμπιστεύονται τους θεσμούς αυτούς οι πολίτες. Αυτή τη στιγμή το ποσοστό σε όλη την ΕΕ είναι πολύ χαμηλό (77% των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι μάλλον δεν εμπιστεύονται τα πολιτικά κόμματα).

Επίσης, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο το 34% των Κυπρίων (μέσος όρος ΕΕ: 35%) λένε ότι τα πράγματα στη χώρα τους οδεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Αλλά, 54% (μέσος όρος ΕΕ: 52%) πιστεύουν ότι τα πράγματα κινούνται προς λανθασμένη κατεύθυνση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι τα αποτελέσματα του ευρωβαρόμετρου σε όλες τις χώρες της ΕΕ τίθενται υπόψη του Κολεγίου Επιτρόπων και αναλόγως σχεδιάζονται και νέες πολιτικές εκεί όπου μπορεί αυτό να γίνει.

Για τις περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία το μέγεθος δείγματος ήταν 505 άτομα, 15 ετών και άνω με προσωπικές συνεντεύξεις μεταξύ 8-20 Νοεμβρίου 2018. Για την τ/κ κοινότητα το μέγεθος δείγματος ήταν 500 άτομα, 15 ετών και άνω με προσωπικές συνεντεύξεις μεταξύ 8-20 Νοεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X