ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Έτοιμο το «ΑΛΑΣΙΑ» να αναλάβει αποστολή (pics)

Σύντομο ιστορικό του πλοίου Γενικής Υποστήριξης

Τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Πλοίου Γενικής Υποστήριξης «ΑΛΑΣΙΑ» καθώς και την ετοιμότητα να αναλάβει την αποστολή του, είχαν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν ο Αρχηγός και Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς με τη συμμετοχή τους στον ολοήμερο πλου του σκάφους στο πλαίσιο εκτέλεσης 3ήμερης εκπαιδευτικής άσκησης που διεξήχθη από 28 έως 30 Αυγούστου 2018.

Διαβάστε επίσης: Σε «κολαστήριο» ο Κύπριος του ISIS - Αποκεφάλιζε και σταύρωνε αιχμαλώτους (pics)

Σύντομο ιστορικό:

Το πλοίο κατασκευάστηκε το 1968 στο ναυπηγείο Brooke Marine στην Αγγλία ως θαλαμηγός για τη βασιλική οικογένεια του ΟΜΑΝ με το όνομα «AL SAID». Το 1983 μετά την μετατροπή του σε πολεμικό πλοίο δόθηκε στο Βασιλικό Ναυτικό του ΟΜΑΝ, μετονομάστηκε σε «AL MABRUKAH» και χρησιμοποιήθηκε ως κορβέτα και εκπαιδευτικό πλοίο μέχρι το 2013 οπότε παροπλίστηκε.

Τον Απρίλιο του 2016 ξεκίνησαν οι εργασίες δεξαμενισμού για παράδοση του πλοίου στην Κυπριακή Δημοκρατία και τον Μάιο του 2016 το πλοίο μετονομάστηκε σε «AL SALAM».

Στις 23 Ιανουαρίου 2017 ξεκινά το ταξίδι του προς την Κύπρο υπό Ομανική σημαία διανύοντας συνολικά 3028 ναυτικά μίλια.

Στις 7 Φεβρουαρίου 2017 αφικνείται στο λιμάνι Λάρνακας και στις 14 του ίδιου μήνα, κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του πλοίου στην Κυπριακή Δημοκρατία, μετονομάζεται σε «ΠΓΥ ΑΛΑΣΙΑ» παίρνοντας το όνομα του από την αρχαία ονομασία της Κύπρου.

Από τότε και μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται από τη Διοίκηση Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς ως Πλοίο Γενικής Υποστήριξης.

Τον Μάιο του 2017 κατά την διάρκεια προγραμματισμένου πλου παρουσιάστηκε βλάβη στο πλοίο. Η βλάβη, η παλαιότητα του πλοίου και σε συνδυασμό με τη γραφειοκρατία της διαδικασίας επέβαλαν την ακινησία του για διάστημα ενός περίπου έτους.

Η βλάβη αποκαταστάθηκε και το πλοίο κατέστη εκ νέου ενεργό αναλαμβάνοντας άμεσα δράση, καθόσον κατά τη διάρκεια της ακινησίας του συνέχισε να εκτελείται η εκπαίδευση του προσωπικού του «εν όρμω» και η συντήρηση των μηχανών, μηχανημάτων και λοιπών συστημάτων του, διατηρώντας κατ’ αυτό τον τρόπο το πλήρωμά το σε ετοιμότητα για ανάληψη αποστολής.

Οι δυνατότητες Πλοίου επιτρέπουν την ανάληψη ευρέος φάσματος αποστολών είτε μόνο του, είτε να συμμετάσχει σε σχηματισμό με άλλα πλοία και συνοψίζονται χωρίς να περιορίζονται στην:

• Επιτήρηση θαλάσσιας περιοχής
• Συμμετοχή σε επιχειρήσεις Έρευνα και Διάσωσης
• Μεταφορά προσωπικού
• Μεταφορά επιχειρησιακής εικόνας
• Υποστήριξη Διοικητικής Μέριμνας των άλλων πλοίων της Διοίκησης Ναυτικού (ΔΝ) της ΕΦ, ήτοι τροφοδοσία, καυσοδοσία, υδροδότηση.
• Οργάνωση και υλοποίηση σχολείων Ναυτικής, Τεχνικής και Τακτικής εκπαίδευσης των πληρωμάτων των άλλων πλοίων και του προσωπικού της Διοίκηση Ναυτικού.

Κατά τη διάρκεια του πολύωρου πλου έλαβαν χώρα ναυτικά γυμνάσια τακτικής και τεχνικής φύσης, δοκιμάστηκαν τα συστήματα ναυτιλίας και έρευνας καθώς και τα οπλικά συστήματα αυτοπροστασίας του πλοίου.

Το «ΑΛΑΣΙΑ» είναι ένα χρήσιμο «εργαλείο» και το ΓΕΕΦ προτίθεται να αξιοποιήσει τις δυνατότητές του προς όφελος του Ναυτικού και της Εθνικής Φρουράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X