ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Εργαζόμαστε για να πάρουν απαντήσεις οι συγγενείς πεσόντων και αγνοουμένων»

Όλα όσα δήλωσε ο Φώτης Φωτίου

Παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα και την αδιαλλαξία της κατοχικής δύναμης εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για να πάρουν επιτέλους απαντήσεις για τους αγαπημένους τους όλοι οι συγγενείς των πεσόντων και αγνοουμένων μας, τόνισε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου σε ομιλία του στην κηδεία του ήρωα του 1964 Στρατιώτη Γεώργιου Εικοσάρη, που έγινε σήμερα στην εκκλησία Παναγίας Ευαγγελίστριας στο Δάλι,

Ο κ. Φωτίου είπε ότι «έχουμε χρέος προς του ιδίους και τις οικογένειες τους να συνεχίσουμε τον αγώνα για τη διακρίβωση της τύχης τους».

«Δυστυχώς δεν έχουμε από την τουρκική πλευρά τη συνεργασία που επιβάλλεται για την οριστική επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού προβλήματος», πρόσθεσε.

Ενώ τα δικά μας κίνητρα είναι ανθρωπιστικά, της Τουρκίας, σύμφωνα με τον κ. Φωτίου, «είναι κίνητρα απόκρυψης αδιαμφισβήτητων ενοχών για την αγριότητα και βαρβαρότητα που επέδειξε σε βάρος των ανθρώπων μας το 1974, όπως και το 1964 με τον όλεθρο που προκάλεσε με την αδιάκριτη ρίψη βομβών ναπάλμ σε βάρος αθώων πολιτών στα χωριά της Τηλλυρίας, όπως και κατά των τραυματιών στο πρόχειρο νοσοκομείο του Παχυάμμου, όπου βρήκε το θάνατο ο Γιώργος και άλλοι».

Ο Επίτροπος Προεδρίας είπε ότι «μετά από τόσα χρόνια εξακολουθούμε να τελούμε κηδείες ανθρώπων που έγιναν θυσία στο βωμό της κυπριακής ελευθερίας», προσθέτοντας ότι «πενήντα έξι χρόνια μετά ο Γιώργος μαζί με πεσόντες στις μάχες της Τουρκανταρσίας, και 46 χρόνια μετά, πεσόντες στις μάχες με τον Αττίλα».

«Και απομένουν πολλοί άλλοι. Οκτακόσιοι Ελληνοκύπριοι και Ελλαδίτες συνεχίζουν να αγνοούνται από το 1974 και δεκάδες άλλοι από την περίοδο 1963-67», πρόσθεσε.

Ο κ. Φωτίου εξέφρασε βεβαιότητα πως πέραν της θλίψης υπάρχει και η αίσθηση της χαράς και της ανακούφισης των συγγενών για τον εντοπισμό των λειψάνων του Γιώργου.

«Μετά από 56 χρόνια επιτυγχάνεται αυτό που ήταν πόθος και ευχή των γονέων του. Προσθέτω και το δικαιολογημένο αίσθημα της περηφάνιας για την προσφορά του αγαπημένου τους προς την πατρίδα, μαζί με τη δική μας εκτίμηση και το θαυμασμό για την αντοχή που επέδειξαν στο δράμα τους, καθώς και της ευγνωμοσύνης όλων μας για τον ηρωισμό και τη θυσία του», υπογράμμισε.

Τέλος, ο Επίτροπος Προεδρίας εξέφρασε συγνώμη εκ μέρους της πολιτείας προς την οικογένεια του ήρωα για τυχόν λάθη και παραλείψεις, που είχαν ως αποτέλεσμα την αδικαιολόγητη διαιώνιση του πόνου και της αγωνίας τους.

«Έστω όμως και τώρα, μετά από τόσες δεκαετίες καi με καθυστέρηση, η πολιτεία αναλαμβάνει τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις της απέναντι στους ήρωες μας και στις οικογένειες τους», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X