ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Εργατικό Λεμεσού: Παίρνει μηχάνημα διάσωσης για ουρανοξύστες η Πυροσβεστική

Ο τρόπος δράσης της, οι επιλογές και ο εξοπλισμός που έρχεται

Στέλλα Μάρκου

Το εργατικό ατύχημα το οποίο σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης (30/10) σε υπό ανέγερση ψηλό κτίριο, στον παραλιακό δρόμο της Λεμεσού και στο οποίο χρειάστηκε ο απεγκλωβισμός Ελληνοκύπριου εργάτη με την χρήση γερανού, γέννησε ερωτηματικά γύρω από την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων σε εργοτάξια τέτοιου είδους.

Στο μάτι του «κυκλώνα» μπήκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου της οποίας κρίθηκε αναγκαία η παρέμβαση. Το γεγονός ότι δεν υπήρχε εξειδικευμένο μηχάνημα για να φτάσει στo μεγάλο ύψος που ήταν ο εργάτης έφερε την Πυροσβεστική σε ρόλο απολογητικό.

Είναι όμως έτσι; Ήταν ευθύνη της υπηρεσίας ή και παράλειψη; Υπάρχει κενό;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...

Το ατύχημα

Το εργατικό ατύχημα σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης και σύμφωνα με την Αστυνομία, ο εργάτης, που βρισκόταν σε ύψος 65 μέτρων, σε υπό κατασκευή όροφο του κτιρίου, φαίνεται να έχασε την ισορροπία του και να έπεσε 1,5 μέτρο πιο κάτω, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί.

Στη σκηνή έσπευσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία για απεγκλωβισμό του, ο οποίος τελικά έγινε με τη χρήση του γερανού που χρησιμοποιείται για την ανέγερση του κτιρίου, καθώς δεν ήταν δυνατή η προσέγγιση του σε, αυτό το ύψος, από τα μηχανήματα της Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο εργάτης φαίνεται να κτύπησε στη σπονδυλική στήλη και υποβάλλεται σε ακτινολογικές εξετάσεις.

Ποιος έπρεπε να είχε προνοήσει ως όφειλε;

Με αφορμή το περιστατικό διερωτηθήκαμε εάν όντως υπάρχει κενό ή μη διαθέσιμος εξοπλισμός και τι θα γίνει, είτε σε παρόμοια υπόθεση, είτε σε περίπτωση κάποιας πυρκαγιάς.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Κεττής, μας ενημέρωσε ότι υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται σε τόσο σε υπό ανέγερση ψηλά κτήρια όσο και σε αποπερατωμένα και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κάποιο κενό στον εξοπλισμό της υπηρεσίας.

Χαρακτηριστικό μάλιστα παράδειγμα είναι ο εξωτερικός ανελκυστήρας για τον οποίο προνοεί και το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας και θα έπρεπε να υπάρχει για λόγους Ασφάλειας και Υγείας.

Παρόλα αυτά ο κ. Κεττής ξεκαθάρισε ότι η Υπηρεσία αναμένεται να ενισχυθεί με μηχάνημα 60 μέτρων το 2020.

Η «τρύπα» τελικά που είναι και ποιος δεν έκανε σωστά αυτά που όφειλε; Αφού όλοι είδαμε πως ανελκυστήρας δεν υπήρχε.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον κύριο Κεττή στο χθεσινό περιστατικό υπήρχε πρόνοια να χρησιμοποιήθει ελικόπτερο (κάτι που μπορεί να συμβεί σε παρόμοιες περιπτώσεις), ή ακόμα και να κατέβαζαν τον εργάτη από όροφο σε όροφο κάτι που όμως θα επιβάρυνε την υγεία του με αποτέλεσμα να προτιμηθεί η λύση του γερανού.

Ο περί προστασίας νόμος εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X