ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

59 χρόνια κυπριακής ανεξαρτησίας (vid)

Δύναμη αποτροπής και ασφάλειας η Εθνική Φρουρά παρουσίασε τα νέα αποκτήματά της

Πενήντα εννέα χρόνια συμπληρώνονται από την ημέρα που η Κύπρος μετά από πολύχρονους αγώνες αποκτούσε την ανεξαρτησία της. Όπως κάθε χρόνο οι εορτασμοί έχουν ως επίκεντρο τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην οποία η Εθνική Φρουρά παρουσιάζει στο λαό το οπλοστάσιό της. Οι φετινοί εορτασμοί στη Λευκωσία ήταν ξεχωριστοί μιας και στη στρατιωτική παρέλαση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τα νέα αυτοκινούμενα πυροβόλα της Εθνικής Φρουράς που αποκτήθηκαν πρόσφατα από τη Σερβία. Τον χαιρετισμό της παρέλασης δέχθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Την Ελλάδα στους φετεινούς εορτασμούς εκπροσώπησε ο ΥΠΕΘΑ Νικόλαος Παναγιωτόπουλος. Για τους εορτασμούς στη Λευκωσία βρέθηκε ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας.

Η παρέλαση

Οι εορτασμοί για την 59η επέτειο ανεξαρτησίας στη Λευκωσία ξεκίνησαν με την έπαρση της σημαία με ένα άγημα της ασφάλειας στρατοπέδων να παρουσιάζει τα όπλα και να ψέλνει τον εθνικό ύμνο. Την παρέλαση άνοιξαν ανάπηροι και αιχμάλωτοι πολέμου του 1974. Η συμμετοχή τους στην παρέλαση της Ανεξαρτησίας ξεκίνησε στους εορτασμούς του 2018. Όπως είθισται την παρέλαση των μηχανοκίνητων τμημάτων της ΕΦ άνοιξε άρμα μάχης T80 U το οποίο έφερε την κυπριακή σημαία. Τα άρματα T 80 U αγοράσθηκαν από τη Ρωσία στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και είναι ό,τι καλύτερο διαθέτει η ΕΦ στον τομέα των αρμάτων μάχης. Πάνω από την παρέλαση πέταξε ένα ζεύγος επιθετικών ελικοπτέρων MI 35 επίσης ρωσικής κατασκευής και προέλευσης τα οποία εντάχθηκαν στην ΕΦ αρχές του 2000. Πάνω από την παρέλαση πέταξαν τα ελικόπτερα GAZEL καθώς και τα τελευταία αποκτήματα της αεροπορίας και της Αστυνομίας Agusta Westland. Ξεχωριστή παρουσία είχαν τα άρματα μάχης ΑΜΧ 30 γαλλικής κατασκευής και προέλευσης που παραχωρήθηκαν στην ΕΦ από τον ελληνικό στρατό μετά την κρίση των Ιμίων.

Σύστημα Αλεξάντερ

Ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη παρέλασαν τα νέα αυτοκινούμενα πυροβόλα που ενέταξε πρόσφατα στο οπλοστάσιό της, η ΕΦ. Πρόκειται για τα Nora-B52 155 mm σερβικής κατασκευής και προέλευσης, μια μοίρα του οποίου παραλήφθηκε αρχές του προηγούμενου μήνα και αναμένεται η παραλαβή των υπολοίπων το επόμενο διάστημα. Με το συγκεκριμένα οπλικό σύστημα η ΕΦ ενισχύει σημαντικά την δύναμη πυρός του Πυροβολικού.

Συστήματα Buk

Στην παρέλαση της Λευκωσίας συμμετοχή είχε και το πυραυλικό σύστημα Buk το οποίο είναι ο κορμός της αντιαεροπορικής ομπρέλας της ΕΦ που σε συνεργασία με το αντιαεροπορικό σύστημα TOR M1 καλύπτουν τις ανάγκες άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας από αέρος.

Πεζοπόρα Τμήματα

Σε άψογους σχηματισμούς ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας παρέλασαν και τα πεζοπόρα τμήματα της Εφ με μπροστάρηδες του πεζικάριους. Το ζεστό χειροκρότημα του κόσμου απέσπασαν οι εθνοφύλακες και οι Ειδικές Δυνάμεις με πρώτους τα πράσινα μπερέ του Λοκατζήδες. Τα πεζοπόρα τμήματα της ΕΦ που πήραν μέρος στην παρέλαση έφεραν τις νέες στολές της ΕΦ. Ξεχωριστή αίσθηση προκάλεσε η διέλευση ενός Ειδικού Λόφου Επιχειρήσεων με το νέο ατομικό εξοπλισμό που έχει προμηθευτεί πρόσφατα η ΕΦ. Η διέλευση της Ομάδας Υποβρύχιων Καταστροφών ήταν εντυπωσιακή εφάμιλλη της εκπαίδευσης που λαμβάνουν.

ΕΛΔΥΚ

Από τη σημερινή μέρα δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) άνδρες της οποίας παρέλασαν ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας. Η ΕΛΔΥΚ που από την ημέρα ανεξαρτησίας της Κύπρου είναι παρούσα απολαμβάνοντας την αγάπη και σεβασμό των Ελλήνων της Κύπρου. Η ΕΛΔΥΚ που κατά την τουρκική εισβολή έδωσε μάχες προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο τούρκος εισβολέας.

Οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν την αποφασιστικότητα για επανέναρξη του διαλόγου

Η σημερινή μέρα είναι μέρα προβληματισμού και μέρα που προσφέρεται για να περάσουμε ένα μήνυμα ότι θέλουμε την ειρήνη, επιδιώκουμε τις συνθήκες εκείνες που θα μας επιτρέψουν να ζήσουμε ειρηνικά με τους συμπατριώτες μας, την ίδια ώρα όμως μπροστά στις απειλές της Τουρκίας δεν μπορεί παρά αμυντικά να θωρακιστούμε κατά τρόπο που να προστατεύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία από τυχόν επιβουλές, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Μιλώντας μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι ταυτόχρονα και εργαζόμαστε για την ειρήνη, προσθέτοντας ότι οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν την αποφασιστικότητά μας να συμβάλουμε «ώστε επιτέλους να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα μας οδηγήσουν σε ένα δημιουργικό διάλογο για την επίτευξη μιας λύσης που θα επιτρέπει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κυπριακής Δημοκρατίας να ζουν με ειρήνη, να απολαμβάνουν τα αγαθά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως και οι υπόλοιποι των Ευρωπαίων χωρίς εγγυήσεις, εξαρτήσεις και προνομιακή μεταχείριση του οποιουδήποτε».

Ο ΠτΔ ανέφερε πως η σημερινή μέρα προσφέρεται πριν και πάνω από όλα για να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όσους με τις θυσίες και τους αγώνες τους, συνετέλεσαν ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να αποκτήσει την ανεξαρτησία της και μια κρατική οντότητα που παρά τα όσα μεσολάβησαν διατηρείται ακεραία υπό την έννοια της νομικής διάστασης , «γιατί δυστυχώς η εδαφική ακεραιότητα από το 1974 δέχεται την βάρβαρη κατοχή εδαφών και την αποστέρηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο Πρόεδρος συνεχάρη τον Υπουργό Άμυνας, τον αρχηγό ΓΕΕΦ, τους αξιωματικούς και επιτελείς και γενικότερα το στράτευμα «για την άψογη εμφάνιση και αυτό που αποτέλεσε φόρο τιμής για τους αγωνιστές της ελευθερίας και της δημοκρατίας».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε πως σήμερα η Ελλάδα καμάρωσε την Κύπρο. Παράλληλα επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας για λύση του Κυπριακού. «Από την Θράκη έως και την Αμμόχωστο ένας ενιαίος άξονας προβάλει».

Πηγή: kathimerini.com.cy / Απόστολου Τομαρά

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X