ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σοβαρά ελλείμματα πολιτικής και διαχείρισης αφήνει η αστυνομική βία

Τεράστια ερωτηματικά για την Υπουργό Δικαιοσύνης και τους χειρισμούς της ηγεσίας της Αστυνομίας

Σε μείζον πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση, εξελίσσεται η κατάληξη που είχε η εκδήλωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Λευκωσίας, το βράδυ περασμένου Σαββάτου. Η αντίδραση της αστυνομίας έτσι όπως προκύπτει από φωτογραφικό υλικό, έχει φέρει σε δύσκολη θέση την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και την ηγεσία της δύναμης. Η διαχείριση μιας εκδήλωσης κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και αν πραγματοποιήθηκε, κατά γενική ομολογία δεν ήταν η πρέπουσα ή δε αντίδραση μελών της δύναμης, γίνεται παραδεχτό ότι προσέλαβε χαρακτηριστικά υπέρμετρης βίας με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον σοβαρό τραυματισμό της 25χρονής Αναστασίας Δημητριάδου, η οποία υπέστη ρήξη αμφιβληστροειδούς και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Υπουργός Δικαιοσύνης και ηγεσία της Αστυνομίας, δέχονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα σφοδρά πυρά για την αντίδραση της αστυνομικής δύναμης η οποία συγκρούσθηκε με διαδηλωτές σε μια προσπάθεια εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων της πανδημίας που απαγορεύουν τις συγκεντρώσεις.

Ερωτηματικά

Η τροπή που προσέλαβε το όλο ζήτημα προκαλεί νέους πονοκεφάλους στην κυβέρνηση, που έρχονται να προστεθούν στο αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί με τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις και τα θέματα διαφθοράς που θέτει επιτακτικά η αντιπολίτευση. Η αντίδραση των αστυνομικών δυνάμεων καθώς και ο τραυματισμός διαδηλωτών, δημιουργούν εκ των πραγμάτων τεράστια ερωτηματικά για τους χειρισμούς που αγγίζουν τον πολιτικό προϊστάμενο της Αστυνομίας που είναι η Υπουργός Δικαιοσύνης, την ηγεσία της δύναμης, τον επικεφαλής της επιχείρησης και μέλη της Αστυνομίας για την υπέρμετρη βία κατά διαδηλωτών που δεν δικαιολογείται ακόμα και αν ισχύουν οι ισχυρισμοί, από πλευράς Αστυνομίας, ότι μέλη της δέχθηκαν επίθεση από πλευράς των διαδηλωτών. Από την άλλη η Αστυνομία βρίσκεται σε δεινή θέση ένεκα των σφοδρών επικρίσεων που δέχεται, με αποτέλεσμα 30 μέλη της να παραδώσουν την Δευτέρα το απόγευμα τις αντιοχλαγωγικές εξαρτήσεις και άλλα 20 να φαίνεται να ακολουθούν το παράδειγμα των συναδέλφων τους, την Τρίτη. Απαντήσεις στα ερωτηματικά που προκύπτουν θα δώσει η έρευνα που προτίθεται να πραγματοποιήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.

Προχειρότητες

Εκ του αποτελέσματος η ηγεσία της Αστυνομίας φάνηκε πως δεν ήταν προετοιμασμένη για το σενάριο που η εκδήλωση προσελάμβανε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Εκτίμηση που φαίνεται να επικρατεί και στα κυβερνητικά κλιμάκια, όπου γίνεται λόγος για λάθη στους χειρισμούς. Οι εικόνες βίας που κάνουν το γύρο των κοινωνικών δικτύων, ενισχύουν κάποιες φωνές που υπάρχουν στα κυβερνητικά δώματα ότι κάποια μέλη της Αστυνομίας άσκησαν αδικαιολόγητη βία και άσχετα των όποιων κινήσεων θα γίνουν για διερεύνηση των γεγονότων, θα έπρεπε να είχαν τεθεί άμεσα σε διαθεσιμότητα. Αστυνομικές πηγές υποστηρίζουν πως τον πρώτο και τελευταίο λόγο είχε ο επικεφαλής της επιχείρησης, ο οποίος ενήργησε με βάση το πλαίσιο του νόμου και εφόσον έδωσε δυο φορές 10λεπτη προθεσμία στους διαδηλωτές να διαλυθούν. Με βάση πληροφορίες που υπάρχουν, η Αστυνομία σχεδίασε την επιχείρηση εκτιμώντας ότι θα έχει απέναντί της, 1500 διαδηλωτές.

Στη λογική αυτή στηρίζεται από αστυνομικής πλευράς και η παρουσία του ειδικού οχήματος που εκτόξευε με πίεση νερό. Ωστόσο αυτό το οποίο διατυπώνετε υπό τη μορφή έντονης κριτικής είναι το ρόλος της ηγεσίας της Αστυνομίας στην τροπή που προσέλαβε η επιχείρηση και στο μεσοδιάστημα προτού ξεσπάσουν οι συγκρούσεις. Η ηγεσία της Αστυνομίας ενημερώθηκε από τον επικεφαλής της επιχείρησης και αν ναι ποιες οδηγίες έδωσε; Αστυνομικές πηγές υποστηρίζουν πως σε τέτοιες περιπτώσεις, ο επικεφαλής της επιχείρησης κινείται με βάση το νομοθετικό πλαίσιο κάτι που θα φανεί, όπως τονίζεται, από τις έρευνες που θα γίνουν.

Το άλλο σοβαρό ζήτημα που προκύπτει είναι αν η Υπουργός Δικαιοσύνης ενημερώθηκε από την ηγεσία της Αστυνομίας, όταν όλα έδειχναν πως επίκεινται επεισόδια. Στις αλγεινές εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί από τη βίαια συμπεριφορά μελών της Αστυνομίας έναντι διαδηλωτών, αστυνομικές πηγές υποστηρίζουν πως στην περίπτωση του αστυνομικού που φαίνεται να έχει ακινητοποιήσει διαδηλωτή με το πόδι του, η εικόνα δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα κάτι που όπως λέγεται θα αποκαλυφθεί από το βίντεο που έχει στην διάθεσή της η Αστυνομία.

Πηγή: Η Καθημερινή / Του Απόστολου Τομαρά

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X