ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Επ. Διοικήσεως για φονικό: «Παρόμοιες ελλείψεις από ΥΚΕ όπως στον Στυλιανό»

Μη σωστή εκτίμηση του κινδύνου από ΥΚΕ, διαπιστώνει η κα. Μαρία Στυλιανού - Λοττίδη

Μη σωστή εκτίμηση του κινδύνου εκ μέρους των λειτουργών των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, σε σχέση με το διπλό φονικό που διαπράχθηκε στους Εργάτες, διαπιστώνει εκ πρώτης όψεως και σύμφωνα με την ενημέρωση που λαμβάνει από τα ΜΜΕ, η Επίτροπος Διοικήσεως, Μαρία Στυλιανού - Λοττίδη.

Κληθείσα από το ΚΥΠΕ, να σχολιάσει το φονικό στους Εργάτες, κατά το οποίο σύζυγος φέρεται να σκότωσε την 52 ετών γυναίκα του και τον είκοσι ενός ετών γιο του, ενώ τραυμάτισε και τον δεύτερό του γιο, η κ. Στυλιανού - Λοττίδη ανέφερε ότι σχόλιο επί του συγκεκριμένου δεν μπορεί να κάνει, γιατί όπως είπε, δεν προχώρησε στην έναρξη οποιασδήποτε έρευνας.

Ωστόσο, όπως πληροφορείται και η ίδια από τα ΜΜΕ σε σχέση με την υπόθεση «εκ πρώτης όψεως παρομοιάζει με τις ίδιες ελλείψεις των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, που διαπιστώθηκαν στο πόρισμα του θανάτου του 15χρονου Στυλιανού, το οποίου το πόρισμα για τις αίτιες θανάτου βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Γενική Εισαγγελία.

Σε ερώτηση αν το πόρισμα του 15χρονου Στυλιανού προσομοιάζει στις ίδιες συνθήκες του διπλού φονικού, η κ. Λοττίδη ανέφερε ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις εκπροσώπων των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και σύμφωνα με τις καταγγελίες της θείας κατά την εκτίμηση της προκύπτει πως ο φερόμενος ως δράστης δεν κρίθηκε από τις αρμόδιες Υπηρεσίες επικίνδυνος, αφού ο λειτουργός ευημερίας που είχε αποστείλει δεν είχε την ανάλογη πείρα και δεν γνώριζε το ιστορικό της οικογένειας.

Όπως είπε εκ πρώτης όψεως, όπως και στο πόρισμα για τον Στυλιανό, φαίνεται πως η απειρία των λειτουργών που εξέταζαν το θέμα, χωρίς να έχουν γνώση όλου του ιστορικού, η συνεχής εναλλαγή των λειτουργών και η λανθασμένη εκτίμηση κινδύνου φαίνεται να οδήγησαν εκεί.

«Σε αυτά μπορώ να στηριχθώ εκ πρώτης και να πω ότι προσομοιάζουν και εφόσον δεν έχει προχωρήσει καμιά διαδικασία είτε ποινική, είτε πειθαρχική των εν λόγω Υπουργών είναι αναμενόμενο να αντιμετωπίζουμε ξανά τα ίδια φαινόμενα, ένα χρόνο μετά», είπε.

Ερωτηθείσα εάν σκοπεύει να διερευνήσει αυτεπάγγελτα το θέμα, η Επίτροπος Διοικήσεως ανέφερε πως είναι κάτι που θα διαφανεί στην πορεία αν αξίζει τελικά τον κόπο.

Διερωτήθηκε πως «αν είναι να ετοιμάζουμε κάποια πορίσματα και να οδηγούνται στους ποινικούς ανακριτές και να μην προχωρούν σε οποιαδήποτε δίωξη είτε ποινική, είτε πειθαρχική τότε γιατί να εντοπίζουμε τις παθογένειες, που υπάρχουν και στο σύστημα, αλλά και στα ανθρωπινά λάθη;».

Εξήγησε πως «το τι κατέδειξε η προηγούμενη έρευνα ήταν η ύπαρξη του ανθρώπινου λάθους, της κακής εκτίμησης και διαχείρισης και της παντελούς έλλειψης εκτίμησης κινδύνου», για να σημειώσει ότι «όλα αυτά τα εντοπίσαμε».

«Το να έρθουμε πάλι να εντοπίσουμε τα ίδια πράγματα μετά τι;», διερωτήθηκε η Επίτροπος.

Εξέφρασε την έντονη απογοήτευσή της για τη μη αξιοποίηση του πορίσματος για τον 15χρονο Στυλιάνο.
 
«Δεν  μιλούμε για επιδόματα, που κακώς δόθηκαν ή για ένα σπίτι, που δεν δόθηκε για να μείνει μια οικογένεια. Μιλούμε για ζωές που χάθηκαν. Εάν με τα ίδια ανθρώπινα λάθη χάνονται ζωές δεν μπορώ να το δεχτώ. Δεν μπορώ να το δεχτώ, γιατί αν μείνουν ατιμώρητοι κάποιοι και φθαρεί οποιαδήποτε μαρτυρία ή αδυνατίσει η μνήμη ή οποιοδήποτε δυνατό στοιχείο μπορεί να προσαχθεί στο δικαστήριο, τότε αντιλαμβάνεστε ότι η ατιμωρησία θα δώσει το έναυσμα και το θράσος να επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη», σημείωσε.

Πρόσθεσε, επίσης, πως ο ρόλος της ποινής είναι και η κατανόηση της αμέλειας του καθήκοντος του από τον ίδιο τον λειτουργό, είναι και η συμμόρφωση για την αποφυγή επανάληψης παρόμοιου λάθους, αλλά συνάμα και παραδειγματισμός των υπολοίπων.

Σε άλλη ερώτηση γιατί δεν αξιοποιήθηκε μέχρι στιγμής το πόρισμα για τον Στυλιανό, η Επίτροπος Διοικήσεως είπε: «Υπάρχει μια απορία γι’ αυτό. Μετά την υποβολή του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο προηγούμενος Γενικός Εισαγγελέας έκρινε ότι όντως υπήρχαν βάσιμοι λόγοι, για τη διεξαγωγή ποινικής έρευνας και γι’ αυτό συμφώνησε με το περιεχόμενο του πορίσματος και διόρισε δύο ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές, για να το διερευνήσουν και να κάνουν το ανακριτικό έργο».

Όπως συνέχισε η κ. Λοττίδου, «το πόρισμα των ποινικών ανακριτών ετοιμάστηκε ένα χρόνο μετά και όπως πληροφορηθήκαμε παραδόθηκε στον νυν Γενικό Εισαγγελέα τέλος Νοεμβρίου», για να σημειώσει πως έκτοτε δεν έχει κάποια ενημέρωση επί τούτου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X