ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Εντυπωσιακές εικόνες από τα αποκαλυπτήρια του ΝΟΡΑΤΛΑΣ (Vid)

Αντικείμενα από την εκταφή, τοποθετήθηκαν στο εσωτερικό του

Υπόμνηση του χρέους απέναντι στις παρούσες και τις μέλλουσες των γενεών, για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού αλλά και την πλήρη διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου αγνοουμένου αποτελούν το μνημείο «Μάνας Αγνοουμένου» και το αεροσκάφος ΝΟΡΑΤΛΑΣ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλούσε στο πλαίσιο τελετής κατά την οποία πλαισιωμένος από τους Υπουργούς Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου, τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς και τον Αρχηγό της Αεροπορίας τέλεσε τα αποκαλυπτήρια του αεροσκάφους ΝΟΡΑΤΛΑΣ προς τιμήν των Ελλήνων που σκοτώθηκαν κατά την τουρκική εισβολή, στον Τύμβο Μακεδονίτισσας.

Διαβάστε, επίσης: Καταδίωξη για ναρκωτικά: Τον ακινητοποίησαν με πυροβολισμούς

Νωρίτερα, στην παρουσία σύσσωμης της πολιτικής, της στρατιωτικής και της θρησκευτικής ηγεσίας της χώρας, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Θέλω να υπογραμμίσω και να σας διαβεβαιώσω, επισήμανε στην ομιλία του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «ότι θυσίες ανθρώπων που ανυπολόγιστα πότισαν με το αίμα τους την αξιοπρέπεια και την ελευθερία της πατρίδας, τονίζουν και σηματοδοτούν για εμάς τη δική μας ιστορική ευθύνη, καθώς και το ηθικόν και πολιτικό μας χρέος, απέναντι σε γεγονότα που υπήρξαν ορόσημα για την Ιστορία μας».

«Τιμώντας τη συμμετοχή, το θάρρος, τη θυσία και την προσφορά στην πατρίδα όλων των αγωνιστών μας αλλά και τη μνήμη των αγνοουμένων μας, θα συνεχίσουμε τον αγώνα τους για την προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως επίσης και για την εξεύρεση μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό ζήτημα», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε ότι «ενεργώντας με ιδιαίτερη ευαισθησία, θα συνεχίσουμε αμετάθετα τις προσπάθειες που υπαγορεύει το καθήκον μας έναντι των συγγενών των ηρώων και αγνοουμένων μας με στόχο τον τερματισμό της απαράδεκτης στάσης που επιδεικνύει η Τουρκία και τη διακρίβωση της τύχης κάθε αγνοούμενου στη βάση συγκεκριμένων και τεκμαρτών αποδείξεων».

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι «την ίδια στιγμή, αγωνιζόμαστε χωρίς υπαναχωρήσεις για την εξεύρεση μίας λύσης που θα εξασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα και την πλήρη κυριαρχία της πατρίδας μας».

Μιας λύσης, σημείωσε, «που θα σέβεται στο ακέραιο το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα απαλλάσσει τον τόπο μας από στρατούς κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις υποτέλειας και θα εξασφαλίζει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας».

Εξέφρασε ακόμη «την ευγνωμοσύνη ολόκληρου του Κυπριακού λαού για την αμέριστη και διαχρονική στήριξη της Ελλάδας στον αγώνα που καταβάλλουμε για τον τερματισμό της κατοχής και της επανένωσης της πατρίδας μας».

Απευθυνόμενος στον Πάνο Καμμένο είπε ότι «η δωρεά του αεροσκάφους Νοράτλας και το μνημείο που αποκαλύψαμε χθες που θα υψώνονται πλέον στον ιερό τούτο χώρο ως ελάχιστο δείγμα τιμής και ευγνωμοσύνης στους αγωνιστές, τους ήρωες, τους αγνοούμενους μας και τις οικογένειες τους, αποτελούν άλλη μία έμπρακτη απόδειξη της στήριξης της Ελληνικής Κυβέρνησης».

«Τόσο το μνημείο όσο και το αεροσκάφος θα αποτελούν παράλληλα από τούδε και στο εξής υπόμνηση του χρέους που έχουμε απέναντι στις παρούσες και τις μέλλουσες των γενεών, για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού αλλά και την πλήρη διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου αγνοουμένου», τόνισε.

Στα παραδείγματα των καταδρομέων στη Ρω και των σημερινών «μαχητών του Αιγαίου» όπως αποκάλεσε τα πληρώματα της πολεμικής αεροπορίας, αναφέρθηκε στο δικό του χαιρετισμό ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος.

Αναφέρθηκε σε αυτά που του είπε ο Λοχαγός στο νησί της Ρω παραδίδοντας του την Ελληνική σημαία που κατέβηκε από τον ιστό: «Σας παραδίδω την φθαρμένη σημαία από τον ιστό της Ρω και σας υπόσχομαι ότι όσο υπάρχει έστω και ένας ζωντανός ανάμεσα μας αυτή η σημαία δεν θα υποσταλεί ποτέ».

«Αυτά είναι τα παιδιά σας και αυτή είναι η κληρονομία που αφήσατε οι καταδρομείς στους νέους καταδρομείς, που παραλαμβάνουν την εντολή αυτή και την παραδίδουν στα παιδιά τους», είπε ο κ. Καμμένος.

Για την πολεμική αεροπορία ανέφερε κάθε μέρα, πολλές φορές και πέντε με έξι φορές την ημέρα στο κινητό τηλέφωνο έρχεται μήνυμα του αρχηγού της πολεμικής μας αεροπορίας.

«Δύο τουρκικά αεροπλάνα, τέσσερα, έξι, οχτώ, παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, είσοδος από Λήμνο, ‘κύριε Υπουργέ είμαστε στον αέρα’», είπε.

Υπόσχεσή του, πρόσθεσε, «που πραγματοποιείται μέχρι σήμερα αδιαλείπτως, μέρα, νύχτα, χειμώνα, καλοκαίρι ‘εμείς θα προσγειωνόμαστε τελευταίοι’».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας της Ελλάδας «αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που απειλείται η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας η πολεμική μας αεροπορία, τα πληρώματα είναι έτοιμα από την Σκύρο, από την Λήμνο, από την Κρήτη από την Κεντρική Ελλάδα, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα βρίσκονται μέσα στα πιλοτήρια, όπως βρεθήκατε εσείς εκείνη την ημέρα που ξεκίνησε η επιχείρηση ΝΙΚΗ».

Διαβεβαίωσε όλους αλλά κυρίως τα πληρώματα του Νοράτλας ότι «οι πιλότοι μας που ξεκινούν από τα νησιά για τις αναχαιτίσεις καθημερινά ξεκινούν με το ίδιο χαμόγελο που ξεκινήσατε και εσείς. Ξεκινάνε όχι για να κάνουν μια αγγαρεία, αλλά για να κάνουν το καθήκον τους. Είναι ευτυχείς που ξεκινούν ξέροντας ότι το 10% των συμφοιτητών τους έχει φύγει ηρωικά προς τα Ηλύσια Πεδία».

Σε δικό του χαιρετισμό ο Υποπτέραρχος εν αποστρατεία Ανδρέας Στραβοπόδης, Κυβερνήτης του ΝΙΚΗ 9 απευθύνθηκε στον Κυβερνήτη του Νοράτλας 133 στο πλήρωμά του και στους 29 λεβέντες καταδρομείς, όπως είπε, «και ακόμα σε όλους όσοι πότισαν με αίμα τα άγια τούτα χώματα», υπενθυμίζοντας ότι «θυσία υπέρ πατρίδος, θάνατος δεν λογιάζεται».

«Ο αγώνας συνεχίζεται με διαφορετικό τρόπο. Διαφαίνεται δε ότι τόσο αίμα, τόσες θυσίες μαζί και η θυσία των πεσόντων δεν πήγαν χαμένες, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ισότιμο μέλος της ΕΕ λείπει μόνο η επανένωση και η επούλωση των πληγών», είπε.

Δυσεπίλυτα προβλήματα, πρόσθεσε, «που και αυτά θα βρουν λύση με τον καλύτερο για όλους τρόπο. Τούτο το εγγυάται ο κυπριακός λαός που μέσα από δημοκρατικούς κανόνες και θεσμούς θα βρει τρόπους για να ξεπεραστούν με δικαιοσύνη όλα τα εμπόδια».

«Η πολιτική ηγεσία με σωφροσύνη διαχειρίζεται τη συνέχεια, οι καρποί ελπίζουμε ότι δεν θα αργήσουν», σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Για το Νοράτλας ο κ. Στραβοπόδης «είναι ελάχιστος φόρος τιμής σε σας, θυμίζει την προσπάθεια σας, δείχνει σε όλους ότι η λευτεριά κερδίζεται με αίμα, προβληματίζει για τα λάθη του παρελθόντος».

Μετά τα αποκαλυπτήρια ο κ. Στραβοπόδης ξενάγησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο εσωτερικό του ΝΟΡΑΤΛΑΣ.

Στο μεταξύ, εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στεφάνια στο μνημείο κατέθεσαν ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Ιωάννου εκ μέρους του Αρχιεπίσκοπου Κύπρου Χρυσόστομου, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Γεώργιος Βαρεμένος.

Σε ό,τι αφορά τα κοινοβουλευτικά κόμματα στεφάνια κατέθεσαν ο Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου εκ μέρους του Προέδρου του ΔΗΣΥ, η Βουλευτής Ελένη Μαύρου εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Πόλυς Παλλήκαρος, εκ μέρους του Προέδρου Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών ο Αντιπρόεδρος Νίκος Παυλίδης και εκ μέρους του Προέδρου του ΕΛΑΜ ο Γεάδης Γεάδη.

Στεφάνια κατέθεσαν επίσης, μεταξύ άλλων, εκ μέρους της Ένωσης Δήμων ο Δήμαρχος Έγκωμης Ζαχαρίας Κυριάκου, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας της Ελλάδας Αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου και ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ Συνταγματάρχης Πεζικού Εμμανουήλ Χατζής.

Κατά τη διάρκεια της τελετής ρίχθηκαν βολές, αναγνώστηκε το προσκλητήριο πεσόντων, ενώ παιδιά από Συστήματα Προσκόπων άφησαν λουλούδια σε όλους τους τάφους των πεσόντων.

Η μοιραία κατάρριψη

Το «Νοράτλας» συμμετείχε με άλλα αεροσκάφη σε μυστική στρατιωτική αποστολή της Ελλάδας με την ονομασία «Νίκη» τον Ιούλιο του 1974 για να μεταφέρει καταδρομείς στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας. Μετέφερε 28 καταδρομείς και 4 μέλη του πληρώματος.

Ενώ το αεροσκάφος βρισκόταν σε διαδικασία προσγείωσης δέχθηκε φίλια αντιαεροπορικά πυρά προερχόμενα από το αεροδρόμιο, καθώς εξελήφθη ως τουρκικό, με αποτέλεσμα να συντριβεί στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

Διαβάστε, επίσης: Μαύρη επέτειος: Η εισβολή του Αττίλα πληγώνει ακόμα την Κύπρο

Από τη σύγκρουση, εκσφενδονίστηκαν εκτός του αεροσκάφους 16 καταδρομείς, οι οποίοι περισυλλέγησαν και τάφηκαν στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμιας. Ένας καταδρομέας, ο Θανάσης Ζαφειρίου, επέζησε. Απεβίωσε την 1η Σεπτεμβρίου 2016. Οι υπόλοιποι 16, των οποίων οι σοροί δεν είχαν εντοπιστεί τότε, ήταν σφηνωμένοι στο μπροστινό μέρος του αεροσκάφους και τάφηκαν μαζί με τα συντρίμμια του. Τα λείψανα 13 εξ αυτών εντοπίστηκαν κατά την εκταφή στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, ταυτοποιήθηκαν και επιστράφηκαν στις οικογένειες τους. Τα λείψανα των υπολοίπων δεν έχουν εντοπιστεί.

Οι εργασίες της ανασκαφής του Νοράτλας και της ταυτοποίησης των ανευρεθέντων λειψάνων διήρκεσαν 14 μήνες.

Τα οστά των ηρώων που δεν ταυτοποιήθηκαν θα παραμείνουν στην Κύπρο και θα ταφούν στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X