ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ενημέρωση γιατρών από ΟΑΥ για ΓεΣΥ με επιστολές και συγκεντρώσεις

ΠΙΣ: Αριθμός επιστημονικών εταιρειών επικυρώνει την απόφαση ΣΙΣ για ΓΕΣΥ

 

Επτασέλιδες επιστολές έχει αποστείλει από τις 9 Ιανουαρίου στους παιδίατρους ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) ενώ εντός των επόμενων ημερών αποστέλλονται παρόμοιες επιστολές στους προσωπικούς γιατρούς για ενήλικες. Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ανώτερος Λειτουργός του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας Άγγελος Τρόπης γιατροί έρχονται σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον οργανισμό και ζητούν διευκρινίσεις.

Στο μεταξύ, ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής θα βρεθούν την Πέμπτη τα τροποποιημένα κείμενα των κανονισμών που αφορούν τις καταβολές και τις συμπληρωμές για το ΓεΣΥ που αφορούν κατά κύριο λόγο τις αλλαγές που έγιναν στις τελικές προτάσεις του ΟΑΥ προς τον ΠΙΣ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ για τα εκπαιδευτικά σεμινάρια που διοργανώνει ο ΟΑΥ ο κ. Τρόπης εξήγησε ότι «τα εκπαιδευτικά σεμινάρια είναι υποβοηθητικά για τη διαδικασία της ηλεκτρονικής εγγραφής στο σύστημα για τους προσωπικούς γιατρούς», προσθέτοντας ότι θα γίνουν 17, 19, 24 και 26 ανά την Κύπρο.

Η συμμετοχή μέχρι το τέλος της Παρασκευής ήταν γύρω στις 140 αιτήσεις, είπε.

Σε ερώτηση αν αφορά ιδιώτες γιατρούς ή και δημόσιους απάντησε ότι ήταν ένα μείγμα. Ανέφερε ότι υπάρχει και κόσμος ο οποίος προτίθεται να εγγραφεί στο ΓεΣΥ αλλά δεν αιτήθηκε να λάβει μέρος στα σεμινάρια. Είναι μια απλή διαδικασία, είπε, προσθέτοντας ότι «κάποιος που είναι εξοικειωμένος με το διαδίκτυο δεν είναι δύσκολο να κάνει την εγγραφή του και να συμπληρώσει τα στοιχεία που χρειάζεται».

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τα θέματα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής Υγείας της Βουλής ο κ. Τρόπης ανέφερε ότι ήδη συζητήθηκε στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής ο Κανονισμός για τις συμπληρωμές και ο κανονισμός για την είσπραξη των εισφορών. «Θα γίνουν όμως κάποιες μικρές αλλαγές στον κανονισμό για τις συμπληρωμές εν όψει των πρόσφατων τελικών προτάσεων που έχουν γίνει για τις αμοιβές των γιατρών προς τον ΠΙΣ με σκοπό να ολοκληρωθεί και να οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για έγκριση», είπε.

Πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσει συζήτηση στην Επιτροπή Υγείας των κανονισμών για τους προσωπικούς και τους ειδικούς γιατρούς, για τα φάρμακα και για τα εργαστήρια και έτσι θα ολοκληρωθεί το κανονιστικό πλαίσιο για την πρώτη φάση.

Ανέφερε επίσης ότι το κείμενο των κανονισμών για τους προσωπικούς γιατρούς βρίσκεται ήδη στο Υπουργείο Υγείας. Και εκεί, διευκρίνισε, πρέπει να γίνουν κάποιες μικρές αλλαγές σύμφωνα με τις τελευταίες προτάσεις του ΟΑΥ προς τον ΠΙΣ για να μπορέσουν να κατατεθούν ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής για συζήτηση.

Παράλληλα, σημείωσε ο κ. Τρόπης «συνεχίζουμε τις επαφές μας με όλες τις επιστημονικές εταιρείες για τους καταλόγους των δραστηριοτήτων της κάθε ειδικότητας». Ήδη, ανέφερε, «έχουμε στείλει επιστολές σε όλους τους παιδίατρους για όλα τα θέματα που θα πρέπει να γνωρίζουν, για το πως θα αμείβονται, πως θα λειτουργούν στο ΓεΣΥ». Σύμφωνα με τον ίδιο ο κάθε παιδίατρος έχει λάβει μια επτασέλιδη επιστολή από τον ΟΑΥ στις 9 Ιανουαρίου γι αυτό το θέμα. Πρόσθεσε ότι στις αμέσως επόμενες ημέρες θα γίνει το ίδιο και για τους προσωπικούς γιατρούς για ενήλικες.

Σε ερώτηση αν έχει υπάρξει κάποια ανταπόκριση από παιδίατρους απάντησε: «έχουμε ναι. Τόσο εμείς όσο και το τηλεφωνικό κέντρο παίρνουν τηλέφωνα. Μιλούμε πολύ τακτικά με γιατρούς σε ατομικό επίπεδο, οι οποίοι τηλεφωνούν και θέλουν κάποιες διευκρινίσεις».

Αυτός, ανέφερε, «ήταν και ο σκοπός που στείλαμε την επιστολή, ακριβώς για να θέσουμε ενώπιον του κάθε γιατρού το πλαίσιο, να έχει μπροστά του τις πληροφορίες και ότι θέλει να διευκρινιστεί επιπρόσθετα να επικοινωνεί μαζί μας». «Έτσι θα λειτουργήσουμε με όλους τους γιατρούς», πρόσθεσε ο Ανώτερος Λειτουργός του ΟΑΥ.

Σε ερώτηση αν στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας του ΟΑΥ θα γίνουν και ενημερωτικές συγκεντρώσεις για γιατρούς απάντησε καταφατικά. Βεβαίως, είπε, «θα γίνουν πολλές συγκεντρώσεις στα πλαίσια της υλοποίησης της επικοινωνιακής μας στρατηγικής». Διευκρίνισε ότι υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση λόγω προσφυγής που έγινε στην αναθεωρητική αρχή προσφορών.

Ωστόσο, όπως ανέφερε, «εμείς προσπαθούμε παράλληλα να βγαίνουμε με διάφορες δράσεις, σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο, για να μην καθυστερούν τα θέματα της ενημέρωσης, τόσο για τον κόσμο που θα αρχίσει να πληρώνει εισφορές από την 1η Μαρτίου, όσο και για τους παρόχους για να πάρουν την απόφαση να εγγραφούν στο σύστημα».

Σε ερώτηση πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία ενώπιον της αναθεωρητικής αρχής προσφορών εκτίμησε ότι «μέχρι το τέλος του μήνα θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα».

Σε ερώτηση για το ζήτημα που προέκυψε με την αποκοπή που θα γίνεται από δημόσιους υπαλλήλους εξήγησε ότι η απόφαση αυτή αφορά το Υπουργείο Οικονομικών. Όσον αφορά το ΓεΣΥ η νομοθεσία και η παρακράτηση των εισφορών πάνω στους μισθωτούς θα είναι το ίδιο για όλους τους μισθωτούς και ξεκινάει με 1,7%. Είναι κάτι που δεν μας αφορά εμάς, ούτε την νομοθεσία του ΓεΣΥ, ανέφερε.

Επικοινωνία είχε το ΚΥΠΕ και με τον Αναπληρωτή ΓΓ της ΣΕΚ ως εκπρόσωπο της Κοινωνικής Συμμαχίας για το ΓεΣΥ Μιχάλη Μιχαήλ για τις δράσεις του φορέα.

«Εντός Δεκεμβρίου πραγματοποιήσαμε με όλα τα πολιτικά κόμματα ως Κοινωνική Συμμαχία συναντήσεις με όλα τα κόμματα στην προσπάθεια να επιβεβαιώσουμε ότι παραμένουν τα κόμματα συνεπή σε αυτά τα οποία δεσμεύθηκαν εν όψει και των αντιδράσεων που υπάρχουν από τον ιατρικό κόσμο», είπε.

Ήδη, ανέφερε, έχει προγραμματιστεί και συνάντηση με τον ΟΚΥπΥ που ασχολείται με το θέμα της αυτονόμησης, προσθέτοντας ωστόσο ότι θα είναι κυρίως διαδικαστικού χαρακτήρα. .

«Η κάθε οργάνωση που συμμετέχει στην Κοινωνική Συμμαχία έχει δεσμευθεί να εξασκήσει την πίεσή της για εφαρμογή του ΓεΣΥ. Η προσπάθεια είναι να ολοκληρωθεί ο διάλογος με τους γιατρούς. Να καταλάβουν οι γιατροί ότι το σχέδιο είναι προς όφελος τους. Δεν τους αδικεί. Να πληροφορηθούν σωστά», είπε ο κ. Μιχαήλ, προσθέτοντας ότι «το πρόβλημα είναι η έλλειψη πληροφόρησης».

Σε ερώτηση εάν πραγματοποιούν οποιεσδήποτε διαβουλεύσεις με τους γιατρούς διευκρίνισε ότι στο Συμβούλιο του ΟΑΥ, ο οποίος είναι ο αρμόδιος φορέας για τις διαβουλεύσεις που γίνονται, συμμετέχουν και οι οργανωμένοι ασθενείς και οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ.

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Μάριος Κουλούμας, αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων (ΠΟΣΠΦ) θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στις 21 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα καταθέσει υπόμνημα «με το οποίο θα ζητάμε από την Κυβέρνηση να λάβει κάποια μέτρα έτσι ώστε να είναι επιτυχής η εφαρμογή του ΓεΣΥ».

ΠΙΣ: Αριθμός επιστημονικών εταιρειών επικυρώνει την απόφαση ΣΙΣ για ΓΕΣΥ

Επιστημονικές Εταιρείες επικύρωσαν την απόφαση του Συμβουλίου Ιατρικού Συλλόγου (ΣΙΣ) για μη συμμετοχή στον προτεινόμενο σχεδιασμό για το Γενικό Σχέδιο Υγείας και για τερματισμό των όποιων διαπραγματεύσεων με τον ΟΑΥ.

Στη σχετική ανακοίνωση του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) προστίθεται ότι η ιατρική κοινότητα έχει την υποχρέωση να τιμήσει τον όρκο του Ιπποκράτη προς όφελος της δημόσιας υγείας. «Το προλαμβάνειν είναι κάλλιον του θεραπεύειν» ισχύει και για τον προτεινόμενο σχεδιασμό, συμπληρώνει.

Περαιτέρω ο ΠΙΣ αναφέρει ότι το Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε ευρεία συνεδρίαση των Επιστημονικών Εταιρειών και του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, με αντικείμενο τις πρόσφατες εξελίξεις σε ό,τι αφορά το προτεινόμενο Γενικό Σύστημα Υγείας, το περιεχόμενο της διήμερης σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο και τα ταχύρρυθμα εκπαιδευτικά προγράμματα των ιατρών.

Συνεχίζοντας διευκρινίζει ότι κατά τη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των Επιστημονικών Εταιρειών, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΠΙΣ και τα μέλη του Συμβουλίου Ιατρικού Σώματος, έγινε ενδελεχής ενημέρωση σχετικά με θεμελιώδη ζητήματα που άπτονται της νομικής, οικονομικής και διοικητικής λειτουργίας του προτεινόμενου συστήματος.

Λαμβάνοντας υπόψη τόσο τα απορρέοντα από τις διάφορες συναντήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, όσο και την επίσημη δημόσια δήλωση του ΟΑΥ ότι ο διάλογος και η διαβούλευση δεν αποτελούσε διαπραγμάτευση, αλλά μια διαδικασία καλής θέλησης για εμπλουτισμό του σχεδιασμού με τα υφιστάμενα δεδομένα, οι Επιστημονικές Εταιρείες εξέφρασαν την απόλυτη στήριξη και συμπαράσταση προς το Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος, αναφέρει περαιτέρω ο ΠΙΣ.

Ο ΠΙΣ και η ευρύτερη επιστημονική κοινότητα παραμένουν στη διάθεση της πολιτείας για την εφαρμογή ενός ορθού Γενικού Συστήματος Υγείας. Παράλληλα, παραμένουν πρόθυμοι να συμβάλουν εποικοδομητικά στις οποιοσδήποτε αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις του προτεινόμενου σχεδίου υγείας καθώς μόνο μέσα από αυτές μπορεί να καταστεί βιώσιμο, λειτουργικό και υλοποιήσιμο, ακόμη και μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, προσθέτει ο ΠΙΣ.

Περαιτέρω αναφέρει ότι ο στόχος κάθε σχεδιασμού οφείλει να είναι η διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στον ασθενή και η θωράκιση του επιστημονικού κύρους και της αξιοπρέπειας των ιατρών.

Με βάση την ανακοίνωση, οι επιστημονικές εταιρείες που επιβεβαίωσαν την απόφαση του ΣΙΣ είναι οι ακόλουθες:

Εταιρεία Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης

Πνευμονολογική Εταιρεία Κύπρου

Κυπριακή Εταιρεία Παθολογίας

Αιματολογική Εταιρεία Κύπρου

Παγκύπρια Γυναικολογική και Μαιευτική Εταιρεία

Νεφρολογική Εταιρεία Κύπρου

Ακτινολογική Εταιρεία

Νευροχειρουργική Εταιρεία

Ρευματολογική Εταιρεία

Ουρολογική Εταιρεία

Κυπριακή Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας

Κυπριακή Εταιρεία Πυρηνικής Ιατρικής

Κυπριακή Εταιρεία Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής

Νευρολογική Εταιρεία Κύπρου

Παγκύπρια Ιατρική Εταιρεία Βελονισμού

Εταιρεία Βιοπαθολόγων – Μικροβιολόγων Ιατρών Κύπρου

Ωτορινολαρυγγολογική Εταιρεία Κύπρου – Χειρουργική Κεφαλής &Τραχήλου

Δερματολογική Εταιρεία Κύπρου

Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική Εταιρεία Κύπρου

Θωρακοχειργουργική Εταιρεία Κύπρου

Κυπριακή εταιρεία Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής

Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου

Γαστρεντερολογική Εταιρεία Κύπρου

Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου

Ενδοκρινολογική Εταιρεία

Παγκύπρια Εταιρεία Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου

Εταιρεία Περιγεννητικής Ιατρικής Κύπρου

Εταιρεία Γενικής Ιατρικής

Οφθαλμολογική Εταιρεία Κύπρου

Κυπριακή Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας

Κυπριακή Εταιρεία Υπέρτασης

Παθολογοανατομική Εταιρεία Κύπρου

Κυπριακή Εταιρεία Οικογενειακού / Προσωπικού Ιατρού

Εταιρεία Διαβητολογίας

Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Κύπρου

Κυπριακή Εταιρεία Χειρουργών Παίδων

Αναισθησιολογική Εταιρεία

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X