ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Εμπορία προσώπων: Η βελτίωση των συνθηκών και οι ανάγκες

Η έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως για το Κρατικό Καταφύγιο

Στο μικροσκόπιο της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρίας Στυλιανού-Λοττίδου, τέθηκαν οι συνθήκες διαβίωσης θυμάτων εμπορίας προσώπων στο Κρατικό Καταφύγιο, μετά από καταγγελία που υπεβλήθη από μέλος της ΜΚΟ, Caritas Cyprus. Η Gosia Χρυσάνθου, συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε προβλήματα που αντιμετώπιζαν θύματα τα οποία διέμεναν στο καταφύγιο για περίοδο πάνω από τρεις μήνες.

Τα προβλήματα είχαν να κάνουν με την πρόσβασή τους σε τηλέφωνο, με την διαχείριση της ψυχολογικής τους στήριξης, στην επάρκεια του προσωπικού κατά την νυχτερινή βάρδια και στην διαμονή στο καταφύγιο ατόμων με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και επικίνδυνη συμπεριφορά.

Μετά την υποβολή του παραπόνου, λειτουργός του γραφείου της Επιτρόπου επισκέφθηκε το Κρατικό Καταφύγιο για την διερεύνηση του πλαισίου φιλοξενίας των ανθρώπων. Ακολούθως, οι διαπιστώσεις καταγράφηκαν και κοινοποιήθηκαν στην κ. Χρυσάνθου μέσω επιστολής, με την τελευταία να επανέρχεται με νέα επιστολή, στην οποία κατέγραφε την ικανοποίησή της για την βελτίωση που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια, καταγράφοντας, παράλληλα, και ορισμένα προβλήματα:

- Ορισμένα θύματα διαμένουν στο Καταφύγιο για μεγάλα χρονικά διαστήματα, με αρνητικές επιπτώσεις στην ευημερία τους και στην ψυχική τους υγεία.

- Η πιο πάνω κατάσταση επιδρά αρνητικά στα νεοαφιχθέντα άτομα, τα οποία, λόγω της επαφής τους με το κλίμα που επικρατεί, θέλουν να αποχωρήσουν.

- Η ΜΚΟ εκφράζει, μέσω της επιστολής της, την άποψη ότι τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας πρέπει να φιλοξενούνται σε άλλους χώρους, για αποφυγή της αναστάτωσης και του αισθήματος ανασφάλειας εντός του Κρατικού Καταφυγίου.

- Παραμένει ανεπαρκής ο αριθμός των ατόμων της νυχτερινής βάρδιας (ένα άτομο), αν και τα άτομα τα οποία στελεχώνουν το Καταφύγιο έχουν αυξηθεί.

Μετά την επισήμανση των ανωτέρω προβλημάτων, στο Καταφύγιο πραγματοποιήθηκε δεύτερη επίσκεψη από Λειτουργό του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η λειτουργός πραγματοποίησε επαφές με την Διεύθυνση του Καταφυγίου και άλλους αρμόδιους φορείς, πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις και λήφθηκαν διάφορα έγγραφα.

Οι συνεντεύξεις

Όπως καταγράφεται στην έκθεση της Επιτρόπου, λήφθηκαν συνεντεύξεις από τρεις γυναίκες οι οποίες διαμένουν στο Καταφύγιο. Σύμφωνα με τα όσα είπαν, οι δύο εξ αυτών διέμεναν στο Καταφύγιο για διάστημα τριών μηνών, ενώ η τρίτη για διάστημα οκτώ μηνών.

Σύμφωνα με την έκθεση, και οι τρεις ανέφεραν ότι αισθάνονται ασφάλεια στο καταφύγιο, ενώ ικανοποιημένες αισθάνονται και με τις προσπάθειες που καταβάλλει το προσωπικό για την φροντίδα και την στήριξή τους. Επίσης, συμμετέχουν και στις δραστηριότητες που προσφέρονται στο Καταφύγιο.

Ωστόσο, η τρίτη γυναίκα, εξέφρασε το παράπονό της, ότι διαμένει εκεί για διάστημα οκτώ μηνών, ενώ δεν έχει αναγνωριστεί ακόμα από το Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων, ούτε ενημερώνεται πλήρως για την πορεία της εξέτασης της περίπτωσής της. Ακόμα ένα αρνητικό στοιχείο είναι το ότι δεν της επιτρέπεται η έξοδος, σε αντίθεση με τις άλλες δύο γυναίκες, ούτε και η χρήση τηλεφώνου, για σκοπούς ασφαλείας. Οι παράγοντες αυτοί της μεταδίδουν το αίσθημα του εγκλεισμού. Η γυναίκα παρακολουθείται από επαγγελματίες ψυχικής υγείας, λόγω ψυχολογικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Ο Ψυχολόγος και ο Ψυχίατρος, όπως είπε, την έχουν βοηθήσει να ξεπεράσει τις κρίσεις που βίωνε κατά τις πρώτες ημέρες της φιλοξενίας της στο Καταφύγιο.

Μια από τις γυναίκες ανέφερε ότι στην αρχή της φιλοξενίας της αντιμετώπισε δυσκολία στην προσαρμογή, λόγω της γλώσσας επικοινωνίας και της αλλαγής διατροφής, ωστόσο τα προβλήματα ξεπεράστηκαν.

Ανάγκη για στελέχωση με κατάλληλα εκπαιδευμένα άτομα

Η Μαρία Στυλιανού-Λοττίδου στα συμπεράσματα και στις συστάσεις της αναφέρει ότι το Κρατικό Καταφύγιο φιλοξενίας θυμάτων εμπορίας προσώπων είναι το πρώτο και το μόνο που υπάρχει στην Κύπρο γι’ αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς στηρίζει τα θύματα από την πρώτη στιγμή του εντοπισμού τους και της υπαγωγής τους υπό την προστασία του κράτους.

Ως εκ τούτου, οι ενέργειες οι οποίες γίνονται σε αυτό πρέπει να στοχεύουν στην ανακούφιση, στο μέτρο του δυνατού, των θυμάτων εμπορίας. Αυτό θα επιτευχθεί με την στελέχωση του Καταφυγίου με άτομα κατάλληλα εκπαιδευμένα και ικανά να αντιλαμβάνονται την ιδιαιτερότητα της κατάστασης την οποία έχουν να αντιμετωπίσουν και να προβαίνουν σε χειρισμούς επιδεικνύοντας την απαραίτητη ευαισθησία.

Πηγή: kathimerini.com.cy

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X