ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΕΜΕΛ - Πιάνουν τιμόνι οι οδηγοί

Ξεκινούν αύριο τα δρομολόγια

Από αύριο το πρωί θα γίνονται κανονικά τα δρομολόγια της Εταιρείας Μεταφοράς Επιβατών Λεμεσού (ΕΜΕΛ), όπως ανακοίνωσε απόψε η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Με στόχο την οριστική επίλυση των εργασιακών προβλημάτων στην εταιρεία ΕΜΕΛ, πραγματοποιήθηκαν στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων πολύωρες διαβουλεύσεις ανάμεσα στις Υπουργούς Εργασίας και Μεταφορών και τις εμπλεκόμενες πλευρές, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΜΕΛ και τους εκπροσώπους των συντεχνιών των λεωφορειούχων ΠΕΟ και ΣΕΚ.

Αρχικά οι δύο Υπουργοί είδαν ξεχωριστά την κάθε εμπλεκόμενη πλευρά, άκουσαν τα αιτήματα και τις εισηγήσεις τους και ακολούθως, είδαν μαζί συντεχνίες και εταιρεία, όπου και δόθηκε λύση στο πρόβλημα, το οποίο υπήρχε με τα λεωφορεία ΕΜΕΛ. Μετά την διαβούλευση, οι συντεχνίες ενημέρωσαν τα μέλη τους για τα όσα συζητήθηκαν, και σε Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε επί τόπου εκεί στο Υπουργείο Εργασίας, καθώς και μετά που μετέβη η ίδια η Υπουργός Εργασίας κάτω στο προαύλιο όπου ήταν μαζεμένοι από το πρωί οι εργαζόμενοι της ΕΜΕΛ και τους μίλησε, συμφώνησαν να ξεκινήσουν από αύριο τα δρομολόγια.

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας των διαβουλεύσεων, η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου είπε ότι το πρόβλημα, το οποίο υπήρχε με τα λεωφορεία ΕΜΕΛ, έχει επιλυθεί.

«Από αύριο το πρωί θα γίνονται κανονικά τα δρομολόγια. Θέλω να ευχαριστήσω την Υπουργό Μεταφορών, τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών, τους εκπροσώπους των εργαζομένων ΣΕΚ και ΠΕΟ, την εταιρεία και όλους τους εργαζόμενους για την καλή διάθεση, την οποία όλοι επέδειξαν, έτσι ώστε να μπορέσουμε από αύριο να μην υπάρχει πρόβλημα σε κανένα», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση ποια είναι η κατάληξη, η κα. Αιμιλιανίδου είπε ότι η κατάληξη είναι ότι υπήρχαν κάποια αιτήματα των εργαζομένων, υπήρχαν κάποια προβλήματα της εταιρείας και με τη συνεννόηση και του αρμόδιου Υπουργείου «καταφέραμε όλοι μαζί να ξεπεράσουμε κάποια προβλήματα, έτσι ώστε να επιλυθεί και αυτό το θέμα».

Ερωτηθείσα αν έχει μπει κάποιο μεταβατικό στάδιο μέχρι την τελική ολοκλήρωση του προβλήματος, η κα. Αιμιλιανίδου είπε ότι η τελική ολοκλήρωση θα είναι μέχρι τον Ιούνιο του 2020, όπου θα ανανεωθεί και η συλλογική σύμβαση .

Απαντώντας σε ερώτηση, η Υπουργός Εργασίας είπε ότι δεν θα ήταν σωστό να πει ότι ήταν πλήρης η ικανοποίηση των εργαζομένων.

«Οι εργαζόμενοι διεκδικούσαν τους μισθούς τους, διεκδικούσαν την τήρηση των συμφωνιών και για αυτό τους ευχαρίστησα. Έχουν συμβιβαστεί και οι εργαζόμενοι και όλοι, έτσι ώστε για το καλό του τόπου μας, για την εργατική ειρήνη, να προχωρήσουμε», συμπλήρωσε.

Η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλική Αναστασιάδου, στις δικές της δηλώσεις ευχαρίστησε την Υπουργό Εργασίας, για την καταλυτική της παρέμβαση, όπως είπε, «με την οποία έχουμε φθάσει σε μια επίλυση ενός προβλήματος που μας βασάνιζε πολύ τον τελευταίο καιρό και ευχαριστώ όλους όσοι συνέβαλαν, επίσης, για την επίλυση του προβλήματος».

Απαντώντας σε ερώτηση, η κα. Αναστασιάδου είπε ότι συναντήσεις πραγματοποιούν με κάθε εταιρεία και αντιμετωπίζουν τα προβλήματα, γιατί για κάθε μία είναι και ξεχωριστά, διαφορετικά.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ΕΜΕΛ Γιώργος Κυριάκου, σε δηλώσεις του είπε ότι στη σημερινή συνάντηση έγινε συζήτηση για τα δύο ζητήματα, τα οποία ήταν και οι λόγοι που η εύρυθμη λειτουργία της συγκοινωνίας της Λεμεσού, σταμάτησε προσωρινά αυτές τις μέρες.

«Για το πρώτο θέμα που ήταν τα αιτήματα του προσωπικού για την επαναφορά των αναδρομικών αποκοπών μετά την οικονομική κρίση του 2013, θεωρεί η εταιρεία ότι έχουμε ευτυχές τέλος, γιατί μια πρόταση, η οποία έγινε στο προσωπικό έτυχε της καταρχήν συμφωνίας των εκπροσώπων των εργαζομένων. Το δεύτερο θέμα, το οποίο ήταν το ζήτημα που αφορά πρωτίστως την εταιρεία ότι άδικες πληρωμές και άδικες αποκοπές του πρόσφατου παρελθόντος πρέπει να τύχουν της προσοχής του Υπουργείου και να μας δοθεί μια λύση επαναφοράς κάποιων από αυτών των μισθολογικών αποκοπών, έχουμε συμφωνήσει σε ένα χρονοδιάγραμμα διαλόγου και συνεργασίας για τις επόμενες 60 μέρες, με ρυθμίσεις τέτοιες που δε θα εμποδίσουν ξανά την ΕΜΕΛ σε αυτούς τους δύο μήνες, να αντιμετωπίσει τα ρευστοτικά της προβλήματα», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κυριάκου είπε ότι η εταιρεία είναι ευχαριστημένη, γιατί τόσο το Υπουργείο Μεταφορών όσο και το Υπουργείο Εργασίας, αναγνώρισαν ότι συγκεκριμένα θέματα που έθεσε η εταιρεία υφίσταται.

«Αυτό, αν θέλετε, είναι μια καλή αρχή. Απ΄ εκεί και πέρα, και η εταιρεία, όμως, αναγνώρισε ότι δεν μπορείς σε 24 ώρες αντιμετωπίσεις κάποια προβλήματα που ενδεχομένως είναι προϊόν του παρελθόντος και έχουν κάποιες τεχνοκρατικές δυσκολίες. Εμάς η δουλειά μας είναι να εκτελούμε μεταφορές και θέλουμε οι μεταφορές να εκτελούνται. Ζητήσαμε για να τους δώσουμε αυτό τον χρόνο που και εμείς αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει, να γίνουν τέτοιες ρυθμίσεις, ώστε να μην βραχυκυκλώνεται η ρευστοτική επάρκεια της εταιρείας και να μπορεί να αντιμετωπίζει τις οικονομικές της ανάγκες», σημείωσε.

Ένα μεταβατικό στάδιο, συνέχισε ο κ. Κυριάκου, το οποίο να είναι ένα ελεγχόμενο, να μην το αφήνουμε στο αυτόματο πιλότο.

Σε ερώτηση αν έχουν βρεθεί λύσεις, ο κ. Κυριάκου είπε ότι είναι επί τάπητος όλα τα θέματα που έθεσε η εταιρεία, ότι είναι τα αιτήματα της για επανεξέταση συγκεκριμένων θεμάτων.

«Δεν μας αρνήθηκαν ότι είναι υπαρκτά θέματα. Φαίνεται ότι υπάρχει και μια θετική διάθεση, αλλά αυτά τα παιχνίδια πρέπει να τα περιμένεις μέχρι την λήξη», κατέληξε.

Όπως αναφέρθηκε, μετά το τέλος της πολύωρης σύσκεψης στο Υπουργείο Εργασίας, όσον αφορά τους μισθούς των εργαζομένων και τις υπερωρίες, μέχρι το μεσημέρι είχε καταβληθεί το 75% του μισθού, αύριο θα πληρωθεί το υπόλοιπο 25% και τα υπόλοιπα τα οποία ήταν συμφωνημένα να επιστραφούν από 1/1/2018 επιστρέφονται από 1/4/2019 .

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X