ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ελεεινοί και άρρωστοι - «Βγάζουν» γυμνά παιδιά στο διαδίκτυο

Τεράστια η αύξηση της παιδικής πορνογραφίας στην Κύπρο

Στις πρώτες 27 ημέρες του 2020, η Αστυνομία έχει ήδη διερευνήσει 22 υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας. Ενδεικτικό της αύξησης των υποθέσεων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια είναι ο αριθμός των υποθέσεων που διερευνήθηκαν ολόκληρο το 2013, που ήταν μόλις 23.

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας είναι ίσως το κυριότερο στοιχείο, το οποίο έχει ευνοήσει τόσο την αύξηση παιδικού πορνογραφικού υλικού όσο και τον διασκορπισμό του, μέσω του «σκοτεινού» διαδικτύου.

Το εμπόριο παιδικής πορνογραφίας είναι ένα οργανωμένο έγκλημα ανά το παγκόσμιο, το οποίο εκτιμάται ότι υλοποιείται ως βιομηχανία μέσω εξαιρετικά πολύπλοκων κυκλωμάτων  και επιφέρει πολλά χρήματα στους εμπόρους του.

Να αναφέρουμε ότι, οι έμποροι κοστολογούν διαφορετικά το υλικό που πρόκειται να πωλήσουν. Το ποσό εκτιμάται σύμφωνα με την ηλικία των θυμάτων, με το αν είναι πρωτότυπο υλικό ή αντιγραφή, αλλά και με τη σκληρότητα του περιεχομένου.

Ποινές:

Στην Κύπρο δεν υπάρχει συγκεκριμένη ποινή για την παιδική πορνογραφία, αλλά επιβάλλονται ανάλογα από την ποσότητα, την κατηγορία του πορνογραφικού υλικού, εάν επρόκειτο για κατοχή ή εμπορία και άλλα.

Για κάθε επιλήψιμη πράξη υπάρχει ξεχωριστό άρθρο του ειδικού νόμου, το οποίο προνοεί διαφορετική ποινή ανάλογα με τα συστατικά στοιχεία του κάθε αδικήματος.

Στατιστικά:

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά από την Αστυνομία Κύπρου από το 2013 μέχρι τις πρώτες 27 μέρες του Ιανουαρίου του 2020, έχουν διερευνηθεί συνολικά 855 υποθέσεις από το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Στον πιο κάτω πίνακα, δίνονται αναλυτικά οι αριθμοί για κάθε έτος. Όπως θα δείτε, οι περισσότερες υποθέσεις αφορούσαν το 2019 (161) και το 2015 (154).

Το 2020 πάντως, δεν έχει ξεκινήσει και με τους πιο ευνοϊκούς οιωνούς και αν συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς ο εντοπισμός ατόμων που εμπλέκονται σε παιδική πορνογραφία, αναμένεται να «σπάσουμε» κάθε (αρνητικό) ρεκόρ.

Το προφίλ των παιδόφιλων:

Από έρευνες που διενεργήθηκαν σε διάφορες χώρες, συνάγεται το συμπέρασμα ότι δεν υφίσταται ομοιογένεια ως προς τα χαρακτηριστικά των ατόμων που διαπράττουν το έγκλημα της πορνογραφίας ανηλίκων στο διαδίκτυο και το συγκεκριμένο γεγονός μπορεί να αποδοθεί στη διαφορά των κίνητρών τους.

Προκύπτει, πάντως, ότι δεν χαρακτηρίζεται το σύνολό τους από κάποια σεξουαλική διαταραχή και ειδικότερα παιδοφιλία.

Κάποιες ομοιότητες που ίσως προκύπτουν μεταξύ τους είναι ότι αντιμετωπίζουν δυσχέρεια ως προς το να «αισθανθούν» και να συμμεριστούν τον πόνο ενός προσώπου (ενσυναίσθηση – empathy) και πιθανότατα. ορισμένοι παιδόφιλοι να υπήρξαν στο παρελθόν θύματα εγκλήματος εναντίον της γενετήσιας ελευθερίας.

Επίσης, οι χρήστες πορνογραφίας ανηλίκων μέσω του διαδικτύου δε λαμβάνουν απαραίτητα μέρος σε πραγματική σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, αν και ασφαλώς η συγκεκριμένη διαπίστωση δεν αναφέρεται στο σύνολο των δραστών

Σημαντικό, επιπλέον, είναι ότι οι εν λόγω χρήστες δεν αποκλείεται να έχουν ερωτική σχέση, συγκεκριμένη επαγγελματική ενασχόληση, υψηλό διανοητικό επίπεδο και μόρφωση, αλλά και λευκό ποινικό μητρώο.

Πάντως, αξιοσημείωτο είναι ότι οι Ψυχολόγοι, αποφεύγουν να δημιουργήσουν συγκεκριμένο προφίλ για τους παιδόφιλους, για να αποφευχθεί η δημιουργία στερεότυπων.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X