ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Έκθεση για Ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο

Αναμένεται να υιοθετηθεί σήμερα

Η Επίτροπος Νομοθεσίας, Λήδα Κουρσουμπά, παρουσίασε την Τρίτη την εθνική Έκθεση της Κύπρου αναφορικά με την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Κύπρο, στο πλαίσιο της 32η Συνόδου της Ομάδας Εργασίας της Οικουμενικής Περιοδικής Ανασκόπησης (3ος κύκλος) του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η έκθεση αναμένεται να υιοθετηθεί σήμερα από το σώμα.

Η Οικουμενική Περιοδική Ανασκόπηση είναι ο μοναδικός οικουμενικός μηχανισμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο οποίος παρέχει την ευκαιρία σε όλα τα κράτη να παρουσιάσουν, μεταξύ άλλων, την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη χώρα της και τις βέλτιστες πρακτικές στο πεδίο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η κα Κουρσουμπά αναφέρθηκε στη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, μεταξύ άλλων, στους τομείς της ισότητας των φύλων, δικαιώματα των γυναικών, δικαιώματα των παιδιών, δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ ατόμων, καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων, προστασίας των δικαιωμάτων των μεταναστών και των αιτητών ασύλου, καθώς και την αναδιάρθρωση των φυλακών.

Σημείωσε ότι λόγω της παράνομης τουρκικής κατοχής, η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να παρουσιάσει πληροφορίες και στοιχεία αναφορικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις κατεχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υπογράμμισε δε, ότι ο σεβασμός και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι πρωταρχικής σημασίας για την Κύπρο και, ως εκ τούτου, εξέφρασε τη δέσμευση της Κυβέρνησης οι ενέργειες των Κυπριακών Αρχών προς την κατεύθυνση αυτή να συνεχιστούν αμείωτες.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, με τη συμμετοχή πέραν των ογδόντα Κρατών Μελών του ΟΗΕ, αναγνωρίστηκαν από τους συμμετέχοντες τα επιτεύγματα της Κύπρου στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τα συμμετέχοντα Κράτη υπέβαλαν αριθμό Συστάσεων προς την Κύπρο, προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω βελτίωση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αρκετές χώρες συνέστησαν την περαιτέρω ενίσχυση των δικαιωμάτων των μεταναστών, την λήψη περαιτέρω μέτρων για την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων, την καταπολέμηση όλων των μορφών διακρίσεων και μισαλλοδοξίας, την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων ισότητας και δικαιωμάτων των παιδιών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών με αναπηρίες, κ.τ.λ.
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, η Τουρκία προέβη σε προκλητικές πολιτικές δηλώσεις εκτός του πλαισίου της διαδικασίας της Οικουμενικής Περιοδικής Ανασκόπησης και επανέλαβε τους πάγιους ισχυρισμούς της για το Κυπριακό, για δήθεν παραβιάσεις δικαιωμάτων και απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.
Απαντώντας, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος, Γεώργιος Κασουλίδης, επανέλαβε την προσήλωση της Κυπριακής Κυβέρνησης στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στη βάση των ψηφισμάτων των Η.Ε. και υπογράμμισε πως οι όποιες τυχόν ελλείψεις στα ανθρώπινα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων οφείλονται στη συνεχιζόμενη παράνομη στρατιωτική κατοχή μέρους της Κύπρου από την Τουρκία.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X