ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Εκπαιδευτικοί γονείς και μαθητές ζητούν να κλείσουν όλα τα σχολεία στην Κύπρο

Μαθητές: Δεν υπάρχουν καν τα απαραίτητα υλικά για την προστασία από τον ιό στα σχολεία

Αυξάνονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο και ταυτόχρονα οι ανησυχίες εκπαιδευτικών αλλά και μαθητών με φόντο την έλλειψη την οποία αναφέρουν ότι παρατηρείται σε μέσα πρόληψης στα σχολεία όπως π.χ αντισηπτικά, θέμα το οποίο έθιξε και παλαιότερα το 24news.

Οι φωνές που ζητούν να κλείσουν προληπτικά όλα τα σχολεία στην Κύπρο, πυκνώνουν.Mάλιστα, απόψε πραγματοποιείται, στη Χοιροκοιτία, έκτακτη σύσκεψη των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ και των Συνομοσπονδιών Γονέων Μέσης και Δημοτικής Εκπαίδευσης για συζήτηση και αξιολόγηση της κατάστασης στα σχολεία λόγω του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, κατά τη σύσκεψη, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 8 μμ, αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού:

Η Παγκύπρια Οργάνωση Ελλήνων Δασκάλων (ΠΟΕΔ) αναφέρει ρητά ότι «η καθημερινή μετακίνηση εκατοντάδων εκπαιδευτικών από τη Λευκωσία σε άλλες επαρχίες, καθώς επίσης και ο εντοπισμός πιθανών κρουσμάτων παγκύπρια, δικαιολογούν το προληπτικό κλείσιμο όλων των σχολείων της Κύπρου».

Η ΠΟΕΔ αναφέρει ότι «λαμβάνοντας υπόψη το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, αποφασίστηκε όπως αναβληθούν και ανασταλούν όλες οι εκδηλώσεις της μέχρι και το τέλος Μαρτίου».

 Την ίδια ώρα, καλεί τα μέλη της να εφαρμόσουν όλες τις σχετικές αποφάσεις και οδηγίες που έχουν δοθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού Covid-19 και αφορούν τον ευαίσθητο τομέα της εκπαίδευσης.

Μαθητές: Δεν υπάρχουν καν τα απαραίτητα υλικά για την προστασία από τον ιό στα σχολεία

«Ως ΠΣΕΜ έχοντας μπροστά μας τα νέα δεδομένα με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο θεωρούμε ότι χωρίς πανικό και χωρίς φόβο πρέπει να ακολουθηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην αυξηθούν τα κρούσματα. Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και το Υπουργείο θεωρούμε πως δεν είναι ικανοποιητικά», προσθέτει.

Η ΠΣΕΜ διερωτάται «με ποια επιστημονική τεκμηρίωση έκλεισαν μόνο τα σχολεία της Λευκωσίας την ίδια ώρα μάλιστα που στα σχολεία των υπόλοιπων επαρχιών δεν υπάρχουν καν τα απαραίτητα υλικά για την προστασία από τον ιό ούτε οι προϋποθέσεις για να μην εξαπλωθεί (έλλειψη αντισηπτικών και μασκών, μεγάλος αριθμός ανθρώπων συγκεντρωμένος σε μικρό χώρο, καθηγητές που διαμένουν Λευκωσία αλλά εργάζονται σε άλλες επαρχίες);».

Αναφέρει, τέλος, ότι αφού η Κυβέρνηση πήρε την απόφαση να κλείσουν προληπτικά για τρεις μέρες τα σχολεία της Λευκωσίας θα έπρεπε να κλείσουν προληπτικά όλα τα σχολεία της Κύπρου μέχρι τη Δευτέρα 16 Μαρτίου, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα εξάπλωσης του ιού.

Γονείς Δημοτικής Εκπαίδευσης

Επιβάλλεται η άμεση αναστολή των μαθημάτων σε όλες τις σχολικές μονάδες για προληπτικούς λόγους, πρακτική που υιοθετήθηκε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αλλά και ιδιωτικά σχολεία και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κύπρου, αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Η Παγκύπρια Συνομοσπονδία, με γνώμονα τη διασφάλιση της υγείας και την ασφαλή φοίτηση των μαθητών/τριών, λαμβάνοντας υπόψη τις ραγδαίες εξελίξεις αναφορικά με τον κορωναϊό Covid-19 και τα μέτρα που λαμβάνονται εκ μέρους της Πολιτείας, καλεί όλες τις Επαρχιακές Ομοσπονδίες και τοπικούς Συνδέσμους Γονέων και Κηδεμόνων όπως αναστείλουν όλες τις προγραμματισμένες δράσεις και εκδηλώσεις μέχρι τη βελτίωση της εν εξελίξει κατάστασης.

Καλεί, επίσης, όλους τους εκπαιδευτικούς, μαθητές/τριες , γονείς/ κηδεμόνες και βοηθητικό προσωπικό των σχολικών μονάδων όπως τηρούν αυστηρώς τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας για θέματα προσωπικής υγιεινής και καθαρισμό των σχολικών εγκαταστάσεων.

Καλεί, επιπρόσθετα, όλους τους εκπαιδευτικούς και γονείς/κηδεμόνες όπως τηρούν τις διαδικασίες προληπτικών μέτρων σε περιπτώσεις ύποπτων περιστατικών.

«Παράλληλα, οφείλουμε να επικροτήσουμε την απόφαση του ΥΠΠΑΝ για προσωρινό κλείσιμο των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων στη επαρχία Λευκωσίας. Ταυτόχρονα, όμως να εκφράσουμε την έντονη διαφωνία μας για το ημίμετρο αυτό, το οποίο αφήνει, θεωρούμε εκτεθειμένες όλες τις σχολικές μονάδες των άλλων επαρχιών», προσθέτει.

Όπως αναφέρει, «είναι αδιαμφισβήτητο ότι λόγω του μικρού μεγέθους του νησιού μας, μεγάλος αριθμός εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων και των εκπαιδευτικών, μετακινούνται καθημερινά μεταξύ επαρχιών».

«Ταυτόχρονα, όπως είναι ήδη γνωστό, κρούσμα έχει παρουσιαστεί και στη Λεμεσό, γεγονός που έχει προκαλέσει αναστάτωση ανάμεσα σε γονείς και μαθητές. Σε επαφή με το πρώτο διαγνωσμένο κρούσμα έχουν έρθει και εργαζόμενοι από άλλες περιοχές. Οι ασάφειες που υπάρχουν ακόμη σε θέματα διάγνωσης και συμπτωμάτων εντείνουν τις ανησυχίες μας», σημειώνει.

Τέλος, η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικής Εκπαίδευσης, καλεί τα αρμόδια Υπουργεία όπως άμεσα προβούν σε αναστολή λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων για προληπτικούς λόγους.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X