ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Έφυγε» τρεις μέρες αφού γέννησε - Ιατρική αμέλεια δείχνει το πόρισμα

Ποιος ευθύνεται για τον θάνατο της Δήμητρας;

Άσχημο παιχνίδι επεφύλαξε η μοίρα στην 34χρονη Δήμητρα Μαναριώτη και την οικογένεια της. Είναι από τις περιπτώσεις αυτές που δεν έχεις και πολλά λόγια να πεις μιας και είναι δύσκολο να εξηγήσεις κάποιες καταστάσεις.

Μόλις τρεις μέρες αφού έφερε στον κόσμο το παιδί της η Δήμητρα «έφυγε».

Ο θάνατος της 34χρονης Δήμητρας Μαναριώτη από το Κίτι Λάρνακας στις 11 Νοεμβρίου 2013 σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας, Πολίτης, συνδέεται με αμέλεια συγκεκριμένων ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, με βάση το πόρισμα, (ημερ. 8/4/2019) του θανατικού ανακριτή, δικαστή Παύλου Κυριακίδη.

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής της, η άτυχη μητέρα είχε γεννήσει στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας στις 8 Νοεμβρίου 2013, ενώ νωρίτερα την ίδια μέρα εισήχθη στο τμήμα Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας με ζαλάδες.

Παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματα της γυναικολόγου του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας δρος Βασιλείου προς το Μακάρειο Νοσοκομείο και το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, η μεταφορά της άτυχης γυναίκας στη Λευκωσία αποφασίστηκε μόνο μετά από παρέμβαση του τότε υπουργού Υγείας, Πέτρου Πετρίδη.

Τα μοιραία γεγονότα

Η άτυχη Δήμητρα στην 35η εβδομάδα κύησης εισήχθη στο τμήμα Πρώτων Βοηθειών του ΓΝ Λάρνακας υποβασταζόμενη από τον σύζυγό της. Περιμένοντας παθολόγο να εξετάσει πιθανό νευρολογικό πρόβλημα, οι αναλύσεις αίματος της Μαναριώτη παρέπεμψαν σε σύνδρομο αιμόλυσης εγκυμοσύνης, το οποίο χαρακτηρίστηκε από την επί καθήκοντι ιατρό των Πρώτων Βοηθειών στη Λάρνακα ως «υπερεπείγον γυναικολογικό περιστατικό». Τα σύνδρομα αιμόλυσης εγκυμοσύνης είναι δύο και αμφότερα επιβάλλουν άμεσα καισαρική, ενώ το ένα εκ των δύο επιβάλλει μετά τον τοκετό και χειρουργείο για πλασμαφαίρεση. Καθώς το πιθανότερο σύνδρομο αιμόλυσης εγκυμοσύνης από το οποίο θεωρήθηκε ότι έπασχε η 34χρονη (λόγω της εμφάνισής του στο τέλος του τοκετού) ήταν το λιγότερο επικίνδυνο που δεν χρειαζόταν χειρουργείο μετά τον τοκετό, στις 10 Νοεμβρίου 2013 (μιάμιση μέρα μετά τον τοκετό) η αποβιώσασα οδηγήθηκε από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΓΝΛ πίσω στους θαλάμους της Αιματολογικής Κλινικής του ίδιου νοσοκομείου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του, Πολίτη, στις έξι το απόγευμα η αποβιώσασα πήρε εξιτήριο από τη ΜΕΘ και λίγο πριν τις δέκα το βράδυ εισήχθη εκ νέου εσπευσμένα στη ΜΕΘ λόγω «διέγερσης και ανησυχίας» της. Τα ξημερώματα της 11ης Νοεμβρίου 2013 απεβίωσε κατόπιν τριών επεισοδίων καρδιακής ανακοπής.

«Παραλείψεις τρίτων»

Όπως αναφέρει, ο Πολίτης, μετά την καισαρική τομή, σύμφωνα με το πόρισμα του θανατικού ανακριτή, η γυναικολόγος του ΓΝ Λάρνακας μίλησε με τον επί καθήκοντι αναισθησιολόγο-εντατικολόγο του ΓΝ Λευκωσίας, αναφέροντάς την ανάγκη για πλασμαφαίρεση στην ασθενή «για να μην τη χάσουν».

Ιδιώτης γιατρός που είχε δει τις αναλύσεις αίματος της 34χρονης, κατέθεσε ότι οι αναλύσεις έδειχναν την πάθηση που ήθελε χειρουργείο και πως είχε μεταφέρει τη διάγνωσή του στη γυναικολόγο του ΓΝ Λάρνακας.

Τα αποτελέσματα των ιστοπαθολογικών εξετάσεων μετά τη νεκροψία, σύμφωνα με την κατάθεση του ιατροδικαστή του κράτους στον θανατικό ανακριτή, συνδέουν τον θάνατο της 34χρονης με την ίδια πάθηση. 

Καταλήγοντας, ο θανατικός ανακριτής διαπιστώνει ότι στον θάνατο της Δήμητρας Μαναριώτη μπορεί «έχουν συμβάλει πράξεις ή παραλείψεις τρίτων».

 

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X