ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Δρ Καραγιάννης: «Δύσκολοι μήνες ο Φεβρουάριος και Μάρτιος»

O Δρ Καραγιάννης ανέφερε ότι η επιδημιολογική εικόνα παρουσιάζει μεν μια βελτίωση αλλά χθες ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανέβηκε πάλι καθώς έγιναν και περισσότερα τεστ

Βελτιωμένη παρουσιάζεται η επιδημιολογική εικόνα στην Κύπρο ενώ περαιτέρω μείωση των κρουσμάτων θα αρχίσει να φαίνεται από την ερχόμενη εβδομάδα ύστερα από την απόδοση από τα περιοριστικά μέτρα του lockdown, εκτιμά το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Πέτρος Καραγιάννης.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Δρ Καραγιάννης ανέφερε ότι η επιδημιολογική εικόνα παρουσιάζει μεν μια βελτίωση αλλά χθες ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανέβηκε πάλι καθώς έγιναν και περισσότερα τεστ.

«Ελπίζω να αρχίσει να πέφτει πάλι αλλά με 158 κρούσματα αντιλαμβάνεστε ότι καλώς έπραξε η κυβέρνηση να προχωρήσει κάπως πιο επιφυλακτικά στις χαλαρώσεις ούτως ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι και τα πολυάριθμα σημεία δειγματοληψίας τα οποία, όπως ανακοίνωσε, θα αυξηθούν σημαντικά για να επιτηρούμε τους επανερχόμενους στις εργασίες τους όχι μόνο κατά την πρώτη ημέρα αλλά και εβδομαδιαία σε ένα ποσοστό από την κάθε επιχείρηση. Επομένως καθυστερώντας μια εβδομάδα να ανοίξει περισσότερο η οικονομία θεωρώ ότι είναι προς το καλύτερο», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν έχουν αποδώσει τα περιοριστικά μέτρα του lockdown απάντησε καταφατικά. «Φυσικά απέδωσαν σημαντικά τα περιοριστικά μέτρα που είχαμε τον Δεκέμβριο και κατά την διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Πέσαμε από τα 900 γύρω στα 250 κρούσματα. Με την έναρξη των πιο αυστηρών μέτρων του lockdown πέσαμε στα 120. Είμαστε τώρα μεταξύ 120 και 158 κρουσμάτων και θα αρχίσουμε να βλέπουμε περαιτέρω πτώση ίσως την ερχόμενη εβδομάδα», είπε.

Διευκρίνισε ότι την ερχόμενη εβδομάδα συμπληρώνονται τρεις εβδομάδες από το αυστηρότερο lockdown. Εξήγησε ότι τα προηγούμενα μέτρα πήραν σχεδόν πέντε εβδομάδες για να δούμε σημαντική πτώση.

Ορθή η κίνηση για επιτήρηση στους χώρους εργασίας, να επεκταθεί και στα παιδιά Γ΄Λυκείου

Ο Δρ Καραγιάννης χαρακτήρισε ως ορθή την κίνηση για επιτήρηση των εργαζομένων. «Νομίζω ότι αν δεν θέλουμε να μας ξεφύγουν τα πράγματα πρέπει να επιτηρούμε την κατάσταση στους χώρους εργασίας για να αποφύγουμε το πρόβλημα που είχαμε τα Χριστούγεννα. Το πρόβλημα τότε άρχισε στους χώρους εργασίας και ξαφνικά μεταδόθηκε στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον, όπου είχε τρομερή αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων», σημείωσε.

Σε ερώτηση αν το μέτρο θα πρέπει να εφαρμοστεί και για τα παιδιά της Γ΄Λυκείου είπε «οπωσδήποτε γιατί είναι τα παιδιά που διακινούνται πιο ενεργά από τα υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης. Αν δεν θέλουμε ο ιός να επαναεισέλθει στα σχολεία πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με καθημερινή επιτήρηση του τι συμβαίνει εκεί».

Η πορεία προς διψήφιους αριθμούς κρουσμάτων ίσως πάρει χρόνο

Ο Καθηγητής Καραγιάννης τόνισε ότι η μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων θα αρχίσει να φαίνεται από την ερχόμενη εβδομάδα αλλά η πορεία προς διψήφιους αριθμούς ίσως πάρει περισσότερο χρόνο.

Για την πίεση στο σύστημα υγείας, ανέφερε ότι μειώθηκαν οι εισαγωγές αλλά οι νοσηλείες στις εντατικές θεραπείες εξακολουθούν να παραμένουν στα ίδια επίπεδα. «Κι αυτό διότι εκτός του ότι περνά ένα δεκαπενθήμερο μέχρι να δούμε τις πιο σοβαρές εισαγωγές στα νοσοκομεία από την ανίχνευση του περιστατικού, τα άτομα που μπαίνουν στις εντατικές μονάδες παραμένουν για περισσότερες ημέρες από τις άλλες περιπτώσεις γι αυτό και πιέζονται οι μονάδες αυτές όταν έχουμε υψηλό αριθμό κρουσμάτων», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς από τις αντιδράσεις που υπάρχουν από οργανωμένα σύνολα για τα μέτρα, υπέδειξε ότι εκείνο που πρέπει να καταλάβουμε όλοι, είναι ότι η οικονομία δεν μπορεί να ανοίξει ταυτόχρονα γιατί αν κάνουμε κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό και θα επανέλθουμε στην πρότερα κατάσταση μέσα στο πολύ τρεις με τέσσερις εβδομάδες.

«Πιο είναι πιο συμφέρον; Να προχωρήσουμε προσεκτικά με μικρά βήματα ή να κάνουμε απότομες κινήσεις και ότι βρέξει ας κατεβάσει; Το δοκίμασε η Ελλάδα που άνοιξε κάποια από τα καταστήματα κλπ. Και αυτή την στιγμή αντιμετωπίζει έξαρση πάλι του αριθμού των κρουσμάτων. Έχουν τετραπλασιαστεί τα κρούσματα τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Το Ισραήλ παρόλη την υψηλή εμβολιαστική του κάλυψη αυτή τη στιγμή παρατηρείται έξαρση των περιστατικών στα παιδιά των δημοτικών σχολείων διότι έχει μπει στην κοινότητα το μεταλλαγμένο στέλεχος από την Βρετανία και αντιμετωπίζουν τρομερό πρόβλημα έστω και με την υψηλή εμβολιαστική κάλυψη που έχουν σε αντίθεση με εμάς», είπε.

Επομένως, συμπέρανε, αν δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση, η οποία να μην είναι ελεγχόμενη πρέπει να προχωρήσουμε με σύνεση και πάσα επιφυλακτικότητα.

Δύσκολοι μήνες ο Φεβρουάριος και Μάρτιος

Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, ανέφερε ο Δρ Καραγιάννης, αναμένουν ότι ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος θα είναι δύσκολοι μήνες από την άποψη του ότι είναι πολύ κρύοι και εξ ανάγκης θα βρισκόμαστε σε κλειστούς χώρους κι αυτό ανησυχεί ιδιαίτερα.

«Εμείς θεωρώ ότι αν προσέξουμε, κι όπως είπα προηγουμένως, προχωρήσουμε με μικρά βήματα αλλά σταθερά επιτηρώντας την κατάσταση συνέχεια ίσως τα καταφέρουμε να μην έχουμε πισωγύρισμα και βοήθεια μας σε αυτό θα είναι και ο καιρός. Μεγαλύτερη βοήθεια θα είναι και η πιο ευρεία εμβολιαστική κάλυψη και ταυτόχρονα η επιτήρηση των αεροδρομίων για να αποφύγουμε επαναεισαγωγή οποιουδήποτε μεταλλαγμένου στελέχους», επεσήμανε.

Αβέβαιο το μέλλον για τον τουρισμό

Σε ερώτηση πώς βλέπει τα πράγματα με τον τουρισμό το Καλοκαίρι, είπε πως υπάρχει αβεβαιότητα. «Αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι στην πλάστιγγα. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες ανησυχούν ότι δεν θα έχουν την εμβολιαστική κάλυψη, η οποία είναι αναγκαία για να περιορίσει την μετάδοση του ιού. Από την άλλη μεριά δεν έχουν αποφασίσει ακόμα εάν θα ανοίξουν οι αιθέρες, πώς θα διακινείται ο τουρίστας αν δηλαδή θα πρέπει να φέρει ένα εμβολιαστικό διαβατήριο ή τεστ ή και τα δύο σε κάποιες περιπτώσεις. Αφήνεται μια αίσθηση αβεβαιότητας», πρόσθεσε.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωρεί κανονικά

Ο Δρ Καραγιάννης είπε πως το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Κύπρο προχωρεί κανονικά. «Ο κόσμος έχει ανταποκριθεί στο εμβολιαστικό κάλεσμα και ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι μας. Από ότι βλέπουμε αυτή την εβδομάδα τα εμβόλια που είχαν προσφερθεί στους 90άρηδες δεν ζητήθηκαν και να κλείσει η Πύλη από την πρώτη ημέρα, επεκτάθηκε στους 80άρηδες και άνω και πάλι δεν καλύφθηκαν οι διαθέσιμες δόσεις. Επομένως σιγά σιγά προχωρούμε προς τα κάτω. Τουλάχιστον για να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους στην κοινότητα», σημείωσε.

Ανέφερε επίσης, ότι μια άλλη εταιρεία έχει παράγει ένα εμβόλιο στην Βρετανία το οποίο φαίνεται να αντιμετωπίζει και τα μεταλλαγμένα στελέχη. «Φυσικά η εταιρεία ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της στην φάση 3 που τα εμβόλια αντιμετώπισαν επιτυχώς και τον μεταλλαγμένο ιό προσφέροντας μια αποτελεσματικότητα γύρω στο 89% που είναι αρκετά υψηλό», συμπλήρωσε.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X