ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Δημιουργία «Σπιτιού της Γυναίκας» για γυναίκες – θύματα βίας

Ποιες υπηρεσίες θα περιλαμβάνονται

Στη δημιουργία του «Σπιτιού της Γυναίκας», όπου γυναίκες – θύματα βίας, που πιθανόν να αποτελούν μία από τις πολυπληθέστερες ευάλωτες ομάδες της κυπριακής κοινωνίας, θα μπορούν να προβούν σε καταγγελία καθώς και να τύχουν στήριξης από εξειδικευμένα άτομα, προχωρά η Κυβέρνηση, μετά και από χθεσινή απόφαση που λήφθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Την απόφαση ανακοίνωσαν σήμερα σε κοινή διάσκεψη Τύπου, η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.

«Το ‘Σπίτι της Γυναίκας’ θα λειτουργεί ως ένα διεπιστημονικό κέντρο, φιλικό προς τα θύματα βίας, όπου επαγγελματίες από διάφορες ειδικότητες και κρατικοί λειτουργοί, όπως κλινικοί ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ειδικά εκπαιδευμένα μέλη της Αστυνομίας, θα εργάζονται κάτω από την ίδια στέγη για σκοπούς παροχής της κατάλληλης στήριξης στα θύματα βίας και τις οικογένειες τους, με τρόπο που να προάγει τα δικαιώματα και το συμφέρον των θυμάτων βίας αλλά και των μελών της οικογένειάς τους» σημείωσε η Υπουργός Εργασίας.

Οι υπηρεσίες που θα παρέχονται στο «Σπίτι της Γυναίκας» περιλαμβάνουν:

Συμβουλευτική υποστήριξη των θυμάτων με στόχο την ενημέρωση και ενδυνάμωση
Ενθάρρυνση και υποστήριξη ώστε να αναλάβουν την ευθύνη της επαγγελματικής, προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής και να πάρουν οι ίδιες τις καλύτερες αποφάσεις για το μέλλον τους.
Ενθάρρυνση ώστε να βγουν από την απομόνωση και να κατανοήσουν ότι δεν είναι μόνες και δεν ευθύνονται για τη βία που υφίστανται.
Ατομική ψυχοκοινωνική συμβουλευτική στήριξη.
Νομική συμβουλευτική και πληροφόρηση και καθοδήγηση για τα δικαιώματα τους.
Υπηρεσίες παραπομπής ή συνοδείας – όποτε αυτό απαιτείται – των θυμάτων σε καταφύγια, στην αστυνομία, στο δικαστήριο και όπου αλλού χρειάζεται.

Η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι με βάση την απόφαση του Υπουργικού δημιουργείται Υπουργική Επιτροπή που θα αποτελείται από τους Υπουργούς Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και Υγείας με αποστολή την εποπτεία των ενεργειών που απαιτούνται για τη λειτουργία του «Σπιτιού της Γυναίκας».

Παράλληλα αποφασίστηκε ο διορισμός της κ. Σουζάνας Παύλου, Πρόεδρου της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια και των μελών της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια, ως Συντονιστών για τη λειτουργία του «Σπιτιού της Γυναίκας».

«Στόχος της κυβέρνησης είναι να ληφθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε και το ‘Σπίτι της Γυναίκας’ να γίνει πραγματικότητα. Είναι ένα θέμα το οποίο θα προωθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις γιατί είναι θέμα ανθρώπινων δικαιωμάτων και κανένα πρόσωπο δεν μπορεί να υφίσταται βία. Πρέπει να προχωρήσουμε έτσι ώστε να αλλάξουν νοοτροπίες και η κάθε γυναίκα να έχει τη στήριξη την οποία δικαιούται» τόνισε η κ. Αιμιλιανίδου.

Σημείωσε ακόμα ότι αμέσως θα ληφθούν όλες οι αναγκαίες ενέργειες έτσι ώστε σύντομα το «Σπίτι της Γυναίκας» να γίνει πραγματικότητα. «Είναι πολύ σημαντική απόφαση γιατί μέσα σε αυτό το Σπίτι θα μπορούν επαγγελματίες και ειδικά εκπαιδευμένοι κρατικοί λειτουργοί, όπως και μέλη της Αστυνομίας να δίνουν όλη την κατάλληλη στήριξη που χρειάζεται μια γυναίκα που έχει υποστεί βία» συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου είπε πως η δημιουργία του «Σπιτιού της Γυναίκας» θα επιφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα και θα διευκολύνει και θα ενθαρρύνει τις γυναίκες που έχουν βιώσει αυτές τις απαράδεκτες καταστάσεις, να τις αποκαλύψουν όχι μόνο για να διωχθούν οι θύτες, αλλά και για να παρασχεθεί η απαιτούμενη προστασία στις ίδιες ως θύματα.

Πρόκειται για μεγάλο πρόβλημα, είπε ο Ιωνάς Νικολάου, το οποίο αντιμετωπίζει μια σημαντική μερίδα πολιτών. Πιθανόν, σύμφωνα με τον Υπουργό, «να είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα και η ομάδα αυτή να είναι μια από τις μεγαλύτερες, πολυπληθέστερες ευάλωτες ομάδες της κυπριακής κοινωνίας».

«Έχει μεγάλη σημασία το να καταφέρουμε να σπάσουμε τον κανόνα της σιωπής, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις έχει λειτουργήσει και ακόμα λειτουργεί αποτρεπτικά στο να αποκαλυφθούν τέτοιες υποθέσεις» ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως με τη νομοθεσία που ήδη ανακοινώθηκε, η οποία έχει προωθηθεί στην Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο, τη λειτουργία του Σπιτιού της Γυναίκας και το γεγονός ότι θα υπάρχει πια ένας συντονιστικός κρατικός φορέας, όπως προβλέπει και η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, «έχουμε βάλει γερές βάσεις καθόσον αφορά την υλοποίηση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης».

Τόνισε ακόμα πως με το «Σπίτι της Γυναίκας» πλέον αντιμετωπίζεται ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που είχαν αναδειχθεί στο παρελθόν, το γεγονός δηλαδή ότι όταν καταγγέλλονταν τέτοιους είδους περιστατικά σε αστυνομικούς σταθμούς κάποιοι αστυνομικοί προσπαθούσαν να αποτρέψουν τα θύματα από το να προχωρήσουν στην καταγγελία ή να συνεχίσουν να καταγγέλλουν αυτά τα περιστατικά, καθώς με τη λειτουργία του Σπιτιού όλες αυτές οι περιπτώσεις θα διερευνώνται από εξειδικευμένες ομάδες αστυνομικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X