ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Λ. Τζιωνής: Ο Θεμιστοκλέους μου είπε «τι βλέπεις την πόρτα; έτο πιστόλι τζιαμαί!»

Με την κατάθεση του Υπαστυνόμου Θεμιστοκλέους ξεκινά η δίκη

Δημήτρης Λουκά

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον συνεχίστηκε σήμερα, Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου, η δίκη σε σχέση με το διπλό φονικό του Στροβόλου. Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του Αστυνόμου του ΤΑΕ, Γιώργου Θεμιστοκλέους, ακολούθησε αυτή του Λοΐζου Τζιωνή.

Ο υπ' αριθμόν ένα κατηγορούμενος για την διάπραξη του στυγερού εγκλήματος, στην κατάθεσή του, ομολόγησε ότι είχε κάνει χρήση κοκαΐνης, ενώ είπε ότι τον είχαν πιέσει για να υπογράψει χαρτιά τα οποία δεν είχε διαβάσει. Μάλιστα, είπε, ο Τζιωνής, του έδειξαν κι ένα πιστόλι, όταν γύρισε να δει την πόρτα.

Πιο κάτω, η ζωντανή κάλυψη από το 24NewsQ


Οι τύψεις του Τζιωνή, οι δήθεν απειλές με πιστόλι και ο…. «Σούπερμαν»


Λεπτός προς λεπτό η διαδικασία:

Τέλος διαδικασίας - Παρασκευή 14/12 η ώρα 10:30 αντεξέταση Τζιωνή
11:50 

Ορκίζεται και καταθέτει ο Τζιωνής. 

Δικηγόρος Τζιωνή: Υπόγραψες μια γραπτή δήλωση;
Λ. Τζιωνής: Μάλιστα πριν δυο δικάσιμες

Ο Λοΐζος θα διαβάσει την γραπτή δήλωση του.

Λ. Τζιωνής: Η κατάθεση που έδωσα στην αστυνομία ήταν μετά από πίεση. Είχα κάνει χρήση κοκαΐνης. Όταν με παρέλαβαν από τον σταθμό δεν κοιμήθηκα καλά γιατί έγραφα σημειώσεις. Όταν πηγαίναμε στο ΤΑΕ δεν ρωτήθηκα αν θέλω φαΐ. Οι ανακριτές δεν μου εξήγησαν την διαδικασία ανάκρισης. Δεν μου δόθηκε χρόνος ούτε κατάλαβα τι υπέγραφα. Μου έλεγαν επιθετικά «υπόγραψε». Υπήρχε ένα αίσθημα βιασύνης και πίεσης. Ο Σιαμμούτης ήταν πάρα πολύ κοντά μου που δεν αισθανόμουν άνετα. Ήταν επιθετικοί απέναντι μου γι αυτό δεν ανάφερα την χρήση κοκαΐνης. Ο Θεμιστοκλέους ο Ττόμας και ο Σιαμμούτης μου έκαναν ερωτήσεις. Στο γραφείο υπήρχε πιστόλι. Όταν είδα την πόρτα, ο Θεμιστοκλέους μου είπε «τι βλέπεις την πόρτα; ετο πιστόλι τζιαμέ!». Ο Σιαμούτης ήταν συνεχώς κοντά μου. Κατά τις ερωτήσεις έτρεμα, είχα άγχος. Με πίεζαν χωρίς να σταματήσουν να με ρωτούν. Ο Θεμιστοκλέους με ρωτούσε συνέχεια πού είναι ακριβώς τα τεκμήρια και όταν δεν απαντούσα χτυπούσε το χέρι του δυνατά στο γραφείο - το έκανε τρεις φορές. Δεν μου εξήγησαν το θέμα του αν θέλω δικηγόρο. Μου έλεγαν ότι δεν με πιστεύουν για τους ισχυρισμούς που έδωσα. Δεν μου έδωσαν φαγητό. Αν δεν ζητούσα να κάμω διάλειμμα, θα συνέχιζαν. Δεν μου ζήτησαν ποτέ να κάνουμε αναλύσεις ενώ γνώριζαν για τα ναρκωτικά. Με πίεζαν να τους δείξω πού είναι το μαχαίρι, όταν πήγαμε στο σπίτι στην Αγλατζιά ήμουν συνέχεια στο αυτοκίνητο. Όταν τα βρήκαν μου έδωσαν κόλλες για να υπογράψω. Ήμουν δεμένος με τον Ττόμας. Όταν μου έδωσαν τις κόλλες μου είπαν να τις υπογράψω, δεν τις είχα διαβάσει. Όταν με πήραν στο ψυχιατρείο δεν μπορούσα να μιλήσω άνετα γιατί ήταν συνεχώς μαζί μου ο Ττόμας και ο κύριος Σάββας Σιαμούτης.

Κατηγορούσα αρχή
Ο συνάδελφος δεν μας είχε πει ότι θα καταθέσει ο Τζιωνής. Θέλω να κάνω και κάποιες ενέργειες με τις φυλακές, θέλω να το διερευνήσω. Δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο, είναι μια πληροφορία που έχω λάβει.

Δικηγόρος Τζιωνη: Υπάρχει ένα θέμα στις κεντρικές φυλακές όταν πάω να το δω μου λένε να έχω ραντεβού.
Δικαστής: Δεν μπορούμε να παρέμβουμε. 

11:46

Επιστρέφουν στην αίθουσα οι κατηγορούμενοι 

10:51 

Τέλος της αντεξέτασης και επιστροφή από το διάλειμμα 40 λεπτών με την μαρτυρία του Τζιωνή.  

10:43 

Μάρτυρας (Υπαστυνόμος Θεμιστοκλέους) : Είχα πει ότι όταν ένα άτομο δίνει διάφορους ισχυρισμούς για ένα τέτοιο σοβαρό συμβάν δεν πίστευα ότι ο Λοΐζος θα μας πήγαινε στην οδό Σκιάθου 3 για να μας δείξει που είναι το μαχαίρι και η τσάντα με τα ρούχα , πίστευα ότι θα μας πήγαινε εκεί γιατί γνώριζε την περιοχή για να δραπετεύσει. Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης του δεν ήταν με χειροπέδες ο Λοΐζος.

Δικηγόρος Τζιωνή: Ίδρωνε και έτρεμε γιατί έκανε χρήση κοκαΐνης πριν τη σύλληψη του. Δεν τον ρωτήσατε γι αυτό;

Μάρτυρας (Υπαστυνόμος Θεμιστοκλέους) : Είχε συμπτώματα στέρησης από τη χρήση κοκαΐνης που έκανε στις 25/4. Στις 26/4 όταν ο πελάτης σας πήγε στο γιατρό και ήταν σε θέση να καταλάβει. Το μόνο που είπε ότι έκανε είναι περιστασιακή χρήση «χόρτου». ». Δεν μας ζήτησε βοήθεια για τη χρήση κοκαΐνης

Δικηγόρος Τζιωνή: Σχεδιασμένα βάλατε το Τζιωνή στο γραφείο τον πιέζατε να υπογράφει τον πιέζατε να υποδείξει σκηνές.

Μάρτυρας (Υπαστυνόμος Θεμιστοκλέους) : Σε καμία περίπτωση δεν έγινε αυτό. Ήταν με τη θέληση του πελάτη σας.



10:31

Δικηγόρος Τζιωνή: Δεν του κάνατε περισσότερες ερωτήσεις περάν από τις πέντε που μας είχατε πει;

Μάρτυρας (Υπαστυνόμος Θεμιστοκλέους)
: Ήταν συνολικά πέντε , είναι καταγεγραμμένες. Ήταν πέντε απλές ερωτήσεις. Ο Λοΐζος όταν άρχισε να ενοχοποιεί τον εαυτό του δώσαμε εκ νέου τα δικαιώματα του.

Δικηγόρος Τζιωνή: Σας υποβάλλω μάλιστα ότι όταν δώσατε την κόλλα να υπογράψει του λεγάτε να υπογράψει αφού θα παραδεχτεί.

Μάρτυρας (Υπαστυνόμος Θεμιστοκλέους): Σε καμία περίπτωση δεν έγινε αυτό. Ενημερώθηκε ο πελάτης σας για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει και αν ήθελε δεν απαντούσε σε κάποια ερώτηση.

Ο υπαστυνόμος Θεμιστοκλέους ξεκαθαρίζει τα εξής, «Ο πελάτης σας γνώριζε ήδη ότι βρέθηκε το DNA του από την προηγούμενη μέρα δηλαδή στις 26/4. Όσον αφορά τα συγκεκριμένα σημειωματάρια είχαμε προγραμματισμένο να τα χρησιμοποιήσουμε αλλά επειδή διακόπηκε η ανάκριση δεν τα χρησιμοποιήσαμε την μέρα εκείνη 27/4.

10:18 

Δικηγόρος Τζιωνή: Δεν το ρωτήσατε αν ήταν σκεπτικός ή κάτι; Μονό εσείς ρωτούσατε τον Τζιωνή

Μάρτυρας (Υπαστυνόμος Θεμιστοκλέους) :
Όχι δεν χρειαζόταν. Εγώ έκανα τις ερωτήσεις και οι συνάδελφοί συμπλήρωναν

Δικηγόρος Τζιωνή:
Πιέσατε τον Λοΐζο στην ανάκριση για αυτό ίδρωνε;

Μάρτυρας (Υπαστυνόμος Θεμιστοκλέους) :
Μας είχε πει τρεις ισχυρισμούς και του είπαμε ότι δεν σε πιστεύουμε , δεν τον πιέσαμε.

Δικηγόρος Τζιωνή:
Πήρατε τον Λοΐζο στην τουαλέτα κατά τη διάρκεια της ανάκρισης ;

Μάρτυρας (Υπαστυνόμος Θεμιστοκλέους) :
Δεν τον είχα πάρει εγώ , πήγε μαζί με συναδέλφους. Είχα πει ότι στο διάλλειμα δεν ήμουν μαζί του.

Δικηγόρος Τζιωνή:
Πηρατε το Λοΐζο στη τουαλέτα γιατί ίδρωνε

Μάρτυρας (Υπαστυνόμος Θεμιστοκλέους) :
Σε καμία περίπτωση.

Δικηγόρος Τζιωνή:
Κατά την διάρκεια της προφορικής ανάκριση του αρνείστε ότι δεν πήρατε κάτι άλλο έκτος από τις χειρόγραφες σημειώσεις;

Μάρτυρας (Υπαστυνόμος Θεμιστοκλέους) :
Όχι δεν πήραμε κάτι άλλο

Δικηγόρος Τζιωνή:
Σου υποβάλλω ότι πήρατε δυο τεκμήρια, δυο σημειωματάρια στις 27/4.

Ο μάρτυράς σε ερώτηση του δικηγόρου αν ανοίχτηκε η πόρτα κατά την διάρκεια της ανάκριση, απαντά, «Ναι τώρα το θυμήθηκα. Δεν άνοιξε η πόρτα μου φώναξε ο συνάδελφος για να τα πιάσω και ξαναμπήκα μέσα. Ο μάρτυρας προσθέτει ότι κατά την διάρκεια της προφορικής ανάκρισης δεν μπήκε στο γραφείο κανένας , η πόρτα δεν ήταν ανοιχτή, ανοίχτηκε μονό για να πιάσω τα δυο σημειωματάρια.

10:11

Δικηγόρος Τζιωνή: Αν δεν επιθυμούσε να ανακριθεί θα τον περνάτε πίσω στον Άγιο Δομέτιο;

Μάρτυρας (Υπαστυνόμος Θεμιστοκλέους) : Γνώριζε από την πρώτη μέρα για τα δικαιώματα του, αν ήθελε να προχωρήσουμε θα προχωρούσαμε ή αλλιώς θα τον παίρναμε πίσω στο σταθμό

Ο Θεμιστοκλέους διαβάζει το ημερολόγιο ενεργείας και αναφέρει, «Τον ενημέρωσα για τα δικαιώματα του από την πρώτη στιγμή και μετά άρχισε να μας λέει κάποιους ισχυρισμούς. Σας το ξαναλέω ότι τα δικαιώματα του τα γνώριζε από την αρχή. Με τα δεδομένα ότι βρέθηκε DNA και τα παπούτσια του στη σκηνή ξεκινήσαμε την ανάκριση».

10:01

Δικηγόρος Τζιωνή: Μας είπατε ότι Λοΐζος ήταν ευδιάθετος όταν το παραλάβετε από τον σταθμό. Δεν τον ξέρατε προσωπικά από πριν; Είχατε πει ότι έχει ένα χαμόγελο.

Μάρτυρας (Υπαστυνόμος Θεμιστοκλέους) : Ναι ήταν ευδιάθετος . Δεν τον ήξερα προσωπικά. Είχα πει χιούμορ όχι χαμόγελο.

Ένσταση από την εκπρόσωπο της κατηγορούσας αρχής για την ερώτηση του δικηγόρου για το χαμόγελο. «Ο μάρτυρας είπε για χιούμορ δεν έχει πει για χαμόγελο».

Δικηγόρος Τζιωνή : Δεν μπορώ να καταλάβω την ένσταση πραγματικά. Κατά την διάρκεια της εξετάσης ο Λοΐζος ήταν σκεπτικός;

Μάρτυρας (Υπαστυνόμος Θεμιστοκλέους) : Ναι ήταν σκεπτικός όταν αναγνωρίστηκε από τον 15χρονο.

Δικηγόρος Τζιωνή: Τι εννοείτε όταν λέτε ήταν σκεπτικός;

Μάρτυρας (Υπαστυνόμος Θεμιστοκλέους) : Δεν μπορώ να ξέρω τι σκεφτόταν αλλά ήταν σκεπτικός όταν αναγνωρίστηκε από τον 15χρονο. Προβληματιζόταν για κάτι , δεν ξέρω τι όμως, κάτι τον ανησυχούσε.

09:55

Δικηγόρος Τζιωνή: Δεν διαβάσατε τις σημειώσεις του Τζιωνή;

Μάρτυρας (Υπαστυνόμος Θεμιστοκλέους) : Είχα πει ότι όταν τον παραλάβαμε από τον Άγιο Δομέτιο και θα προχωρήσαμε στην ανάκριση του μας είχε πει ότι έγραψε σημειώσεις άλλα δεν τις τέλειωσε.

Δικηγόρος Τζιωνή: Δεν το καταγράψατε αυτό στο ημερολόγιο ενεργείας σας;

Μάρτυρας (Υπαστυνόμος Θεμιστοκλέους) : Δεν χρειαζόταν να το γράψουμε όταν μας έδωσε γραπτή κατάθεση ναι το γράψαμε. Μας τις διάβασε και μας τις έδωσε ο Τζιωνής κατά την διάρκεια της ανάκρισης του.

09:50 - Αρχίζει η διαδικασία. 

09:45 - Εντός της δικαστική αίθουσας οι τέσσερις κατηγορούμενοι.  Κατάμεστη για άλλη μια φορά η αίθουσα του Κακουργιοδικείου, ενώ στον χώρο βρίσκεται ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Τα γεγονότα στην προηγούμενη δίκη

Με τρεις νέους μάρτυρες κατηγορίας συνεχίστηκε στις 6/12, η δίκη εντός δίκης που διέταξε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας στο πλαίσιο της κύριας δίκης για τη στυγερή δολοφονία που διαπράχθηκε τον περασμένο Απρίλιο στον Στρόβολο, με θύματα τον Γιώργο Χατζηγεωργίου και τη σύζυγο του Ντίνα Σεργίου.


Μέχρι σφοδροί άνεμοι σήμερα και πτώση θερμοκρασίας


Πρόκειται για τον δεύτερο ανακριτή της υπόθεσης που καταθέτει στην παρούσα διαδικασία, Υπαστυνόμο ΑΔΕ Λευκωσίας, Γιώργο Θεμιστοκλεους, τον Αστυφύλακα της Υπηρεσίας Εγκληματολογικών Ερευνών (ΥΠΕΓΕ) Μιχαλάκη Γεωργίου και τον Αρχιλοχία Μιχάλη Σάββα.

Ο αρχιφύλακας Μιχαλάκης Γεωργίου που υπηρετεί στο τμήμα εγκληματολογικών ερευνών. Κατατέθηκαν ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας οι φωτογραφίες που λήφθηκαν από την οδό Σκιάθου 3 στην Αγλαντζιά. Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες τραβήχτηκαν καθ΄ υπόδειξη του αρχιλοχία Μιχαλάκη Σάββα. Στο επίκεντρο ήταν οι φωτογραφίες και ο αρχιφύλακας Γεωργίου εξηγούσε την κάθε φωτογραφία και με ποιο τρόπο λήφθηκαν.

Ο αρχιλοχίας, Μιχάλης Σάββα, υπεύθυνος εργαστηρίου εγκληματολογικών ερευνών για παρουσίαση τεκμηρίων που έλαβε από την οικία στην Αγλαντζιά. Ο κύριος Σάββα μεταξύ άλλων ανέφερε την ημερομηνία που πήγε στην οικία, στην οδό Σκιάθου 3, σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση φόνου εκ προμελέτης και παρέλαβε τεκμήρια από το σημείο.

Ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας παρουσιάστηκε το φονικό μαχαίρι. Όταν ανοίχτηκε ο φάκελος που περιείχε το μαχαίρι, συγγενείς του άτυχους ζεύγους, μην μπορώντας να αντικρίσουν το φονικό εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε στις 19 Απριλίου, έκρυβαν τα μάτια τους και όπως ήταν φυσιολογικό δυσανασχετούσαν. Το μαχαίρι εντοπίστηκε καρφωμένο στη φοινικιά που βρίσκεται στην αυλή του.
Ως μάρτυρας κατηγορίας παρουσιάστηκε και ο υπαστυνόμος Γιώργος Θεμιστοκλέους που υπηρετεί στην αστυνομική διεύθυνση Λευκωσίας.

Αναφέρθηκε στην μέρα που ο Λοΐζος Τζιωνής θα έδινε κατάθεση στους ανακριτές. Μεταξύ όσων ακούστηκαν ξεχώρισε το γεγονός ότι ο νούμερο ένα κατηγορούμενος όταν του είπαν για την αναγνωριστική παράταξη, δεν ήθελε να βρίσκεται μαζί με άλλους στην ίδια γραμμή. Ο μάρτυρας Θεμιστοκλέους του εξήγησε ότι υπάρχει κι άλλος τρόπος αναγνώρισης, σύμφωνα με τον οποίο μπορεί να μπει σε έναν ειδικό χώρο και ο μάρτυρας να περάσει να τον δει μέσω μονοδρομικού υαλοπίνακα. Με αυτό τον τρόπο ο 15χρονος γιος του άτυχου ζεύγους αναγνώρισε τον Τζιωνή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X