ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Υπ. Οικονομικών: Πέντε σχέδια στήριξης των επιχειρήσεων

Ο λόγος στους αρμόδιους

Διευκρινίσεις για το πλάνο της κυβέρνησης με αφορμή τα νέα μέτρα που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο για την αναχαίτιση της πανδημίας δίδουν αυτή τη στιγμή οι αρμόδιοι Υπουργοί. Πρόκειται για τους Υπουργούς Παιδείας, Δικαιοσύνης, Εργασίας και Οικονομικών.

Οι συνεντεύξεις Τύπου των Υπουργών της Κυβέρνησης θα επικεντρωθούν και στα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει την εξέλιξη της πανδημίας, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, δηλώνοντας παράλληλα ότι επιστρέφει η εφάπαξ χορηγία σε επιχειρήσεις που έκλεισαν. Ο υπουργός ανακοίνωσε 5 σχέδια στήριξης των επιχειρήσεων.

Επιπλέον ανακοίνωσε ότι επεκτείνεται μέχρι τον Ιούνιο 2021 η επιδότηση των δανείων. Επίσης, ανακοίνωσε πως η επιδότηση των επιχειρήσεων που έκλεισαν υα είναι από 500 έως 3000 ευρώ.

Από την πλευρά της η Υπουργός Εργασίας, δήλωσε έχουν στηριχθεί χιλιάδες επιχειρήσεις, διαβεβαιώνοντας ότι η στήριξη θα συνεχιστεί. Όσες επιχειρήσεις θα αναστείλουν την λειτουργία τους μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στο σχέδιο πλήρους αναστολής και οι εργαζόμενοι να λάβουν επίδομα.

Τα άλλα σχέδια που εξαγγείλαμε θα δημοσιευθούν για να γίνουν οι αιτήσεις, ανέφερε η κ. Αιμιλαινίδου.

Με τα νέα αναγκαία μέτρα ανεβάζουν το κόστος στα 180 εκατ., στηρίζοντας πέραν των 190,000 εργαζομένων. Επιπρόσθετα, θα συνεχιστεί η επέκταση ανεργιακού επιδόματος, συνεχίζοντας η Υπουργός είπε, ότι έχουν εκπονηθεί ακόμα δύο σχέδια για αυτούς δεν μπορούν να διακινηθούν. Το επίδομα θα είναι ίσο με το 60% του μισθού.

Για τις εξαιρέσεις στις διακινήσεις (πέραν από τις ουσιώδης υπηρεσίες), η Υπουργός εργασίας ανέφερε, πως, επιτρέπεται η μεταφορά προϊόντων και πρώτων υλών σε επιχειρήσεις που παραμένουν δραστηριοποιημένες, η διακίνηση θα μπορεί να γίνεται αν το πρόσωπο κατέχει την παραγγελία αυτών των αγαθών, επιτρέπεται η διακίνηση εργαζομένων που είναι αναγκαίοι για την αγορά Π.χ στα εργοτάξια, σε βιομηχανίες φαρμάκων, επιχειρήσεις ταχυμεταφορών. Οι διαζευγμένοι γονείς θα μπορούν να βλέπουν τα παιδιά τους.

Η Υπουργός τόνισε με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας η στήριξη θα συνεχίσει ακριβώς γιατί πρέπει να στηριχθούν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και έμμεσα και οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Η οικονομία αυτή τη στιγμή μπορεί να στηρίζει τους εργαζόμενους γιατί εφαρμόσαμε από την αρχή μια προσεκτική πολιτική. Αν ακούγαμε κάποιους, θα μέναμε από εφόδια, είπε ο Υπουργός Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν περιορισμοί στους προμηθευτές από και προς τη Λεμεσό και Πάφο, τόνισε η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Θα δοθούν άμεσα τα λεφτα σε επιχειρήσεις και εργαζομένων, συνεχίζοντας ο ΥΠΟΙΚ τόνισε, Δεν κόβουμε την αλυσίδα της προσφοράς με τα τοπικά lockdown.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X