ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Διάσωση προσκόπων – Το κόστος της επιχείρησης

Η επιπολαιότητα στοιχίζει

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έληξε η περιπέτεια 21 προσκόπων στο Τρόοδος, αφού οι ομάδες διάσωσης έδρασαν άμεσα. Ωστόσο το γεγονός διχάζει και προκαλεί αντιδράσεις, αφού δικαιολογημένα αρκετοί υποστηρίζουν ότι λόγω της επιπολαιότητας κάποιων χρειάστηκε να ενεργοποιηθεί ένας ολόκληρος μηχανισμός του κράτους. Ένας μηχανισμός που απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό, προσεκτικό σχεδιασμό και κατ’ επέκταση υψηλό κόστος.


Zoom Cyprus: Το app που έσωσε τους προσκόπους


Έντονη ήταν και η αντίδραση του Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Μάρκου Τράγκολα, ο οποίος σε ανάρτησή του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «αυτού του είδους οι δραστηριότητες πρέπει να τύχουν νομοθετικής ρύθμισης για την οποία και λόγο και ρόλο έχει να διαδραματίσει η Κυπριακή Ομοσπονδία Ορειβασίας, Αγωνιστικής Αναρρίχησης, Καταρρίχησης και Προσανατολισμού, η οποία πρέπει να αναλάβει και σχετική πρωτοβουλία! Διαφορετικά θα ‘ρθει η ώρα δυσάρεστων γεγονότων».

Το Ιστορικό

Το Σάββατο 2/2 στήθηκε γιγαντιαία επιχείρηση για τη διάσωση 21 προσκόπων στην περιοχή του Τροόδους. Η πληροφορία ότι η ομάδα των προσκόπων έχασε τον προσανατολισμό της καθώς έκανε ορειβασία έθεσε τις Αρχές σε συναγερμό.

Το δύσβατο της περιοχής και οι δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν έκαναν το έργο των ομάδων διάσωσης πάρα πολύ δύσκολο. Παρά τις αντίξοες συνθήκες οι Αρχές κατάφεραν να διασώσουν τα 21 άτομα. Η 12ωρη επιχείρηση στέφθηκε με επιτυχία και η ομάδα των προσκόπων μεταφέρθηκε σε ασφαλές μέρος.

Να σημειωθεί ότι στην επιχείρηση που στήθηκε τραυματίστηκαν και δυο διασώστες, ο ένας είναι μέλος της Αστυνομίας και ο άλλος εθελοντής.

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Έντονος ήταν ο διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Μάρκος Τράγκολας με αφορμή το εν λόγω περιστατικό.
Σε δηλώσεις του στο 24News, ο κύριος Τράγκολας αναφέρθηκε στην τεράστια επιχείρηση που στήθηκε ενώ συμβούλεψε τις ομάδες που λαμβάνουν μέρος σε ορειβασίες ή παρόμοιου είδους δραστηριότητες να παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προς αποφυγή δυσάρεστων περιστατικών.

Ο διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, μας τόνισε ότι «πρέπει να αρχίσουμε να προβλέπουμε κάποια πράγματα, διότι αυτές οι δραστηριότητες τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί, ιδιαίτερα στις περιοχές του Τροόδους», προσθέτοντας ότι «όταν αυξάνονται οι δραστηριότητες, αυξάνονται και οι περιπτώσεις που κινδυνεύουν κάποια άτομα».

Ο κύριος Τράγκολας είπε χαρακτηριστικά ότι για να μην συμβαίνουν τέτοια περιστατικά πρέπει τα άτομα που συμμετέχουν σε τέτοιες δραστηριότητες, να είναι σωστά εκπαιδευμένα, να γνωρίζουν τις περιοχές, να έχουν συστήματα εντοπισμού στην κατοχή τους και να ενημερώνουν τις υπηρεσίες για να μειωθεί αισθητά ο κίνδυνος.

Η επιπολαιότητα κοστίζει

Για το στήσιμο της επιχείρησης επιστρατεύθηκαν οι δυνάμεις διάσωσης. Το ελικόπτερο της αστυνομίας για ακόμη μια φορά ανέλαβε δράση. Όπως είναι φυσιολογικό, για μια τέτοια γιγαντιαία επιχείρηση χρειάζονται χρόνος, ενέργεια, κόπος και σωστή αξιοποίηση των εναέριων και επίγειων μέσων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όλα αυτά μεταφράζονται σε κόστος.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το ελικόπτερο της αστυνομίας AW-139 που επιχείρησε στην αποστολή διάσωσης χρειάζεται καύσιμα γύρω στα 600 ευρώ ανά ώρα. Ο αριθμός αυτός, όπως μας έχει αναφερθεί, μπορεί να αυξηθεί λόγω των συνθηκών που επικρατούν σε μια αποστολή. Να σημειωθεί επίσης ότι στην συγκεκριμένη επιχείρηση διάσωσης έλαβε μέρος για μικρό χρονικό διάστημα και δεύτερο ελικόπτερο.

Συνοψίζοντας τα πιο πάνω και λαμβάνοντας υπόψη τις 12 ώρες που διήρκεσε η επιχείρηση, αντιλαμβάνεται κανείς και το κόστος που είχε η επιχείρηση. Μόνο στο κομμάτι των καυσίμων των ελικοπτέρων, το κόστος, κατά προσέγγιση, αγγίζει τις 7,200 ευρώ. Επίσης μας έχει τονιστεί ότι οι πολλές ώρες πτήσης φέρνουν επιπλέον κόστος στην συντήρηση των εναέριων μέσων. Μεταξύ των όσων αναφέραμε πιο πάνω πρέπει συνυπολογιστούν επίσης οι υπερωρίες, ο παροπλισμός μελών των ομάδων διάσωσης λόγω τραυματισμού αλλά και οι άλλες υπηρεσίες που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση.

Ο τρόπος με τον οποίο επιχείρησε το ελικόπτερο ήταν ο εξής: παραλάμβανε τέσσερις προσκόπους από το σημείο στο οποίο χάθηκαν μεταφέροντάς τους στο στρατόπεδο, στην συνέχεια επαναλάμβανε την ίδια διαδικασία για ακόμα τέσσερα άτομα και μετά πήγαινε για ανεφοδιασμό.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X