ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: Καταγγελία για διαρροή προσωπικών δεδομένων από δικηγόρο για διαζύγιο

Αποφασίζει επί του θέματος η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Σε τέσσερις αποφάσεις σε ανάλογες υποθέσεις για την περίοδο Μάιος - Ιούνιος 2019, προχώρησε ύστερα από διερεύνηση τους, η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου. Οι αποφάσεις έχουν αναρτηθεί σήμερα στην ιστοσελίδα του Γραφείου.
Διερεύνηση καταγγελίας για μη τήρηση μέτρων ασφαλείας κατά τη μετακίνηση φακέλων και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων από το Υπουργείο Υγείας

Πιθανή διαρροή ειδικών κατηγοριών προσωπικών δεδομένων

Με το συγκεκριμένο παράπονο/καταγγελία εξετάστηκε κατά πόσο υπήρξε πιθανή διαρροή ειδικών κατηγοριών προσωπικών δεδομένων από την πρώην δικηγόρο της παραπονούμενης στην μετέπειτα δικηγόρο του τέως συζύγου της, αλλά και η χρήση αυτών μεταγενέστερα σε ποινική υπόθεση ενώπιον Δικαστηρίου.

Εκ των κανονισμών προκύπτει ότι η «Επίτροπος δεν έχει αρμοδιότητα ελέγχου πράξεων επεξεργασίας οι οποίες διενεργούνται από τα δικαστήρια της Δημοκρατίας στο πλαίσιο της δικαιοδοτικής τους αρμοδιότητας». Το θέμα αυτό, θα έπρεπε να εγερθεί ενώπιον Δικαστηρίου και να αποφασίζετο από το Δικαστήριο.

Καταγγελία κατά του Υπουργείου Υγείας

Παραπονούμενος κατήγγειλε ότι το Υπουργείο Υγείας δεν τήρησε τα μέτρα ασφάλειας κατά τη μεταφορά φακέλου εντός του Υπουργείου. Μετά τη διερεύνηση της καταγγελίας, η Επίτροπος έκρινε ότι πιθανόν να υπήρξε παράβαση αλλά αυτό δε μπορούσε να εξακριβωθεί με σιγουριά, λόγω έλλειψης μαρτυρίας.

Ως εκ τούτου, στις 12/6/2019 η Επίτροπος εξέδωσε απόφαση προειδοποίησης προς το Υπουργείο Υγείας όπως, στο μέλλον, όταν γίνεται μεταφορά φακέλων, τηρεί τα δέοντα μέτρα ασφάλειας με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχει υπόνοια, καθ’ οποιονδήποτε τρόπο, αποκάλυψης της ταυτότητας του οποιουδήποτε ατόμου.

Διερεύνηση καταγγελίας για επεξεργασία προσωπικών δεδομένων από το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού

Παραπονούμενος κατήγγειλε υπάλληλο του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λεμεσού, ότι επεξεργάστηκε προσωπικά δεδομένα του, χωρίς την εκ των προτέρων συγκατάθεσή του. Μετά τη διερεύνηση της καταγγελίας διαπιστώθηκε ότι η παράβαση αφορούσε στη μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Η Επίτροπος έκρινε ότι δεν τηρήθηκαν επ’ ακριβώς οι οδηγίες ταυτοποίησης, ως αυτές απορρέουν από τις οδηγίες που είχε ήδη δώσει το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού.

Η Επίτροπος στις 19/6/2019 εξέδωσε απόφαση προειδοποίησης προς το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού, ως υπεύθυνος επεξεργασίας, όπως, στο μέλλον, ακολουθεί τις διαδικασίες για τήρηση του ΓΚΠΔ καθώς και των μέτρων ασφάλειας σε όλα τα τμήματα και υπηρεσίες που το απαρτίζουν και τελούν υπό την διοίκηση του.

Εκτεθειμένοι φάκελοι στην Επαρχιακή Επιτροπή Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Λευκωσίας (ΕΕΕΑΕ)

Με το συγκεκριμένο παράπονο/καταγγελία αποφασίστηκε ότι υπήρξε παραβίαση των μέτρων ασφαλείας), εφόσον τρίτο άτομο μπορούσε να έχει πρόσβαση σε δεδομένα φακέλων που βρίσκονταν εκτεθειμένα «είτε σε ανοικτά κασόνια στο πάτωμα του γραφείου της γραμματείας της ΕΕΕΑΕ, στον 3ο όροφο του ΥΠΠ είτε σε συρτάρια τύπου ρόνεο στον διάδρομο έξω από το εν λόγω γραφείο τα οποία είναι ξεκλείδωτα».

Απευθύνθηκε προειδοποίηση προς το Υπουργείο Παιδείας και ειδικότερα στο τμήμα Επαρχιακής Επιτροπής Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΕΕΑΕ) όπως, στο μέλλον, τηρούνται τα δέοντα μέτρα ασφάλειας με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος για πρόσβαση σε δεδομένα φακέλων, οι οποίοι φυλάγονται στο τμήμα, από τρίτα άτομα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X