ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Δεν προστατεύουν αυτοί τις χελώνες, αλλά εμείς»

Ξέσπασμα του κοινοτάρχη Αργάκας για τον σάλο με την παραλία χελωνών

Την Πέμπτη 18/07 ομάδα εξειδικευμένων εμπειρογνωμόνων που υλοποιεί για λογαριασμό του Τμήματος Αλιείας και θαλάσσιων Ερευνών το Πρόγραμμα Προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στην Κύπρο βρέθηκε στην περιοχή της Αργάκας και πιο συγκεκριμένα σε παραλία του Δικτύου Natura.

Όπως φαίνεται από βίντεο και φωτογραφίες οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας, στον χώρο βρέθηκε και ο κοινοτάρχης της Αργάκας με άλλους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι αντέδρασαν έντονα στην παρουσία των ειδικών. Οπτικοακουστικό υλικό που δίνει στην δημοσιότητα «Ο Φιλελεύθερος» (κεντρική φωτογραφία) δείχνει σκηνές έντασης μεταξύ των κατοίκων και των εμπειρογνωμόνων, ενώ στο ίδιο ρεπορτάζ γίνεται λόγος για παράνομη τοποθέτηση κρεβατιών και ομπρελών στην παραλία.

Για να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να επανέλθει η τάξη, στην σκηνή βρέθηκε και η Αστυνομία, μέλη της οποίας ζήτησαν από τους εμπειρογνώμονες να αποχωρήσουν.

Στην συνέχεια, οι ξένοι εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου της Ευρώπης υπέβαλαν παράπονο για επίθεση ενώ η Αστυνομία διερευνά το περιστατικό. Ήδη, ο φάκελος της υπόθεσης βρίσκεται στη Γενική Εισαγγελία για οδηγίες.

Για το περιστατικό θέση πήρε και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου σε ανακοίνωση του λέγοντας ότι «τα όσα σημειώθηκαν χθες και αφορούν το Πρόγραμμα Προστασίας των Θαλάσσιων Χελωνών, δεν τιμούν ούτε την περιοχή αλλά ούτε και την Κύπρο». Ακόμη προσθέτει ότι «οι όποιες αναπτύξεις στην περιοχή θα πρέπει να είναι εντός των προβλεπόμενων νόμων και κανονισμών και με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον. Είναι αρχή μου πως όλοι μας θα πρέπει να σεβόμαστε το περιβάλλον και αυτό μας τον σεβασμό, να τον αποδεικνύουμε έμπρακτα».

Γιατί οι έντονες αντιδράσεις

Ο Κοινοτάρχης της Αργάκας, κ. Πελοπίδα, μετά το περιστατικό και τα δημοσιεύματα, κοινοποίησε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι η συμπεριφορά αυτή δεν τους τιμά και ότι η αγανάκτησή τους είχε φτάσει στο απροχώρητο. Κάνει λόγο για επιλεκτική και παραπλανητική αναφορά των γεγονότων. Παράλληλα, καταγγέλλει ότι ο διαγωνισμός για την προστασία και διατήρηση της χελώνας στην περιοχή αποτελεί σκάνδαλο.

«Μονίμως η προκήρυξη αφορά στην εργοδότηση εμπειρογνωμόνων με 20 χρόνια εμπειρία, γεγονός που φωτογραφίζει κάθε φορά και σε κάθε ανάθεση μόνο δύο ανθρώπους. Ένα ζευγάρι υψηλόμισθων συνταξιούχων του Δημοσίου, πρώην μάλιστα Διευθυντές του Τμήματος Αλιείας.

Όπως αναφέρει, έχουν ζητήσει επανειλημμένα να συμμετέχουν νέοι της περιοχής με ειδικότητα στο θέμα στο πρόγραμμα εθελοντικά, όμως βρίσκουν συνεχώς πόρτες κλειστές. Το γεγονός αυτό γεννά υποψίες στην ευρύτερη κοινότητα για το ποιος είναι πραγματικά ο λόγος που δεν τους επιτρέπεται να είναι παρόντες στην διαδικασία.

Τι φοβούνται και τι κρύβουν; Μήπως άραγε ότι κοντά τους θα μαθητεύσουν και άραγε θα μπορούν αύριο να διεκδικήσουν τον διαγωνισμό και να μείνουν ως επιστήμονες να δουλεύουν στον τόπο τους; Ή μήπως θα εντοπίσουν στοιχεία που αποκρύβουν για ιδία συμφέροντα και δεν τους αφήνουν να πλησιάσουν;», διερωτάται μέσω της ανακοίνωσης ο κοινοτάρχης.

Ακόμη ο κ. Πελοπίδα τονίζει ότι το πρόγραμμα διαχείρισης θα έπρεπε πρώτα να εκπαιδεύει τους κατοίκους της περιοχής και να τους μαθαίνει να σέβονται και να προστατεύουν τις ιδιαιτερότητες αυτού του τόπου αντ’ αυτού ο πληθυσμός της περιοχής περιθωριοποιείται.
Συνεχίζει αναφέροντας ότι για το ζευγάρι υψηλόμισθων συνταξιούχων, το οποίο προαναφέρθηκε, η αμοιβή τους ορίζεται ανάλογα με το πόσες φωλιές έχουν στηθεί στις παραλίες, ενώ σε ερωτήσεις τους στο αν πραγματικά υπάρχουν οι φωλιές, δεν παίρνουν ποτέ μια απάντηση. Αυτός είναι και ο λόγος όπως επισημαίνει που την ημέρα του περιστατικού στην παραλία επέμεναν να ανοιχτούν οι φωλιές για να διαπιστωθεί αν όντως υπάρχουν αβγά ή όχι.

«Δε θα ανεχόμασταν ποτέ την διασπάθιση δημόσιου χρήματος με τον μανδύα της περιβαλλοντικής επιλεκτικής ευαισθησίας. Αυτό ακριβώς γίνεται στην περιοχή μας.»

Τα τελευταία χρόνια, η κοινότητα προσπαθεί να ενταχθεί και αυτή στις προσπάθειες που γίνονται για προστασία των χελωνών, όμως, όπως δηλώνει ο κ. Πελοπίδα, «ακούμε μονίμως ένα στείρο όχι, απειλές και προκλήσεις που δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αφού συγκαλύπτονται».

Ακολουθεί απόσπασμα από την ανακοίνωση που κοινοποίησε ο Κοινοτάρχης Αργάκας:

Οι διαγωνισμοί δεν μπορούν να είναι δοτοί και χωρίς έλεγχο.

Οι αμοιβές δε μπορεί να στηρίζονται σε αποτελέσματα που παρουσιάζει ένας, σε αναφορές και έλεγχο που κάνει ο ίδιος για τις αναφορές του και μάλιστα κάνει εισηγήσεις προς επίλυση των προβλημάτων που ο ίδιος δημιουργεί. Αυτό λέγεται διαπλοκή και σκανδαλώδης συμπεριφορά.

Στην τελευταία συζήτηση που έγινε στη Βουλή, προκάλεσε εντύπωση και στους ίδιους τους βουλευτές πως αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να είναι την ίδια ώρα:
1. Προεδρία των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων
2. Μέλη της Επιτροπής Παραλιών
3. Σύμβουλοι του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών
4. Συνταξιούχοι Δημόσιοι Υπάλληλοι του ίδιου Τμήματος
5. Παροχή με σύμβαση αγοράς υπηρεσιών από το ίδιο τμήμα

Εμείς οι χώρκατοι στα μέρη μας, αυτό το λέμε «Εμείς παπάες εμείς τατάες».

Τελικά αυτούς ποιος τους ελέγχει; Εμείς που θα βρούμε το δίκαιο μας με τόση διαπλοκή;

Προκαλώ τον οποιονδήποτε να ελέγξει αν τα όσα αναφέρω είναι αληθή, και πόσα άλλα προκύπτουν από το εν λόγω ζήτημα που ο περιορισμός της ανακοίνωσης δε μου επιτρέπει να αναφερθώ.

Παραμένω στη διάθεση του οποιουδήποτε θέλει να δει τα πραγματικά στοιχεία. Με ονόματα στοιχεία και αριθμούς. Φτάνει πια.

Υστερόγραφο: Για τα πιο πάνω υπάρχουν και σχετικές αναφορές στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας του 2012 που δεν εισακούστηκαν ποτέ.

«Δεν προστατεύουν αυτοί τις χελώνες, αλλά εμείς»

Σε επικοινωνία με το 24NEWS o κ. Πελοπίδα μας ενημέρωσε πως έχει ζητηθεί αρκετές φορές και μέσω επιστολής, σε τέτοιου είδους επισκέψεις στις παραλίες να υπάρχει ένα αρμόδιο πρόσωπο της περιοχής το οποίο θα τους συνοδεύει και θα είναι παρών. Από ότι μας είπε φαίνεται πρώτα η Διευθύντρια του Τμήματος Αλιείας να τους διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να είναι παρόντες στην διαδικασία σε συνάντηση που είχαν με τον Υπουργό και την επιτροπή περιβάλλοντος της Βουλής ενώ τρεις μέρες αργότερα τους στάλθηκε επιστολή από την ίδια που τους ενημέρωνε ότι δεν μπορούν να είναι παρόν στην διαδικασία.

Τονίζει ακόμη ότι γίνονται προσπάθειες από μεριάς της κοινότητας για την προστασία των χελωνών αφού έχουν δοθεί χρήματα από το κοινοτικό συμβούλιο για την τοποθέτηση Ογκόλιθων μπροστά από την παραλία για παρεμπόδιση των οχημάτων και των μοτοσικλετών να εισέρχονται στον χώρο. Ακόμη έχουν δοθεί πάνω από 35 χιλιάδες ευρώ για τοποθέτηση ειδικού φωτισμού ο οποίος βλέπει προς τα επάνω ώστε να μην ενοχλεί τις χελώνες και να τις αποπροσανατολίζει. «Η χελώνα ζει μαζί μας τόσα χρόνια, δεν είναι αυτοί που την προστατεύουν τόσα χρόνια αλλά εμείς.

Σε ερώτηση για την «παράνομη» τοποθέτηση ομπρελών στην παραλία, ο ίδιος μας διαβεβαίωσε ότι υπάρχει σχετική άδεια από τον Έπαρχο την οποία εξασφάλισαν μέσω της σύσκεψης στην οποία ήταν παρίστατο και η Επιτροπή Παραλιών. «Έχουν παρθεί όλες οι άδειες, υπάρχει και ναυαγοσώστης». Όπως μας αναφέρει, αξιοποίησαν μόνο ένα κομμάτι 250 μέτρων της παραλίας, η οποία φτάνει τα 6 χιλιόμετρα.

Έτοιμοι για καταγραφή

Το 24NEWS επικοινώνησε και με τον Δήμαρχο της Πόλης Χρυσοχούς ο οποίος μας ενημέρωσε ότι υπάρχει συμφωνία με τον Υπουργό και την Διευθύντρια του Τμήματος Αλιείας δύο φορές τον χρόνο να πηγαίνουν από κοινού να ελέγξουν αν όντως υπάρχουν οι φωλιές. Την Τρίτη θα γίνει η πρώτη συνάντηση για την εξέταση και να διαπιστωθεί αν όντως υπάρχει ο αριθμός των χελωνών που καταγράφουν. Η εξέταση θα γίνει παρουσία της ομάδας μελετητών που καταγράφει την ύπαρξη και τους αριθμούς της χελώνας. Ο Δήμαρχος ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει ο αριθμός ο οποίος είναι καταγεγραμμένος και πιστεύει ότι θα το αποδείξουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X