ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Δεν παραχωρείται επίδομα για ιατροφαρμακευτική σε παθόντες πολέμου

Οι οργανώσεις παθόντων και αιχμαλώτων είχαν ζητήσει αντισταθμιστικό επίδομα 200 ευρώ

ΚΥΠΕ

Μη παραχώρηση επιδόματος σε παθόντες πολέμου και μη εφαρμογή νόμου για ενίσχυση προσφύγων στην Επιτροπή Προσφύγων

Το Υπουργείο Οικονομικών με επιστολή του ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, ότι δεν είναι δυνατό να ικανοποιήσει το αίτημα παθόντων και αιχμαλώτων πολέμου για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Επίσης, στην Επιτροπή συζητήθηκε η μη εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2021 για ενίσχυση του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών με συγκεκριμένο ποσοστό επί των αγοραπωλησιών ακινήτων.

Οι οργανώσεις παθόντων και αιχμαλώτων είχαν ζητήσει αντισταθμιστικό επίδομα 200 ευρώ, αφού με την εφαρμογή του ΓεΣΥ έχασαν το ωφέλημα της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που είχαν αποκτήσει το 2008 και πληρώνουν τώρα και την αποκοπή, αλλά και συμπληρωμές για το ΓεΣΥ.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος ανέφερε ότι δυστυχώς η ανταπόκριση του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Εργασίας στα αιτήματα των αναπήρων και αιχμαλώτων είναι απόλυτη και τελική, ότι δεν συναινούν σε καμιά αύξηση των σχετικών επιδομάτων.

«Καμιά αναγνώριση της κατάστασης της υγείας τους, η οποία διολισθαίνει συνεχώς. Καμιά αναγνώριση για την προσφορά τους. Καμιά κατανόηση για τα προβλήματά τους», είπε.

Πρόσθεσε ότι ενώ πριν από 15 ημέρες το Υπουργείο Εργασίας έλεγε στην Επιτροπή ότι η αύξηση των επιδομάτων κατά 22% είναι υπερβολική και θα συζητούσαν ένα χαμηλότερο ποσοστό, σήμερα τους είπαν ότι η μηδενική αύξηση φαντάζει ιδανικότερη για το Υπουργείο. Όπως είπε, πρέπει να κατανοήσουν ότι το 1974 κάποιοι δεν έκαναν περιπάτους και πανηγύρια στα πεδία μάχης, αλλά κατέθεσαν την αρτιμέλεια και τη ζωή τους για να υπάρχει σήμερα ελεύθερο έδαφος στην πατρίδα μας.

Ο κ. Κέττηρος είπε επίσης ότι από την μέρα παραχώρησης του τιμητικού επιδόματος, το ΑΚΕΛ έθιξε την αναλγησία του κράτους να μην παραχωρήσει το συγκεκριμένο επίδομα στους μαχητές της αντίστασης, οι οποίοι υπερασπίστηκαν τη δημοκρατία. Σημείωσε ότι σήμερα το Υπουργείο Εργασίας τους απάντησε ότι δεν παραχωρούν το συγκεκριμένο επίδομα στους αντιστασιακούς επειδή δεν ξέρουν ποιοι είναι οι αντιστασιακοί. Όπως είπε, παρόλο που μπορούν να πιστέψουν ότι αυτή η Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος και το κυβερνών κόμμα πιθανόν να μην γνωρίζουν ούτε την αντίσταση ούτε τους αντιστασιακούς, σίγουρα υπάρχουν μητρώα, οργανώσεις και αποδείξεις για αυτό τον κόσμο. Ανέφερε ότι το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί ενώπιον του Υπουργού Οικονομικών και της Υπουργού Εργασίας κάτι που θα γίνει σε επόμενη συνεδρία της Επιτροπής

Παράλληλα είπε ότι συζητήθηκε το θέμα της μη εφαρμογής της νομοθεσίας του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, μετά την ψήφισή του τον Φεβρουάριο του 2021. Όπως είπε, δεν έχει εισπραχθεί ακόμα ούτε ένα σεντ ενώ θα έπρεπε να καταλήξουν στα ταμεία μερικά εκατομμύρια ευρώ από τις πωλήσεις ακινήτων και μετοχών σε εταιρείες που κατέχουν ακίνητα. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια απαράδεκτη κατάσταση για την οποία ενημερώθηκε ο Γενικός Ελεγκτής. Σημείωσε ότι οι αρμόδιοι θέτουν κάποια νομικά προσκόμματα στην εφαρμογή της νομοθεσίας, ενώ η νομική υπηρεσία που είχε προσκληθεί στην επιτροπή δεν παρέστη. Πρόσθεσε ότι η επιτροπή θα επανέλθει με πρόταση νόμου για να ξεπεραστούν τα προσκόμματα που θέτουν οι υπηρεσίες.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Γεωργίου ανέφερε ότι οι βετεράνοι πολέμου θα έπρεπε να τύχουν του ίδιου σεβασμού και αναγνώρισης της ανυστερόβουλης προσφοράς τους με τους βετεράνους πολέμου σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πρόσθεσε ότι η ετήσια αυξημένη δαπάνη των 7,3 εκ ευρώ από την πολιτεία και την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με την εφαρμογή του ΓεΣΥ προς τους παθόντες πολέμου, δεν είναι αρκετή για την αντιμετώπιση των ψυχικών και σωματικών τραυμάτων, που τους καταπονούν συνεπεία του πολέμου του 1974.

Όσον αφορά το θέμα της μη εφαρμογής του νόμου για το τέλος τέσσερα τοις χιλίοις για τις αγοραπωλησίες ακινήτων είπε ότι τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα τους ενημέρωσαν ότι έχουν ετοιμάσει σχετικό νομοσχέδιο με αλλαγές επί του βασικού νόμου, το οποίο θα παραπεμφθεί τάχιστα για νομοτεχνικό έλεγχο στη νομική υπηρεσία και ακολούθως θα κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή για ψήφιση. Αλλαγές όπως είπε, που είναι απαραίτητες για να δώσουν σάρκα και οστά στην εφαρμογή του νόμου και στην είσπραξη των οικονομικών πόρων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Σενέκης ανέφερε ότι το ΥΠΟΙΚ απέρριψε το τιμητικό επίδομα με το απαράδεκτο, όπως το χαρακτήρισε, επιχείρημα ότι πιθανόν να ενεργοποιήσει και άλλα αιτήματα από άλλες κοινωνικές ομάδες. Πρόσθεσε ότι στις επόμενες συνεδρίες της Επιτροπής θα καλέσουν τον ίδιο τον Υπουργό Οικονομικών για ασκήσουν θεσμική πίεση προς όφελος των ανθρώπων στους οποίους οφείλουμε τα αξιώματα τα οποία φέρουν.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου είπε ότι το πρόβλημα των παθόντων αναπήρων και αιχμαλώτων πολέμου για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δεν είναι αίτημα ζητιανιάς ή επαιτείας αλλά είναι ζήτημα αξιοπρέπειας και μια μικρή αναγνώριση και εξαργύρωση για τις θυσίες και τους αγώνες τους. Το Υπουργείο Οικονομικών, ανέφερε, απάντησε ότι δεν πρόκειται να δώσει το επίδομα με τη δικαιολογία ότι αυτό θα αποτελέσει εξαίρεση που θα λειτουργήσει ως προηγούμενο. Το θέμα ανέφερε είναι όχι οικονομικό αλλά πολιτικής βούλησης και κατά πόσο αναγνωρίζει η πολιτεία τις θυσίες αυτών των ανθρώπων.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου ανέφερε ότι η Κύπρος αποδεικνύεται ότι είναι ίσως η μοναδική χώρα στην Ευρώπη η οποία δεν σέβεται τους βετεράνους και ανάπηρους πολέμου και αυτό δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν.

Παράλληλα ο κ. Ευσταθίου έθιξε το θέμα της μη εφαρμογής νόμου που ψηφίστηκε για στήριξη προσφύγων και ιδιοκτητών περιουσιών στα κατεχόμενα με ένα ποσό τέσσερα τοις χιλίοις επί των αγοραπωλησιών των ακινήτων. Όπως είπε, εκατομμύρια ευρώ δεν εισπράττονται και εξανεμίζονται ενώ θα μπορούσαν να δοθούν ως βοήθεια στους πρόσφυγες αλλά και στους ιδιοκτήτες των κατεχομένων περιουσιών. Πρόσθεσε ότι και αυτό το ζήτημα αποδεικνύει την αναλγησία του κράτους.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Αναπήρων και Παθόντων Γιώργος Γρουτίδης δήλωσε ότι σήμερα άκουσαν τη λέξη εξαίρεση και προηγούμενο και διερωτήθηκε ποια κοινωνική ομάδα συγκρίνεται με την προσφορά τους και με τον τρόπο που ζουν μέχρι σήμερα. Τα παρουσιάζουν ανέφερε όλα ρόδινα, ξεφεύγοντας από την πραγματικότητα. Πρόσθεσε ότι οι εξαιρέσεις δεν αφορούν τους ίδιους, αφού οι ίδιοι είναι η εξαίρεση γιατί πολέμησαν και δεν εγκατέλειψαν τη θέση τους, ούτε παρέβηκαν τον όρκο τους.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιχμαλώτων Πολέμου Βάσος Χρίστος είπε ότι «δυστυχώς έχουμε γίνει επαίτες της αξιοπρέπειάς μας». Όπως είπε είχαν το ωφέλημα της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από το 2008 και με την εφαρμογή του ΓεΣΥ πληρώνουν την αποκοπή και την συνεισφορά/συμπληρωμή. Για το λόγο αυτό, ζήτησαν όπως ανέφερε ως αντισταθμιστικό ωφέλημα το ποσό των 200 ευρώ στο καθένα, για αγορά φαρμάκων και την αποκοπή, αλλά και ως ένα τιμητικό επίδομα. Δυστυχώς ανέφερε «αυτό το κράτος μας εμπαίζει και λέει ότι τα οικονομικά του κράτους δεν το ευνοούν». Διερωτήθηκε πότε το κράτος αυτό θα τους δει ως ανθρώπους με προβλήματα υγείας που είναι κατάλοιπα της αιχμαλωσίας τους. Το ίδιο το κράτος, ανέφερε, θα έπρεπε να μας δώσει αυτό που δικαιούμαστε και όχι να ζητιανεύουμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X