ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Δεν παραδέχεται ο Κρασόπουλος ότι ήταν ο εγκέφαλος - Ρίχνει ευθύνη σε άλλους

Εξαπάτησε δεκάδες άνεργους Κύπριους

Σε απ’ευθείας δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας – Αμμοχώστου που θα συνεδριάσει στις 25 Φεβρουαρίου 2019, παρέπεμψε σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, τον Μohamet Jamel Ben Hassen άλλως Γιώργο Κρασόπουλο, 63 χρόνων από την Τυνησία σε σχέση με υποθέσεις εξαπάτησης ανέργων.

Εναντίον του εξετάζονται υποθέσεις που αφορούν πλαστογραφία, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, πλαστοπροσωπία, εξασφάλιση εγγραφής με ψευδείς παραστάσεις, εξασφάλιση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσία για καταδολίευση και παραβάσεις του Νόμου για την παρεμπόδιση και καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Διαβάστε επίσης Καταζητούμενος: Έστησε καρτέρι στην πρώην του απειλώντας να την σκοτώσει (pic)

Τα αδικήματα διαπράχθηκαν μεταξύ Ιουνίου - Σεπτεμβρίου 2013 στη Λάρνακα, τη Λεμεσό και την Αμμόχωστο.

Σύμφωνα με την Αστυνομία αρχές Ιουνίου του 2013, η εταιρεία G. Krasopoulos International Ltd παρουσιάστηκε στο κυπριακό κοινό ως κατασκευαστική εταιρεία η οποία μέσω αγγελίας στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο ζητούσε να προσλάβει τεχνίτες και εργάτες για να τους εργοδοτήσει σε υπό κατασκευή οικιστικό έργο που θα κτιζόταν στη πόλη Lille της Γαλλίας, υποσχόμενη ικανοποιητικό μισθό και διαμονή.

Οι υποψήφιοι θα έπρεπε να πληρώσουν, σύμφωνα με τα συμβόλαια που παρουσίασε η εταιρεία, αρχικά το ποσό των 620 ευρώ κατά την πρόσληψη τους και την υπογραφή του συμβολαίου και στη συνέχεια άλλα 600 ευρώ, όταν άρχιζαν δουλειά στη Γαλλία.

Με τον τρόπο αυτό από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013 συνολικά 470 άτομα από όλη τη Κύπρο υπέγραψαν συμβόλαια πρόσληψης με τα οποία πλήρωσαν έκαστος το ποσό των 620 ευρώ, με τον ύποπτο να λαμβάνει το ποσό των 290 χιλιάδων ευρώ.

Από τις 4 -8 Σεπτεμβρίου 2013, συνολικά 72 άτομα ταξίδεψαν στην πόλη Lille για να εργαστούν, ωστόσο μετά την άφιξη τους διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε καμιά εργασία και ότι έπεσαν θύματα εξαπάτησης.

Από τη διερεύνηση της υπόθεσης και μετά από αλληλογραφία με την Ιντερπόλ διαπιστώθηκε ότι ο ύποπτος είχε συλληφθεί τον Ιούλιο του 2013 από τις Ολλανδικές αρχές και τον Αύγουστο του 2013 από τις αρχές της Γερμανίας, αφού κατείχε πλαστές ταυτότητες, άδεια παραμονής και άδεια οδηγού.

Από εξετάσεις που έγιναν από την Εγκληματολογική Υπηρεσία του Αρχηγείου Αστυνομίας της Κύπρου, διαπιστώθηκε ότι τα αποτυπώματα που λήφθηκαν από τον ύποπτο από τις γερμανικές αρχές άνηκαν στον ύποπτο Μohamet Jamel Ben Hassen, ο οποίος από έρευνες που έγιναν από τα αρχεία της ΥΠΕΓΕ συνελήφθη το 1978 από την κυπριακή αστυνομία, για υποθέσεις εξασφάλισης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις και εναντίον του σχηματίστηκαν τρεις ποινικές υποθέσεις και καταδικάστηκε.

Κατά την διερεύνηση της υπόθεσης εξασφαλίστηκαν γραπτές μαρτυρίες από δύο εταιρείες αποστολής χρημάτων, σύμφωνα με τις οποίες φαίνεται πως οι παραλήπτες των εισπράξεων της εταιρείας του υπόπτου στην Κύπρο που αποστέλλονταν από την Κύπρο σε Βουλγαρία, Ελλάδα και Γαλλία, είναι ο ύποπτος και άλλα άτομα που ξεγέλασε και εργοδότησε κατά τον χρόνο διάπραξης των αδικημάτων.

Εναντίον του υπόπτου εκδόθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας ένταλμα σύλληψης και καταζητείτο ενώ τον Οκτώβριο του 2013 εκδόθηκαν ευρωπαϊκά και διεθνή εντάλματα σύλληψης τα οποία διαβιβάστηκαν στην Interpol.

Ο ύποπτος εντοπίστηκε και συνελήφθη δυνάμει του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2016 και τον Ιούλιο του 2017 οι κυπριακές αρχές ενημερώθηκαν ότι το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης τον καταδίκασε σε συνολική ποινή κάθειρξης 9 ετών για αδικήματα απάτης και πλαστογραφίας.

Στις 20 Δεκεμβρίου 2018 οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν τις κυπριακές αρχές ότι αποφασίστηκε η έκδοση του ύποπτου στην Κύπρο και στις 4 Ιανουαρίου μεταφέρθηκε στο νησί και συνελήφθη δυνάμει του κυπριακού δικαστικού εντάλματος σύλληψης που εκκρεμούσε.

Ανακρινόμενος ο ύποπτος αρνείται ότι ήταν ο εγκέφαλος της εξαπάτησης του κοινού και προέβαλε κάποιους ισχυρισμούς αναφορικά με τη δράση κάποιων συνεργατών του στην Κύπρο και στο εξωτερικό στους οποίους ρίχνει μέρος της ευθύνης.

Σύμφωνα με την Αστυνομία πρόκειται για πρωτοφανή υπόθεση εξαπάτησης του κοινού και κυρίως ανέργων στην Κύπρο, ενώ από μαρτυρία που εξασφαλίστηκε φαίνεται ότι ο ύποπτος ήταν ο εγκέφαλος ενός πολύ καλά οργανωμένου κυκλώματος που έδρασε σε αρκετές χώρες της Ευρώπης με στόχο την εξαπάτηση του κοινού.

Στις 5 Ιανουαρίου ο ύποπτος οδηγήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας το οποίο εξέδωσε εναντίον του διάταγμα κράτησης έξι ημερών.

Το διάταγμα έληξε σήμερα και ο ύποπτος οδηγήθηκε εκ νέου στο Δικαστήριο το οποίο τον παρέπεμψε σε απ’ευθείας δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου που θα συνέλθει στις 25 Φεβρουαρίου.

Την Δευτέρα 14 Ιανουαρίου το Δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφαση του κατά πόσον ο ύποπτος θα παραμείνει υπό κράτηση μέχρι την έναρξη της δίκης.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση