ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Δεν εκδίδει η Κύπρος τον περιζήτητο διακινητή οργάνων

Η φρικιαστική ιστορία του

Το Κυπριακό Δικαστήριο απέρριψε αίτημα των ρωσικών αρχών να εκδώσει τον Ισραηλινό Moshe Harel, ηλικίας 69 ετών, ο οποίος συνελήφθη κατά την άφιξή του στο νησί για διακοπές τον Δεκέμβριο του 2017. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κατηγορούμενος προέβαλε διάφορους ισχυρισμούς με το Δικαστήριο να αποφασίζει την επιπλέον κράτηση του μέχρι την επόμενη δικάσιμο.

Εναντίον του Harel, εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης καθώς το 2011 κατηγορήθηκε για παράνομες ιατρικές διαδικασίες (εμπόριο οργάνων) και εμπλοκή σε οργανωμένο έγκλημα στο Κόσοβο.

Ο 69χρονος συνελήφθη το 2012 στο Ισραήλ για την ίδια υπόθεση και κατηγορήθηκε τρία χρόνια αργότερα. Καταδικάστηκε ως μέρος μιας συμφωνίας επίλυσης, έκανε κοινοτική θητεία και διέταξε να καταβάλει πρόστιμο.

Η έρευνα

Έπειτα από αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε ότι τα αδικήματα εμπορίας προσώπων και οργάνων, που διαπράχθηκαν μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου του 2006. Μάλιστα από τις λεπτομέρειες του αιτήματος έκδοσης προέκυψε ότι καταζητείτο για συμμετοχή σε κύκλωμα, το οποίο εμπορευόταν ανθρώπινα όργανα από το 2006 έως το 2010, με κύρια πεδία δράσης τη Ρωσία και το Κόσοβο. Επίκεντρο του κυκλώματος φέρεται να ήταν κλινική στα προάστια της Πρίστινα, όπου μεταφέρονταν οι δότες οργάνων κυρίως από την Τουρκία και χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, τους οποίους ο κατηγορούμενος φαίνεται να «ψάρευε».

Το κατηγορητήριο

Με βάση το κατηγορητήριο, στους υποψήφιους δότες θα καταβάλλονταν ποσά έως και 12.000 ευρώ για να πουλήσουν ζωτικά τους όργανα, κυρίως νεφρά.

Παρόλα αυτά σε κάποιες εκ των περιπτώσεων δεν καταβλήθηκε το συμφωνηθέν αντίτιμο.

Η φρικιαστική δράση

Η καλοστημένη αλλά φρικιαστική κομπίνα είχε ως εξής: Τα όργανα αφαιρούνταν στην κλινική της Πρίστινα και στη συνέχεια πωλούνταν σε ασθενείς έναντι ποσών που κυμαίνονταν μεταξύ 80.000 και 100.000 ευρώ.

Το ξεμπρόστιασμα

Το 2008 αποκαλύφθηκε το κύκλωμα εμπορίας προσώπων και ανθρωπίνων οργάνων όταν Τούρκος πολίτης ανακόπηκε στο αεροδρόμιο της Πρίστινα υποφέροντας από αφόρητους πόνους, καθώς μόλις του είχε αφαιρεθεί ένας νεφρός.

Η διερεύνηση της όλης υπόθεσης οδήγησε σε αποκρουστικές αποκαλύψεις.

Ο διευθυντής της κλινικής καταδικάστηκε σε φυλάκιση 8 ετών για οργανωμένο έγκλημα και εμπορία προσώπων. Για την ίδια υπόθεση ο γιος του καταδικάστηκε σε 7 χρόνια φυλάκιση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X