ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Βρετανικές ανησυχίες «για το τρομερό μαρτύριο της 19χρονης»

Ράαμπ: «Θα ενθαρρύνουμε τους Κύπριους να κάνουν το σωστό, με το σωστό τρόπο»

Τη μεγάλη σημασία που αποδίδει και προσωπικά στην υπόθεση της 19χρονης Βρετανίδας που περιμένει την αναγγελία της ποινής της στην Κύπρο, μετά την καταδίκη της για ψευδή καταγγελία βιασμού, τόνισε με δηλώσεις του ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντόμινικ Ράαμπ.

Ο κ. Ράαμπ είπε ότι μετέφερε προσωπικά στον Κύπριο ομόλογό του τις βρετανικές ανησυχίες για τον τρόπο που διενεργήθηκε η δίκη, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ταξιδιωτικής σύστασης κατά της Κύπρου σε περίπτωση απαγγελίας ποινής φυλάκισης, επιβεβαίωσε ότι μίλησε με τη μητέρα της καταδικασθείσας και πρόσθεσε ότι προτεραιότητά του είναι η επιστροφή της νεαρής στο σπίτι της.

Μιλώντας το πρωί της Κυριακής στο Sky News, ο κ. Ράαμπ έκανε λόγο για «τρομερή υπόθεση» και σημείωσε ότι έχει μεταφέρει στον Κύπριο ομόλογό του τις ανησυχίες της βρετανικής κυβέρνησης για την υγεία της 19χρονης και για τη νομική διαδικασία.

Πρόσθεσε ότι η βρετανική πλευρά δεν πρέπει να κάνει κάτι που θα επιδεινώσει την κατάσταση έως την Τρίτη, ημέρα απαγγελίας της ποινής.

«Αλλά οι ανησυχίες που έχουμε έχουν καταγραφεί πλήρως, στιβαρά και κατηγορηματικά με τις κυπριακές αρχές», συμπλήρωσε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών. Μιλώντας λίγο αργότερα και στην τηλεόραση του BBC επανέλαβε ότι οι βρετανικές ανησυχίες για την υπόθεση και το «τρομερό μαρτύριο» της 19χρονης έχουν διατυπωθεί «με κρυστάλλινα καθαρούς όρους» στις κυπριακές αρχές.

Στις δηλώσεις του στο Sky News ο κ. Ράαμπ είπε επίσης ότι υπάρχουν «ξεκάθαρα ερωτήματα για το σωστό της διαδικασίας και για το κατά πόσο εφαρμόστηκαν οι διασφαλίσεις δίκαιης δίκης» στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Και στις δύο συνεντεύξεις του, ωστόσο, σημείωσε ότι «οι Κύπριοι είναι πολύ ευαίσθητοι ως προς το κατά πόσο μπορεί να φανεί ότι υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις» στο έργο της δικαιοσύνης.

«Χρειάζεται πολύ ευαίσθητος χειρισμός για να μην κάνουμε κάτι αντιπαραγωγικό», είπε στο Sky News ο κ. Ράαμπ, προσθέτοντας ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν ελέγχει το κυπριακό σύστημα δικαιοσύνης. «Θα τους ενθαρρύνουμε (τους Κύπριους) να κάνουν το σωστό, με το σωστό τρόπο», συμπλήρωσε στη συνέχεια στο BBC.

Πρόσθεσε ότι την Παρασκευή συνομίλησε με τη μητέρα της 19χρονης την Παρασκευή για να δει ποια περαιτέρω στήριξη μπορεί να προσφέρει το Foreign Office.

«Πρώτη μου προτεραιότητα είναι το να είναι καλά και να επιστρέψει σπίτι της ασφαλής και υγιής», δήλωσε ο Ντόμινικ Ράαμπ.

Στο ερώτημα ποια θα είναι η αντίδραση της βρετανικής κυβέρνησης αν η νεαρή φυλακιστεί την Τρίτη, ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι δε θέλει να προδικάσει τις εξελίξεις, αλλά τόνισε ότι η υπόθεση είναι «σταθερά στο ραντάρ» του.

Στο πιο συγκεκριμένο ερώτημα του BBC κατά πόσο θα μπορούσε να εκδοθεί οδηγία κατά των επισκέψεων Βρετανών τουριστών στην Κύπρο, ο κ. Ράαμπ απάντησε ότι «πάντα επανεξετάζουμε τις ταξιδιωτικές μας συστάσεις», διαβεβαιώνοντας ότι οι βρετανικές ανησυχίες έχουν καταστεί σαφείς στις κυπριακές αρχές.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X