ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Βραβεία Ποιότητας «Γαστρονόμος»: Αυτοί είναι οι βραβευθέντες

Δέκα αγωνιστές της ζωής και της παραγωγής ξεχώρισαν στα Βραβεία Ποιότητας 2020 του «Γαστρονόμου»

Δέκα άξιοι παραγωγοί από τον ευρύτερο αγροδιατροφικό τομέα διακρίθηκαν στην 7η απονομή των Βραβείων Ποιότητας 2020 του «Γαστρονόμου» και της «Καθημερινής» που διεξήχθη την Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021, στις 20.30, στο προαύλιο του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Στροβόλου, με φυσική παρουσία και με την τήρηση όλων των μέτρων υγειονομικής προφύλαξης για την πραγματοποίηση ζωντανών θεαμάτων σε ανοιχτούς χώρους.

Στη μεγάλη γιορτή του «Γ» βραβεύτηκαν παραγωγοί, μεταποιητές και έμποροι κυπριακών τροφίμων που ένιωσαν έντονα τους τριγμούς της αγοράς από την οικονομική κρίση που έφερε η πανδημία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Η επόμενη μέρα τούς βρίσκει πιο δυνατούς και πιο συνειδητούς, πιστεύουν στα προϊόντα τους, είναι αφοσιωμένοι σε αυτό που κάνουν, επίμονοι και συνεπείς.

Όπως τόνισε και ο εκδότης της Καθημερινής, κ. Δημήτρης Λοττίδης, «Η πανδημία που κτύπησε την ανθρωπότητα το 2020 έφερε πόνο, απώλειες και δεινά σ’ όλο τον κόσμο, και στην Κύπρο. Την ίδια ώρα, όμως, για όποιον θέλει να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο, έφερε και θετικά. Το 2020 ήταν μια χρονιά όπου οι Κύπριοι ανακάλυψαν ξανά τον τόπο τους. Επισκέφθηκαν την επαρχία, στήριξαν τις τοπικές μικρές επιχειρήσεις, γεύτηκαν ποιοτικά κυπριακά προϊόντα και πρώτες ύλες που δεν γνώριζαν πως υπάρχουν. Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις γαστρονομίας επιβίωσαν, αναγκαζόμενες να στραφούν στους Κύπριους καταναλωτές, δημιουργώντας με ευρηματικότητα μερική απεξάρτηση από τους τουρίστες και τη μαζικότητα που αυτοί φέρνουν.

Επιστρέφοντας αργά, αλλά σταθερά, στην όποια κανονικότητα, το 2020 άφησε θετικά σημάδια, όπως τη στροφή προς την υγιεινή διατροφή, την ποιοτική αξιοποίηση του χρόνου μας αλλά και την ευαισθητοποίησή μας απέναντι στο περιβάλλον. Το 2021 φέρνει στο προσκήνιο και στην πράξη τη βιώσιμη ανάπτυξη, τοποθετεί τον άνθρωπο κοντά στη φύση, βάζει στην ατζέντα την ευημερία των ζώων. Το 2021 επίσης έφερε και την πολυπόθητη κατοχύρωση ως ΠΟΠ του εθνικού μας προϊόντος, με εξαγωγές άνω των 200 εκατομμυρίων ετησίως, του χαλλουμιού και οφείλουμε να συγχαρούμε όλους όσοι βοήθησαν σε αυτή την εθνική προσπάθεια. »

Η επιτροπή γευσιγνωσίας του «Γ» στελεχώθηκε από σεφ, σομελιέ, ειδικούς επιστήμονες, δημοσιογράφους γεύσης και συνεργάτες του περιοδικού, πρότεινε δεκάδες κυπριακά προϊόντα ποιότητας και με τυφλές γευσιγνωσίες ανέδειξε τα καλύτερα για το 2020 σε εννιά συνολικά κατηγορίες.

Για πρώτη φορά μέσα στα επτά χρόνια των Βραβείων Ποιότητας, δύο κρασιά ισοψήφησαν στη γευσιγνωσία, γι' αυτό και στη φετινή απονομή βραβεύτηκαν δύο ροζέ κρασιά από δύο διαφορετικά οινοποιεία. Ο «Γ» στηρίζοντας τον κλάδο της εστίασης επανέφερε το Βραβείο Εστιατορίου Κυπριακής Ποιοτικής Κουζίνας εξυμνώντας την καλή κουζίνα, η οποία γίνεται μοναδική αν συνδυαστεί με πρώτες ύλες από τα εξαιρετικά κυπριακά προϊόντα που διαθέτει ο τόπος μας. Διαχρονικός στόχος άλλωστε του «Γ» με τα Βραβεία Ποιότητας είναι να εκτιμήσουμε περισσότερο την αξία των δικών μας ντόπιων προϊόντων.

Οι παραγωγοί που διακρίθηκαν χθες στα Βραβεία Ποιότητας 2020 διακατέχονται από το πάθος για δημιουργία ποιοτικών τροφίμων και ποτών. Δέκα άνθρωποι του μόχθου που σέβονται τον καταναλωτή και το περιβάλλον, δέκα φωτεινά παραδείγματα αγωνιστών της ζωής και της παραγωγής που αναδεικνύουν τον πραγματικό πλούτο της πατρίδας μας. Αυτή η βράβευση στην ουσία είναι βράβευση των προσπαθειών τους. Με τα εξαιρετικά προϊόντα τους κερδίζουν τον σεβασμό και την αγάπη μας.

Παρουσιάστρια της βραδιάς για ακόμη μια χρονιά η δημοσιογράφος και αρχισυντάκτρια του «Γαστρονόμου», Έλενα Αποστόλου. Περήφανος χορηγός των Βραβείων Ποιότητας 2020 ήταν η Τράπεζα Κύπρου, υποστηρικτής των Κύπριων παραγωγών τα καταστήματα Σκλαβενίτης και υποστηρικτής Πολιτισμού ο ΟΠΑΠ Κύπρου.

Οι νικητές

ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ:
Ντομάτες Οδού, οργάνωση παραγωγών «Βασιλική Γη», Μιχάλης Νικολάου

 ΒΡΑΒΕΙΟ ΧΑΛΛΟΥΜΙΟΥ:
Αιγοπρόβειο Λυγίας, Γαλακτοκομικά Προϊόντα Λυγίας -Σταυρίνος Στυλιανού 

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ:
Πρόβειο γιαούρτι «Αρχοντικόν», Ηadjigeorgiou Dairies «Αγροτικόν» - Γιώργος Χ Γεωργίου

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ:

7 Ελιές, Atsas organic farm - Aναστασία Παντελή

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΕΥΡΕΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ:
Αλλαντικά Γρηγορίου, Γρηγορίου Β.Ε. ΛΤΔ – Αντρέας Γρηγορίου

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ:
Εστιατόριο «Μπέμπα» Θωμάς Μπέκας και Βαρνάβας Ηλία

ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΕΥΚΟΥ ΟΙΝΟΥ:
«Πετρίτης», Οινοποιείο Κυπερούντας – Αλέξης Φωτιάδης

ΒΡΑΒΕΙΟ ΡΟΖΕ ΟΙΝΟΥ:
«Ρόδινος», Οινοποιείο Τσιάκκας – Ορέστης Τσιάκκας και Έκτορας Τσιάκκας,
«Μαραθεύτικο», Κτήμα Γερόλεμο, Χαρίλαος Αθηνοδώρου και Αθηνόδωρος Αθηνοδώρου

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΡΥΘΡΟΥ ΟΙΝΟΥ:
«Όμηρος», Οινοποιείο Άης Αμπέλης Γιώργος Τρυπάτσας

Ευχαριστίες στους Αθηνά Λοϊζίδου, Μαριλένα Ιωαννίδου, Εστιατόριο Μπέμπα και Pandora Catering για τις υπέροχες γαστρονομικές δημιουργίες καθώς και τα φυτώρια Creativo - Φυτώρια Ηρακλή.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X