ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Βραβεία Ποιότητας 2020 - Βραβεύτηκαν τα εκλεκτότερα των εκλεκτών

Δέκα ιστορίες από αγωνιστές της ζωής και της παραγωγής

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η πανδημία της COVID-19 ίσως γίνει αφορμή να εκτιμήσουμε περισσότερο την αξία των δικών μας ντόπιων προϊόντων, ένας διαχρονικός στόχος του «Γ», τον οποίο προσπαθεί να επιτύχουν τα Βραβεία Ποιότητας. Μια βραδιά προς τιμή των Κυπρίων παραγωγών, των ανθρώπων οι οποίοι τιμούν και αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο τα εγχώρια προϊόντα, καθώς και το νησί μας στο εξωτερικό, διοργάνωσε η ομάδα του Γαστρονόμου το βράδυ της Τετάρτης 23 Ιουνίου. Ενώπιον κρατικών αξιωματούχων και των προσκεκλημένων ακούστηκαν πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες προκοπής ανθρώπων, οι οποίοι επενδύουν μεράκι, κόπο, μόχθο και χρήμα, για να παράγουν και να προωθούν τα προϊόντα της μεταποίησης των πρώτων υλών, που γενναιόδωρα παρέχει η κυπριακή φύση. Ωστόσο, πηγαίνουν κι ένα βήμα παραπέρα, εξελίσσοντας τις μεθόδους παραγωγής τους, με την επένδυση στις νέες τεχνολογίες. Για έβδομη χρονιά πραγματοποιήθηκαν τα βραβεία Γαστρονόμος. Η γιορτή των παραγωγών, καθώς αναδείχθηκαν διαλεκτά προϊόντα και μοναδικά από όλο το φάσμα του αγρο-διατροφικού τομέα. Πρόκειται για τα εκλεκτότερα των εκλεκτών! 10 Κύπριοι παραγωγοί, μεταποιητές και έμποροι κυπριακών τροφίμων, ξετύλιξαν μαζί 10 ιστορίες από αγωνιστές της ζωής και της παραγωγής για το 2020.

Την βραδιά των έκτων βραβείων ποιότητας του Γαστρονόμου άνοιξε η παρουσιάστρια, δημοσιογράφος και αρχισυντάκτρια του Γαστρονόμου Κύπρου, Έλενα Αποστόλου, η οποία εξήγησε και τη διαδικασία επιλογής των προϊόντων τα οποία βραβεύθηκαν. Όπως είπε η Έλενα Αποστόλου, τα προϊόντα επιλέχθηκαν μετά από τυφλές γευσιγνωσίες, από ομάδα ειδικών. Παράλληλα, εξέφρασε την υπερηφάνεια ολόκληρης της ομάδας του Γαστρονόμου, και σημείωσε πως η επόμενη μέρα της πανδημίας τούς βρίσκει τους παραγωγούς πιο δυνατούς και πιο συνειδητοποιημένους, πιστεύουν στα προϊόντα τους και είναι αφοσιωμένοι σε αυτό που κάνουν με επιμονή και συνέπεια.

Η παρουσιάστρια των Βραβείων, η δημοσιογράφος Έλενα Αποστόλου

Στη συνέχεια, σύντομη ομιλία απηύθυνε ο κ. Βύρωνας Βύρωνος, διευθυντής Διεύθυνσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Τράπεζας Κύπρου. Ο κ. Βύρωνος είπε ότι οι βραβευθέντες δεν είναι απλά οι πιο καλοί και πιο καλοί παραγωγοί είναι άτομα με αγάπη για το προϊόν τους και με ιδιαίτερο μεράκι και πιστή για τη δουλειά και τον τόπο τους. Τόνισε ότι η εκδήλωση είναι μια γιορτή για το κυπριακό προϊόν και σε αυτή τη γιορτή ιδιαιτέρα φέτος δεν τιμούμε απλώς παράγωγους αλλά χαιρετίζουμε ήρωες.

Ο κ. Βύρωνας Βύρωνος, διευθυντής Διεύθυνσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Τράπεζας Κύπρου

Για το πρώτο βραβείο Παραδοσιακού Προϊόντος, το οποίο κέρδισε το πρόβειο γιαούρτι «Αρχοντικόν», της Ηadjigeorgiou Dairies κλήθηκε στο βήμα ο κ. Δημήτρης Αλετράρης, διευθύνων σύμβουλος της ΟΠΑΠ Κύπρου, του υποστηρικτή Πολιτισμού για άλλη μια χρονιά στα ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ. Ο κ. Αλετράρης είπε πως η Κύπρος διαθέτει εξαιρετικά τοπικά προϊόντα που μπορούν να σταθούν επάξια στη διεθνή αγορά, ξεχωρίζουν διότι είναι μοναδικά και κουβαλούν μέσα τους τη γνώση, την επιμονή και το μεράκι των παράγωγων. Το γιαούρτι δε είναι μέρος της διατροφικής μας κουλτούρας και το συναντάμε σε κάθε σπίτι. Το πρόβειο γιαούρτι που βραβεύτηκε έχει να επιδείξει μια οικογενειακή ιστορία πολλών χρόνων που ξεκινά στην Αμμόχωστο και στη συνέχεια στο Παραλίμνι.

Ο κ. Δημήτρης Αλετράρης διευθύνων σύμβουλος της ΟΠΑΠ Κύπρου

Στη συνέχεια απένειμε το βραβείο στον κ. Γιώργο Χατζηγεωργίου, διευθυντής της οικογενειακής μονάδας ΗΑDJIGEORGIOU DAIRIES «ΑΓΡΟΤΙΚΟΝ» λέγοντας ότι, θεωρεί μεγάλη τιμή που αναδείχθηκε το γιαούρτι όχι μόνο ο ίδιος αλλά και οι προγονοί του, η μητέρα του, η γιαγιά του και τώρα τα παιδιά του στην πρώτη θέση. Ευχαριστώντας ιδιαιτέρα τον Γαστρονόμο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως όταν του ανακοινώθηκε ότι κέρδισε το βραβείο έμεινε άφωνος.

Ο κ. Γιώργος Χατζηγεωργίου, διευθυντής της οικογενειακής μονάδας ΗΑDJIGEORGIOU DAIRIES «ΑΓΡΟΤΙΚΟΝ»

Το επόμενο βραβείο αφορούσε στην κατηγορία της Παραγωγής Ελαιολάδου. Ως καλύτερο ελαιόλαδο βραβεύθηκε τo βιολογικό ελαιόλαδο 7 ΕΛΙΕΣ της Atsas (Ατσάς) Organic Farm. Η πρόεδρος της Κυπριακής Eθνικής Επιτροπής UNESCO, κα Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ κλήθηκε για να απονείμει το βραβείο στην Αναστασία Παντελή, γεωπόνο και διευθύντρια του κτήματος, η οποία ανέφερε πως νιώθει μεγάλη τιμή που έλαβε το βραβείο του Γαστρονόμου διότι αυτό δείχνει ότι η σκληρή δουλειά και οι προσπάθειες που κάνουν τα τελευταία χρόνια έχουν αποδώσει καρπούς. Η αγάπη του κόσμου στο προϊόν δείχνει, είπε η κα Παντελή, ότι είναι όντως ένα ποιοτικό προϊόν.

Η πρόεδρος της Κυπριακής Eθνικής Επιτροπής UNESCO, κα Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ μαζι με την Αναστασία Παντελή, γεωπόνος και διευθύντρια του κτήματος Ατσάς

Το βραβείο Γεωργικής Καλλιέργειας κέρδισε η Οργάνωση Παράγωγων Φρούτων και Φθαρτών ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΓΗ με το βραβείο να παραλαμβάνει εκ μέρους των παραγωγών ο διευθυντής πωλήσεων της Οργάνωσης Παραγωγών «Βασιλική Γη», ο κ. Μιχάλης Νικολάου. Λαμβάνοντας το βραβείο, ευχαριστώντας για το βραβείο, όπου αυτό τους δίνει θάρρος για να συνεχίσουν να παράγουν την καλύτερη ποιότητα ντομάτας.

Εκ μέρους των παραγωγών ο διευθυντής πωλήσεων της Οργάνωσης Παραγωγών «Βασιλική Γη», ο κ. Μιχάλης Νικολάου.

Σειρά είχε το βραβείο Προϊόντος Ευρείας Κατανάλωσης, το οποίο κέρδισε τα Αλλαντικά Γρηγορίου, Γρηγορίου Β.Ε. ΛΤΔ. Το βραβείο απένειμε ο γενικός διευθυντής των καταστημάτων ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ κ. Μιχάλης Παναγίδης τονίζοντας ότι, η σύγχρονη μονάδα των προϊόντων εκσυχρονίζεται διαρκώς και τα προϊόντα της που βραβευθήκαν διατηρούν μια ηγετική θέση στην αγορά με 35% μερίδιο. Το βραβείο παρέλαβε ο κ. Ανδρέας Γρηγορίου, συν-διευθύνων σύμβουλος των Αλλαντικών Γρηγορίου, ευχαριστώντας μεταξύ άλλων τους εργαζομένους της εταιρίας Γρηγορίου που συμμερίζονται το πάθος της οικογένειας για παραγωγή αλλαντικών υψηλής ποιότητας.

Ο γενικός διευθυντής των καταστημάτων ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ κ. Μιχάλης Παναγίδης & ο κ. Ανδρέας Γρηγορίου, συν-διευθύνων σύμβουλος των Αλλαντικών Γρηγορίου

Το επόμενο βραβείο απονεμήθηκε στο Καλύτερο Χαλλούμι. Ως τέτοιο διακρίθηκε το αιγοπρόβειο Λυγίας, των Γαλακτοκομικών Προϊόντων Λυγίας. Την απονομή έκανε ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Καδής, λέγοντας ότι αυτή η πρωτοβουλία του Γαστρονόμου δημιούργησε έναν θεσμό και ευχαρίστησε όλους του βραβευθέντες για την ανάδειξη όλων αυτών των σημαντικών προϊόντων που αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ο κ. Καδής τόνισε ότι το χαλλούμι είναι ο εθνικός μας θησαυρός και ένα από τα δημοφιλέστερα προϊόντα της Κύπρου. Ο βραβευθείς κ. Σταυρινός Στυλιανού, δεύτερης γενιάς τυροκόμος στο οικογενειακό γαλακτοκομείο στη Λεμεσό δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να στηριχθούν οι αιγοτρόφοι, με την κατοχύρωση που έγινε στο χαλλούμι και τα μετρά που εξάγγειλε η κυπριακή δημοκρατία πλέον είναι στον σωστό δρόμο.

Ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Καδής & κ. Σταυρινός Στυλιανού, δεύτερης γενιάς τυροκόμος στο οικογενειακό γαλακτοκομείο

Ακολούθησε η απονομή του Βραβείου Κυπριακής Ποιοτικής Κουζίνας, νικητής αυτής της κατηγορίας ήταν το Εστιατόριο Μπέμπα με τον υφυπουργό Τουρισμού, τον κ. Σάββα Περδίο να κάνει την απονομή στον εστιάτορα Θωμά Μπέκα και στο σεφ Βαρνάβα Ηλία. Οι νικητές της βραδιάς ευχαρίστησαν, την εφημερίδα Καθημερινή και το περιοδικό Γαστρονόμος για την τιμή που τους έγινε και ανέφεραν ότι σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά με την εστίαση να αντιμετωπίζει πρωτόγνωρες δυσκολίες η «Μπέμπα» προσπάθησε και τα κατάφερε να δώσει στην πελατεία της ποιοτικό και δημιουργικό φαγητό βασισμένο στην εποχικότητα και τα τοπικά προϊόντα. 

Ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Σάββας Περδίο & ο εστιάτορας Θωμά Μπέκα με τον σεφ Βαρνάβας Ηλία από το εστιατόριο «Μπέμπα»

Οι επόμενες κατηγορίες που ακολουθήσαν επιβραβεύουν το καλό κυπριακό ΚΡΑΣΙ. Σειρά είχε το βραβείο Λευκού Οίνου, κατηγορία στην οποία διακρίθηκε ο Πετρίτης του Οινοποιείου Κυπερούντας στο απονεμητής ήταν ο δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους. Ο κ. Αλέξης Φωτιάδης, συν-Διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Φώτος Φωτιάδης όπου ανήκει το οινοποιείο Κυπερούντας και ο κ. Μήνας Μηνά οινοποιός παρέλαβαν το βραβείο. Χαριτολογώντας ο κ. Φωτιάδης είπε ότι κάνουν καλή ομάδα, ο ένας είναι κάλος να κάνει κρασί και ο άλλος να κάνει ομιλίες. Σημείωσε δε πως ήταν το όραμα των ανθρώπων που μαζευτήκαν πριν από 23 χρόνια στο προικισμένο χωριό της Πιτσιλλιάς, την Κυπερούντα. Είχαν την τύχη να μοιραστούν αυτό το όραμα με τους κατοίκους της Κυπερούντας, οι οποίοι τους αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή και τους έκαναν νιώσουν ως μέλος τους. Η ποικιλία Ξυνιστέρι του Πετρίτη μπορεί να δώσει κρασί το οποίο έχει βάθος, πολυπλοκότητα και να δέχεται παλαίωση. Και είναι στη θέση σήμερα να κάνουν δοκιμές του Πετρίτη 10-15 ετών.

Ο δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους & ο κ. Αλέξης Φωτιάδης, συν-Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Φώτος Φωτιάδης όπου ανήκει το οινοποιείο Κυπερούντας και ο κ. Μήνας Μηνά οινοποιός

Μέσα στα 7 χρόνια των Βραβείων Ποιότητας, για πρώτη φορά δύο προϊόντα ισοψήφησαν στη γευσιγνωσία, και αυτό συνέβη με το Ροζέ Κρασί. Ανάμεσα σε μια παλέτα 10 ροζέ κυπριακών κρασιών η βαθμολογία της επιτροπής του «Γ» έδειξε ισοψηφία στα δύο πρώτα. Γι’ αυτή την ισορροπία δυνάμεων που προέκυψε παρέδωσαν τα βραβεία, ο κ. Κυριάκος Κοκκίνος υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και η κα Μαρίνα Οικονομίδου, διευθύντρια της «Καθημερινής». Στην κατηγορία διακρίθηκαν το Οινοποιείο Τσιακκας και το κτημα Γερόλεμο. Το βραβείο έλαβαν η νέα γενιά του οινοποιείου Τσιάκκας, ο οινολόγος Ορέστης Τσιάκκας και ο γεωπόνος Εκτορας Τσιάκκας καθώς επίσης και οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από το Κτήμα Γερόλεμο, ο Χαρίλαος Αθηνοδώρου και Αθηνόδωρος Αθηνοδώρου. Οι νικητές της βραδιάς ευχαριστώντας τον Γαστρονόμο για το βραβείο και την οικογένειά τους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μέσα από τη δουλειά τους ο κόσμος μπορεί να δει την ιστορία του τόπου μας.

Ο κ. Κυριάκος Κοκκίνος Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και η κα. Μαρίνα Οικονομίδου διευθύντρια της Καθημερινής μαζί με την η νέα γενιά του οινοποιείου Τσιάκκας, ο οινολόγος Ορέστης Τσιάκκας και ο γεωπόνος Εκτορας Τσιάκκας και οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από το Κτήμα Γερόλεμο, ο Χαρίλαος Αθηνοδώρου και Αθηνόδωρος Αθηνοδώρου

Οδεύοντας προς το τέλος της απονομής, σειρά είχε η απονομή του βραβείου Ερυθρού Οίνου το οποίος παρέδωσε ο υπουργός οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης που αυτή τη χρονιά εξυμνεί το Μαραθεύτικο, στο Οινοποιείο Άης Αμπέλης. Ο κ. Γιώργος Τρυπάτσας παραλαμβάνοντας το βραβείο του μαζί με τον γιο του με το όνομα Όμηρος, όπως και το κρασί τους. Ο κ Τρυπάτσας ανέφερε για το όνομα του κρασιού του, πως κάνοντας τα πρώτα βήματα για να φτιάξουν το συγκεκριμένο κρασί ήταν και η περίοδος που ο μικρός Όμηρος έκανε τα πρώτα του βήματα στη ζωή, όπως επίσης είναι και το όνομα του πατερά του, ευχαριστώντας τον και δημόσια για τη στήριξη όλα αυτά τα χρόνια στην προσπάθεια που κάνουν στο οινοποιείο Άης Αμπέλης.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης & Ο κ. Γιώργος Τρυπάτσας παραλαμβάνοντας το βραβείο του μαζί με τον γιο του με το όνομα Όμηρος.

Η βραδιά έκλεισε με τους καλεσμένους των Βραβείων να δοκιμάζουν γαστρονομικές δημιουργίες που έφτιαξαν με τα βραβευθέντα προϊόντα οι συνεργάτιδες του «Γαστρονόμου» Μαριλένα Ιωαννίδου, ερευνήτρια κυπριακής γαστρονομίας και η σεφ Αθηνά Λοϊζίδου.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X