ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η αδιαφορία, οι παραλήψεις και οι 20 αναφορές στην Αστυνομία

Βαρύτατες ευθύνες σε πέντε στην υπόθεση του Στυλιανού

Εντός χρονοδιαγράμματος παραδόθηκε το πόρισμα της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρίας Στυλιανού-Λοττίδη, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, σχετικά με τον θάνατο του 14χρονου Στυλιανού. Σύμφωνα με την Επίτροπο, το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης πέφτει στην Αστυνομία και στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, οι οποίες, βάσει του πορίσματος, δεν ενήργησαν ως όφειλαν. Την ίδια στιγμή ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικού αδικήματος εκ μέρους του πατέρα του 14χρονου, με την έκθεση να βρίσκεται στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα για περαιτέρω διερεύνηση.

Ευθύνες στην Αστυνομία

Μέλη της Αστυνομίας και των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, όπως προκύπτει, βρίσκονται στο επίκεντρο των ευθυνών. Στην περίπτωση της Αστυνομίας, εντοπίζεται, πέρα από ποινικά και πειθαρχικά αδικήματα, παραβίαση Αστυνομικών Διατάξεων.
Οι παραλείψεις της Αστυνομίας χωρίζονται σε δύο φάσεις: την παράλειψη εκτίμησης κινδύνου για βία στην οικογένεια, τόσο σωματική απέναντι στη μητέρα, όσο και ψυχολογική απέναντι στα παιδιά και παράλειψη να ενημερώνουν κάθε φορά που υπήρχε αναφορά για βία από την μητέρα, όλους τους εμπλεκόμενους, βάσει Αστυνομικών Διατάξεων.

Στην πρώτη περίπτωση, τα μέλη της Αστυνομίας δεν λάμβαναν καταγγελίες, αλλά απλές αναφορές για βία στην οικογένεια. Ωστόσο, σύμφωνα με την Εγκύκλιο του Αρχηγού της Αστυνομίας, επισημαίνει το πόρισμα της Επιτρόπου, εξακολουθούσαν να υποχρεούνται να διερευνήσουν περαιτέρω την υπόθεση, καθώς υπήρχαν ήδη είκοσι αναφορές, καθώς και μια καταδίκη εις βάρος του πατέρα του 14χρονου για βία εναντίον του ανήλικου παιδιού του. Η Αστυνομία θα έπρεπε να είχε προσμετρήσει το γεγονός ότι υπάρχουν άλλα δύο ανήλικα παιδιά στην οικογένεια και το ενδεχόμενο ψυχολογικής βίας που τόσο οι Αστυνομικοί πρώτης γραμμής όσο και το Γραφείο Πρόληψης Βίας της Αστυνομίας παρέλειψαν να εντοπίσουν παρότι είχαν πρόσβαση στις ηλεκτρονικές καταχωρήσεις.

Στην δεύτερη περίπτωση, σύμφωνα με την Επίτροπο Διοικήσεως, οι Αστυνομικοί πρώτης γραμμής παρέλειπαν να ενημερώνουν τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, κάθε φορά που υπήρχε αναφορά από την μητέρα για βία στην οικογένεια. Αυτό θα έπρεπε να γινόταν βάσει Αστυνομικής Διάταξης, μέσω εντύπου. Η παράλειψή τους αυτή δημιουργεί προσωπικές ευθύνες εναντίον τους, γι’ αυτό πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω η υπόθεση, στο πλαίσιο πειθαρχικών παραπτωμάτων.

Παντελής αδιαφορία λειτουργών ΥΚΕ

Την σκυτάλη των βαριών ευθυνών παίρνουν οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, με πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα να εντοπίζονται εις βάρος συγκεκριμένων λειτουργών. Αιτία είναι, σύμφωνα με το πόρισμα, η απουσία εκτίμησης κινδύνου, σχετικά με την άσκηση σωματικής και ψυχολογικής βίας και η έλλειψη συντονισμού κατά τα πρώτα στάδια της εξέτασης της υπόθεσης, όσο και μετέπειτα. Αυτό συνιστά παραβίαση όλων των Διοικητικών Διατάξεων και Εγχειριδίων.

Σύμφωνα με την έκθεση, κατά τον χρόνο της απόπειρας αυτοκτονίας εκ μέρους του 14χρονου, υπήρξε παντελής αδιαφορία εκ μέρους λειτουργών των ΥΚΕ, γι’ αυτό προκύπτουν σοβαρά πειθαρχικά αδικήματα δυνάμενα να επιφέρουν τις σοβαρότερες των ποινών εναντίον των Λειτουργών Κοινωνικών Υπηρεσιών 1 και 2. Στην έκθεση της Επιτρόπου τονίζεται ότι τα αδικήματα εις βάρος των δύο αφορούν παράλειψη καταγγελίας περίπτωσης βίας σε βάρος ανηλίκου με ενδεχόμενο παραβίασης του αρ.35Α του περί βίας στην Οικογένεια Νόμος, ενώ για παράλειψη περαιτέρω διερεύνησης για το αδίκημα ψυχολογικής βίας εναντίον των παιδιών και σωματικής βίας εναντίον της μητέρας, χρειάζεται προώθηση έρευνας στα πλαίσια πειθαρχικής δίωξης.

Σε διαθεσιμότητα λειτουργοί

Μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης της Επιτρόπου Διοικήσεως, η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, έστειλε επιστολή στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας.

Όπως αναφέρει σε γραπτή της δήλωση η υπουργός, «ως Αρμόδια Αρχή έχω αποστείλει σχετική επιστολή στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας για να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι εμπλεκόμενοι λειτουργοί των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και επιπρόσθετα έχω διορίσει ερευνόντα λειτουργό για τη διεξαγωγή των πειθαρχικών ερευνών, όπως αυτές προκύπτουν από την Έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Παράλειψη και από Υπ. Ψυχικής Υγείας

Όπως επισημαίνει η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην έκθεσή της, οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας δεν είχαν έντονη εμπλοκή στην υπόθεση, παρά μόνον στα πρώιμα στάδια της σχολικής ηλικίας του Στυλιανού, όταν είχε συναινέσει η μητέρα, αν και η παρακολούθησή του από τις Υπηρεσίες σταμάτησε, μετά από δική της επιθυμία. Ωστόσο, σημειώνεται, η Λειτουργός των Κοινωνικών Υπηρεσιών υποδείκνυε ότι θα έπρεπε να συνεχιστεί η παρακολούθηση, ενώ για όσο χρονικό διάστημα ασχολήθηκαν με την υπόθεση, τήρησαν όλα τα πρωτόκολλα και τις νενομισμένες διαδικασίες.

Οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας δεν μπορούσαν να συνεχίσουν την παρακολούθηση χωρίς την συναίνεση των γονιών του 14χρονου. Ωστόσο, είχαν την δυνατότητα να εμπλακούν περαιτέρω στην υπόθεση κατόπιν έκδοσης διατάγματος από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, διαδικασία που, παρ’ όλ’ αυτά, παρέλειψαν να ακολουθήσουν ειδικά μετά την εκδήλωση αυτοκτονικού ιδεασμού από το Στυλιανό και την απόπειρα αυτοκτονίας του.

Εύσημα στο Υπουργείο Παιδείας

Ως την μόνη υπηρεσία η οποία είχε ασχοληθεί συντονισμένα με την υπόθεση χαρακτηρίζει το Υπουργείο Παιδείας η Επίτροπος Διοικήσεως. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, τηρήθηκαν οι διαδικασίες και τα πρωτόκολλα, ενώ δόθηκε και η δέουσα σημασία, από την φοίτηση του Στυλιανού στο νηπιαγωγείο μέχρι και το Γυμνάσιο.

Η σύμβουλος και η Εκπαιδευτική Ψυχολόγος, αλλά και η Διεύθυνση, ήταν οι μόνοι που επέδειξαν ειλικρινές ενδιαφέρον, ενώ μετά την απόπειρα αυτοκτονίας του, ενημέρωσαν την Αστυνομία και τις ΥΚΕ ώστε να κινητοποιηθούν, τονίζεται. Επιπλέον, το σχολείο είχε συγκαλέσει όλες τις πολυθεματικές για συζήτηση των προβλημάτων του και ενημέρωνε τις ΥΚΕ, ενώ αντικατέστησε τις Υπηρεσίες, όσον αφορά την στήριξη και την ευημερία του 14χρονου.

Ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα κατά του πατέρα

Το ενδεχόμενο ο πατέρας να ασκούσε ψυχολογική βία στον Στυλιανό και στα αδέρφια του, καθώς και το μοτίβο της ενδεχόμενης άσκησης σωματικής βίας κατά της μητέρας του ανήλικου, μετά από παραδοχές του ιδίου του φερόμενου θύτη το 2010 και το 2019 στις ΥΚΕ, καταγράφεται στην έκθεση της Επιτρόπου. Μάλιστα, η έκθεση βρίσκεται, πλέον, στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα για περαιτέρω αξιολόγηση, καθώς το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικού αδικήματος εναντίον του πατέρα παραμένει ανοιχτό.

Με αφορμή το πιο πάνω, σε αυτό το σημείο τονίζεται η «παράλειψη των ΥΚΕ και της Αστυνομίας να αναγνωρίσουν, με την επίδειξη ελάχιστης επιμέλειας, την ύπαρξη άσκησης της ψυχολογικής βίας στον Στυλιανό, μέσα από την πρώιμη καταγραφή των γεγονότων μέσα στους σχετικούς φακέλους αλλά και την ύπαρξη ενός επαναλαμβανόμενου μοτίβου βίαιης συμπεριφοράς από τον θύτη προς την μητέρα, ανέστειλε την καταγγελία και την δυνατότητα ποινικής δίωξης του θύτη».

Πηγή: Η Καθημερινή / Του Γιάννου Λύτρα 

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X