ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ατολμία και κωλυσιεργία θέτουν σε κίνδυνο τον Ακάμα

«Στοχευμένη η περιοχή»

Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν στον Ακάμα το πρωί της Τετάρτης (13/11) δεν προκάλεσαν μονάχα τεράστια περιβαλλοντολογική καταστροφή, αλλά εγείρουν και ερωτήματα ως προς τη σκοπιμότητα που κρύβεται πίσω από μια τέτοια ενέργεια. Το Υπουργείο Γεωργίας με ανακοίνωση του μιλά ξεκάθαρα για «κακόβουλη ενέργεια», άποψη η οποία βρίσκει σύμφωνο και τον κοινοτάρχη του Νέου Χωριού Αντρέα Χριστοδούλου.

Τουλάχιστον έξι εστίες φωτιάς εντόπισε το αρμόδιο Τμήμα Δασών, το οποίο για να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή καταστροφή που έτεινε να συντελεστεί σε περιοχή εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου, έθεσε σε εφαρμογή το Σχέδιο «Ίκαρος», ενεργοποιώντας ισχυρές εναέριες και επίγειες δυνάμεις. Για «κόλαση» εξάλλου έκανε λόγο και ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου σε δηλώσεις του στο κρατικό κανάλι. Από τη στιγμή που το αρμόδιο Υπουργείο υπευθύνως αναφέρει πως οι διαδοχικές πυρκαγιές τέθηκαν κακόβουλα, το ερώτημα που δημιουργείται αφορά το ποίοι και με ποια κίνητρα προχωρούν σε αυτές τις εγκληματικές ενέργειες.

Τα τρία σενάρια

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασαν οι πυρκαγιές, είχε αρχίσει να αναπτύσσεται η φημολογία περί σκοπιμότητας. Η ανακοίνωση του αρμόδιου Υπουργείου Γεωργίας αργότερα εντός της ημέρας, η οποία έκανε σαφή λόγο για «κακόβουλη ενέργεια», σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της «Καθημερινής», απλά επιβεβαίωσαν το αυταπόδεικτό.

Σύμφωνα λοιπόν με τις συγκεκριμένες πηγές, οι πυρκαγιές δεν αποκλείεται να προήλθαν από άτομα τα οποία κατέχουν πρόχειρα υποστατικά στην γύρω περιοχή, και τα οποία αναμένεται να επηρεαστούν από την προώθηση της δημιουργίας Εθνικού Δασικού Πάρκου στον Ακάμα. Σε μια τέτοια περίπτωση όπως μας λέχθηκε, δεν αποκλείεται τα κίνητρα των συγκεκριμένων ατόμων να κινούνται στην κατηγορία των αντιποίνων.Μια άλλη εκδοχή η οποία εξετάζεται, αφορά το ενδεχόμενο οι πυρκαγιές να προέρχονται από άτομα που χρεώνουν κωλυσιεργία της κυβέρνησης ως προς την περάτωση της εθνικής πολιτικής για τον Ακάμα, επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να λειτουργήσουν ως μοχλός πίεσης για εντατικοποίηση των πολιτικών του κράτους.

Ως προς αυτή την εκδοχή όπως αναφέρουν στην «Καθημερινή» αξιόπιστες πηγές, μαρτυρίες φέρουν περίοικους της περιοχής να λένε «κάψετε τους τα να φέρουν το νου τους». Οι συγκεκριμένες μαρτυρίες έρχονται να ενισχύσουν τη συγκεκριμένη υπόθεση.
Ένα τρίτο σενάριο που εξετάζεται, θέλει τις πυρκαγιές να τις ξεκίνησαν παρακείμενοι κυνηγοί, κινούμενοι από δικά τους προσωπικά συμφέροντα. Το συγκεκριμένο σενάριο αποκτά απήχηση, δεδομένου πως οι πυρκαγιές ξέσπασαν την Τετάρτη, ημέρα κυνηγετικής εξόρμησης.

Πιθανόν ως «μοχλός πίεσης»

Για ανεγκέφαλους κάνει λόγο με δηλώσεις του στην «Κ» ο κοινοτάρχης του Νέου Χωριού Αντρέας Χριστοδούλου, ο οποίος βλέπει πίσω από τους εμπρησμούς αλλότρια συμφέροντα μεμονωμένων ατόμων. Η προωθούμενη πολιτική της κυβέρνησης για την παράδοση μέχρι το 2022 ενός εθνικού πάρκου στον Ακάμα, προκαλεί και εγείρει αντιδράσεις από άτομα τα οποία πιθανόν να επηρεάζονται από μια τέτοια απόφαση.
Ο κ. Χριστοδούλου αναφέρει παράλληλα πως « κατανοώ και δικαιολογώ την ανακοίνωση του Υπουργείου περί κακόβουλης ενέργειας, την οποία και συμμερίζομαι πλήρως». Κάλεσε παράλληλα όσους αντιτίθενται με την πρωτοβουλία της Πολιτείας να λύνουν τις διαφορές τους με διάλογο και όχι με το να κατακαίουν ένα ζωτικής σημασίας πνεύμονα της Κύπρου.

«Στοχευμένη η περιοχή»

Η σημειολογία τόσο της τοποθεσίας όσο και της ημέρας, ενδυναμώνουν ακόμη περισσότερο τα επιχειρήματα για κακόβουλη ενέργεια και εμπρησμό. «Η συγκεκριμένη περιοχή υπάγεται στις επιτρεπόμενες περιοχές κυνηγίου» σημειώνει ο κ. Χριστοδούλου, ο οποίος συσχετίζει αυτή την πραγματικότητα με την ημέρα που ξέσπασαν οι πυρκαγιές. «Το γεγονός ότι οι πυρκαγιές ξέσπασαν την Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία εξορμούν οι κυνηγοί πιθανόν να ερμηνεύεται και ως μια προσπάθεια να καλύψουν τα ίχνη τους» υποστηρίζει ο κοινοτάρχης του Νέου Χωριού, προσθέτοντας ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο.

«Είναι η μοναδική περιοχή με τόσα πολλά πεύκα σε ολόκληρο τον Ακάμα» αναφέρει ο κ. Χριστοδούλου, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την άποψη πως οι πυρκαγιές της Τετάρτης υποκινούνταν από αλλότρια συμφέροντα.

Με τα δεδομένα όπως είχαν καταγραφεί μέχρι τη δύση του ηλίου, κάηκε έκταση 70 εκταρίων με πεύκα, θάμνους και χαμηλή άγρια βλάστηση. Στην περιοχή παρέμειναν καθόλη τη διάρκεια της νύχτας ισχυρές δυνάμεις δασοπυρόσβεσης, για ασφάλιση της περιμέτρου της πυρκαγιάς και για αντιμετώπιση πιθανής αναζωπύρωσης.

Η Εθνική Στρατηγική για τον Ακάμα

Την 1η Νοεμβρίου 2018 το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση για δημιουργία εθνικού δασικού πάρκου στον Ακάμα, ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο της κυβέρνησης με ορίζοντα περάτωσης και παράδοσης το 2022. Η παρουσίαση του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή στις 23 Νοεμβρίου του ίδιου έτους.

Οι βασικοί άξονες γύρω από τους οποίους κινούνται οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης ως προς το συγκεκριμένο έργο είναι οι εξής:

1)Προωθείται η ελεγχόμενη πρόσβαση στο πάρκο μέσα από οκτώ εισόδους, ενώ τα ποσά που θα εξασφαλίζονται θα προορίζονται για τη διαχείριση του πάρκου και για δραστηριότητες προς όφελος των τοπικών κοινοτήτων.
2)Συνολικά θα γίνουν δρόμοι 85 χλμ. Συγκεκριμένα 14 κόμβοι διευκολύνσεων που μπορεί να περιλαμβάνουν χώρους στάθμευσης, αναψυκτήρια και άλλα.
3)Καθορίζεται σύστημα διαχείρισης του πάρκου, με σύσταση συμβουλευτικής επιτροπής με τη συμμετοχή αρμοδίων Τμημάτων της Κυβέρνησης και της Επαρχιακής Διοίκησης και με σύσταση διευρυμένης συμβουλευτικής επιτροπής στην οποίαν προστίθενται και οργανωμένα σύνολα, τοπικοί φορείς, οικονομικοί φορείς και άλλοι παράγοντες που συνδέονται με τη διαχείριση του πάρκου.

Τρία χρόνια για να γίνει... πάρκο

Η ιστορία της προστασίας και της ανάπτυξης της χερσονήσου του Ακάμα έχει τα τελευταία είκοσι χρόνια μετεξελιχθεί ως το κυπριακό «γεφύρι της Άρτας». Μετά απο πολλές παλινδρομήσεις, ο νυν Υπουργός Γεωργίας είχε εξαγγείλει τις προδιαγραφές τις εξέλιξης του Ακάμα σε Εθνικό Πάρκο, ένα σχέδιο που δεν είχε σοβαρές αντιδράσεις και ήταν προιόν δημόσιας διαβούλευσης. Παραμένουν ομως βασικά ερωτήματα:

α. Γιατί χρειάζεται να περάσουν τρία χρόνια για να λειτουργήσει ως εθνικό πάρκο, με μια επένδυση - σύμφωνα με το σχέδιο Καδή - μόλις λίγων εκατομμυρίων;

β. Γιατί ακόμη δεν υπάρχει έλεγχος εισόδου και εξόδου από το Εθνικό Πάρκο;

γ. Γιατί καθυστερούν βασικές υποδομές, όπως κέντρο δασονομίας, τοποθέτηση σημαδούρων στην θάλασσα, σύστημα καθαρισμού και δημιουργία ασφαλών δρόμων προσέγγισης;

δ. Γιατί δεν υπάρχει μόνιμος σταθμός δασοπυρόσβεσης και αστυνόμευσης μέσα στο Εθνικό Πάρκο;

Δυστυχώς, το Εθνικό Πάρκο του Ακάμα, γίνεται τακτικά γνωστό στην Λευκωσία ως πηγή αρνητικής ειδησεογραφίας, είτε μετά από ατυχήματα και απώλειες ζωών, είτε μετά από οικολογικές καταστροφές. Είναι ίσως καιρός η πολιτική ηγεσία να ασχοληθεί με τόλμη, σοβαρότητα αλλά και ταχύτητα με τον «κυπριακό αμαζόνιο».

Πηγή: Η Καθημερινή 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση