ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ατεκμηρίωτο το αίτημα Τζιωνή στο Ανώτατο

Απορρίφθηκε η αίτηση έκδοσης εντάλματος certiorari σε σχέση με τις ιατροδικαστικές εκθέσεις

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε σήμερα την αίτηση που καταχώρησε ο κατηγορούμενος για το διπλό φονικό στον Στρόβολο Λοΐζος Τζιωνής, ζητώντας άδεια για καταχώρηση αίτησης για έκδοση εντάλματος certiorari που να ακυρώνει το διάταγμα που είχε εκδοθεί για μεταθανάτια εξέταση στις σορούς των θυμάτων, ως παράνομη δικαστική πράξη.

 

Σύμφωνα με την απόφαση του Ανωτάτου, ο Τζιωνής ισχυρίζετο ότι τα επίδικα διατάγματα για τη δεύτερη μεταθανάτια εξέταση εκδόθηκαν καθ` υπέρβαση εξουσίας και κατά παράβαση σχετικών άρθρων του περί Θανατικών Ανακριτών Νόμου, Κεφ. 153, προβάλλοντας τη θέση ότι ότι ο θανατικός ανακριτής εσφαλμένα, παράνομα, αναιτιολόγητα και καθ` υπέρβαση εξουσίας και έκδηλη πλάνη του Νόμου εξέδωσε τα επίδικα διατάγματα.

 

Ο Τζιωνής υποστήριζε με την αίτηση του ότι τα επίδικα διατάγματα παραβιάζουν τα δικαιώματά του στη βάση των Άρθρων 12.4 και 30.2 του Συντάγματος και το αντίστοιχο άρθρο 6 της ΕΣΔΑ. Περαιτέρω, παραβιάζεται το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη και του τεκμηρίου της αθωότητας, καθώς καθίστανται επίδικα θέματα στην ποινική υπόθεση που αντιμετωπίζει.

«Ως προς τα γεγονότα που τέθηκαν ενώπιον μου δεν είναι σαφές κατά πόσο υπάρχουν δύο διαφορετικές ιατροδικαστικές εκθέσεις για το κάθε ένα από τα θύματα, δυνάμει των δύο διαταγμάτων. Ούτε επεξηγείται με ποιο τρόπο παραβιάζονται τα δικαιώματα του αιτητή σε δίκαιη δίκη ή το τεκμήριο της αθωότητας του. Ανεξάρτητα όμως από αυτό, ο αιτητής δεν έχει καταδείξει ότι η παρούσα είναι κατάλληλη περίπτωση για να δοθεί άδεια για την έκδοση προνομοιακού εντάλματος», όπως αναφέρεται στην απόφαση.

Στα δοσμένα περιστατικά της παρούσας υπόθεσης, συνεχίζει η Δικαστής του Ανωτάτου στην απόφαση της, «δεν έχει τεθεί ενώπιον μου οποιοδήποτε στοιχείο το οποίο να τεκμηριώνει ότι επιχειρήθηκε η κατάθεση μαρτυρίας για την οποία ο αιτητής θα έχει ένσταση και το υπόβαθρο αυτής. Δεν έχει ακόμα αποκρυσταλλωθεί η πορεία της υπόθεσης και η ενδεχόμενη παρουσίαση μαρτυρίας αναφορικά με τα πορίσματα των δύο επιθανάτιων εξετάσεων».

Εν πάση περιπτώσει, όπως αναφέρει, «ακόμα και εάν κατά την έκδοση των επιδίκων διαταγμάτων υπήρξε οποιαδήποτε παραβίαση του σχετικού Νόμου δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η θέση της νομολογίας είναι ότι η θανατική ανάκριση έχει εξεταστικό χαρακτήρα με στόχο μόνο την εξεύρεση της αιτίας θανάτου του θανόντα και δεν υπάρχουν διάδικοι».

Σημειώνει ότι «το ζήτημα της ισχυριζόμενης παρανομίας στην έκδοση των διαταγμάτων επιθανάτιας εξέτασης ενδεχόμενα, εάν εγερθεί, θα πρέπει να αποφασιστεί στη δίκη. Δεν μπορεί ο αιτητής με προνομιακό ένταλμα να αμφισβητήσει τη νομιμότητα των διαταγμάτων εκ προοιμίου. Για τους πιο πάνω λόγους η αίτηση απορρίπτεται», καταλήγει η απόφαση.

Εκτός από τον Τζιωνή κατηγορούμενοι στην υπόθεση της στυγερής δολοφονίας του Γιώργου Χατζηγεωργίου και της Ντίνας Σεργίου στην οικία τους στον Στρόβολο, τον περασμένο Απρίλιο, είναι ο ετεροθαλής αδελφός του Τζιωνή, Λευτέρης Σολωμού, η Σάρα Σιάμς και ο Μάριος Χατζηξενοφώντος.

Υπενθυμίζεται ότι το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας θα επιβάλει αύριο ποινή στην 22χρονη Σάρα Σιάμς στη μοναδική κατηγορία που παραδέχτηκε, μετά την αλλαγή της απάντησης, και που αφορά στη συνωμοσία για διάπραξης ληστείας.

Μετά από οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα, αναστάλθηκαν όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες που αντιμετώπιζε από κοινού με τους άλλους τρεις συγκατηγορούμενούς της και αφορούν στα αδικήματα του φόνου εκ προμελέτης, της ληστείας, της νυχτερινής διάρρηξης κατοικίας, της απαγωγής προσώπου με σκοπό τον κρυφό και άδικο περιορισμό και της μεταφοράς επιθετικών όπλων.

Κατά τη τελευταία δικάσιμο, ο νέος δικηγόρος της κατηγορούμενης Θανάσης Κορφιώτης ενημέρωσε το δικαστήριο ότι η πελάτιδα του θα καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση και αγόρευσε για μετριασμό της ποινής της.

Οι άλλοι τρεις συνεχίζουν να αρνούνται τις εις βάρος τους κατηγορίες στις οποίες είχαν δηλώσει μη παραδοχή.

Να σημειωθεί ότι ο Τζιωνής είχε αρχικά παραδεχθεί όλες τις κατηγορίες, πλην της κατηγορίας διάρρηξης της κατοικίας του άτυχου ζεύγους. Στη συνέχεια άλλαξε την απάντησή του, δηλώνοντας μη παραδοχή σε όλες τις κατηγορίες.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X