ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αστρασόλ - Συνεχίστηκε η εκδίκαση αγωγών για αποζημιώσεις

Οχληρία και πρόκληση καρκίνου

Συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας η εκδίκαση αγωγών που καταχώρησαν οι ενάγοντες στην υπόθεση του εργοστασίου Αστρασόλ, διεκδικώντας αποζημιώσεις.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ο δικηγόρος εναγόντων στην υπόθεση Λουκής Λουκαϊδης προέβη στην τελική του αγόρευση για τρεις αγωγές με τις οποίες διεκδικούνται αποζημιώσεις για οχληρία και πρόκληση καρκίνου.

Στην αγόρευση, ο κ. Λουκαϊδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «μιλούμε για οχληρία του χειρίστου είδους που διήρκεσε από την έναρξη της λειτουργίας του Εργοστασίου το 1976 μέχρι και τον τερματισμό του».

Ανέφερε ότι «επεβλήθη σε μια περιοχή στα Λατσιά μια επιχείρηση που σκορπούσε καρκινογενείς ουσίες που επηρέαζαν μέχρι θανάτου τους ανθρώπους γύρω από την επιχείρηση, η οποία λειτουργούσε σε εργοστάσιο κατοικημένης αστικής περιοχής για χρόνια εν γνώσει ασφαλώς των ιδιοκτητών και οπωσδήποτε των αρμοδίων αρχών της επικινδυνότητας του. Αν όχι αυτοβούλως οπωσδήποτε λόγω των συνεχών διαμαρτυριών των περιοίκων θυμάτων».

«Η αδιαφορία των ιδιοκτητών και των αρμοδίων υπηρεσιών στις επίμονες προσπάθειες των περιοίκων να τερματιστεί η λειτουργία της θανατηφόρας επιχείρησης ονόματι «ΑΣΤΡΑΣΟΛ» ήταν συνεχής και προκλητική. Υπήρχαν κηδείες, υπήρχε πόνος και αίσθημα θανάτου που ήταν ευρέως γνωστό μέχρι που συζητείτο και στα ΜΜΕ πέραν των αγανακτισμένων διαμαρτυριών έξω από τα γραφεία των αρμοδίων. Αλλά, δυστυχώς δεν υπήρξε η επιβεβλημένη διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης αυτής που εξέπεμπε το διχλωρομεθάνιο, δηλαδή δυνητικά καρκινογόνο υλικό», είπε.

Έτσι, πρόσθεσε, «δημιουργήθηκε η πρόκληση καρκίνου και δυστυχώς στις παρούσες αγωγές ο θάνατος», σημειώνοντας ότι οι Ενάγοντες που υπέστησαν καρκίνο και απεβίωσαν λόγω αυτής της ασθένειας, δικαιούνται και τιμωρητικές αποζημιώσεις εναντίον του Κράτους.

Ως εκ τούτου, κατέληξε, «εισηγούμαστε για όλες τις ως άνω αγωγές ως γενικές αποζημιώσεις το ποσό της κλίμακας στο ανώτερο της επίπεδο δηλαδή €2.000.000 και τιμωρητικές αποζημιώσεις».

Το Επαρχιακό Δικαστήριο με την απόφαση του έκρινε ότι έχει αποδειχθεί, στον απαιτούμενο βαθμό, ότι η λειτουργία του εργοστασίου της Astrasol δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στην υγεία και ευημερία των εναγόντων, που κατοικούσαν γύρω από αυτό, αποδίδοντας ευθύνη «για πρόκληση καρκίνου λόγω ενεργειών ή παραλείψεων» εναντίον του Φοίβου Λιασή, Αστρασόλ Λτδ και της Δημοκρατίας.

Για τους άλλους εναγομένους, Σωτήρης Λιασή,Μαρούλα Λιασή,, Επίσημο Παραλήπτη ως εκκαθαριστή της περιουσίας της εταιρείας «Liasιs Shoelasts Company Ltd» & Δήμου Λατσιών, δεν είχε αποδειχθεί στον απαιτούμενο βαθμό οιαδήποτε ευθύνη έναντι των εναγόντων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X