ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Άρχισε η κάθοδος! Προσοχή στους δρόμους

Οι συμβουλές της Αστυνομίας - Τι πρέπει να κάνετε

Τριήμερο τέλος με τους περισσότερους που επέλεξαν να εκδράμουν για λίγη ξεκούραση να επιστρέφουν στη βάση τους.

Ως εκ τούτου η τροχαία κίνηση αναμένεται να είναι αυξημένη με την Αστυνομία να προτρέπει τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Υπενθύμιση για την οδική σήμανση του Κυκλικού Κόμβου Ριζοελιάς

Αρκετοί επιστρέφουν από τα παράλια προς στις αστικές περιοχές και στους αυτοκινητοδρόμους παρατηρείται αυξημένη τροχαία κίνηση, κυρίως στον αυτοκινητόδρομο Αγίας Νάπας - Λάρνακας - Λευκωσίας.

Με σκοπό τη διευκόλυνση των οδηγών και την αποφυγή αχρείαστης ταλαιπωρίας, υπενθυμίζουμε τους οδηγούς που θα χρησιμοποιήσουν τον αυτοκινητόδρομο Αγίας Νάπας – Λάρνακας, για να μεταβούν στην Λευκωσία, ότι ο κυκλικός κόμβος Ριζοελιάς, έχει σηματοδοτηθεί ειδικά, για τη δική τους διευκόλυνση.

Σύμφωνα με τη διευθέτηση που έχει γίνει, οι οδηγοί που εισέρχονται στον κυκλικό κόμβο, με σκοπό να κατευθυνθούν προς Λευκωσία, μπορούν να χρησιμοποιούν και τις δύο δεξιές λωρίδες κυκλοφορίας της εισόδου του κυκλικού κόμβου, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που επισυνάπτονται.

Καλούνται οι οδηγοί, που θα κινηθούν στους πιο πάνω δρόμους, να χρησιμοποιούν και τις δύο δεξιές λωρίδες της εισόδου του κυκλικού κόμβου, με στόχο την αποσυμφόρηση της τροχαίας κίνησης και την μείωση της ταλαιπωρίας και του χρόνου αναμονής τους.

Μέλη της Αστυνομίας, ειδικότερα του Τμήματος Τροχαίας Αρχηγείου, βρίσκονται σε διάφορα σημεία του οδικού για διευκόλυνση και παρακολούθηση της τροχαίας κυκλοφορίας και παροχής βοήθειας προς το κοινό.

Ανάμεσα στα μέτρα που λαμβάνονται είναι η περιπολιακή κάλυψη των αυτοκινητοδρόμων καθώς και η ρύθμιση της τροχαίας κυκλοφορίας σε διάφορα κομβικά σημεία του οδικού δικτύου.

Επιστρέφουμε από τα παράλια και ορεινά οδηγώντας με ασφάλεια

Ιδαίτερη προσοχή συστήνεται σε όλους όσοι θα διακινηθούν στο οδικό δίκτυο το απόγευμα της Δευτέρας, αφού αναμένεται να υπάρξει αυξημένη τροχαία κίνηση στους δρόμους κατά την επιστροφή στις αστικές περιοχές, όσων πέρασαν το τριήμερο του Κατακλυσμού στα παράλια και ορεινά.

Αναμένεται επίσης να συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις, που ήδη έχουν σημειωθεί σε διάφορες περιοχές, με αποτέλεσμα οι δρόμοι να καταστούν ολισθηροί και η ορατότητα στους δρόμους να είναι μειωμένη, ενώ σε περίπτωση όπου επικρατούν ισχυροί άνεμοι, ενδεχομένως να επηρεαστεί αρνητικά η ασφαλής διέλευση των οχημάτων.

Για την ομαλή επιστροφή μας στις πόλεις και κοινότητες μας και για σκοπούς πρόληψης των τροχαίων δυστυχημάτων, παρατίθενται πιο κάτω χρήσιμες συμβουλές για ασφαλή οδήγηση σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες και σε συνθήκες πυκνής τροχαίας κίνησης:

Πυκνή τροχαία κίνηση

Σε περίπτωση πυκνής τροχαίας κυκλοφορίας, για περισσότερη ασφάλεια αφήνουμε μεταξύ του οχήματός μας και εκείνου που προηγείται, μια σημαντική απόσταση ασφαλείας, ακόμα και όταν η ταχύτητα με την οποία κινούνται τα οχήματα είναι χαμηλή.

Η απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα, πρέπει να είναι επαρκής για να αντιδράσουμε έγκαιρα σε απρόβλεπτους κινδύνους, όπως ξαφνική επιβράδυνση των προπορευόμενων οχημάτων ή κάποιο τροχαίο δυστύχημα που έχει συμβεί.

Στον αυτοκινητόδρομο, επειδή τα όρια ταχύτητας είναι μεγαλύτερα, η απόσταση ασφαλείας πρέπει να είναι σημαντικά μεγαλύτερη από αυτήν που χρειάζεται στο λοιπό οδικό δίκτυο.

Εάν φθάσουμε σε σημείο όπου η ταχύτητα των οχημάτων που προπορεύονται μειώνεται απότομα, τότε αφού ελαττώσουμε ταχύτητα με ασφάλεια, ανάβουμε τα φώτα κινδύνου για να προκαλέσουμε την προσοχή και εγρήγορση των οδηγών που μας ακολουθούν.

Αποφεύγουμε τη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, αφού αυτό αποσπά την προσοχή μας και αυξάνονται οι πιθανότητες να εμπλακούμε σε τροχαία σύγκρουση.

Όπως οφείλουμε να πράττουμε πάντοτε, τηρούμε τα καθορισμένα όρια ταχύτητας και συμμορφωνόμαστε στα σήματα τροχαίας και στον κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες:

Κατά τη διάρκεια βροχόπτωσης, λόγω της ολισθηρότητας του βρεγμένου οδοστρώματος, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος πλαγιολίσθησης του οχήματος μας.

Περαιτέρω, σε έκτακτες περιπτώσεις, όπου χρειάζεται να σταματήσουμε το όχημα μας ή να ελαττώσουμε άμεσα ταχύτητα, οι αποστάσεις ακινητοποίησης ή επιβράνδυσης αυξάνονται λόγω της ολισθηρότητας του δρόμου.

Σε περιοχές όπου σημειώνεται βροχή, πρέπει να μειώσουμε προληπτικά την ταχύτητα με την οποία κινούμαστε και να τηρούμε μεγαλύτερες αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.

Σε διάφορα σημεία στο δρόμο ενδεχομένως να συσσωρευτεί ποσότητα νερού και να υπάρχει κίνδυνος υδρολίσθησης και πλαγιολίσθησης του οχήματος μας. Αποφεύγουμε να κινηθούμε σε τέτοια σημεία ή εάν δεν υπάρχει ευχέρεια να το αποφύγουμε, οδηγούμε το όχημα μας με πολύ χαμηλή ταχύτητα.

Σε περίπτωση δυνατής βροχής, όπου επηρεάζεται αρνητικά η ορατότητα για τους διερεχόμενους οδηγούς, ανάβουμε τα φώτα πορείας ή τα φώτα ομίχλης του οχήματος μας ώστε να είμαστε ευδιάκριτοι στο δρόμο.

Εάν η ψιχάλα που πέφτει μας υποχρεώνει να χρησιμοποιήσουμε τους υαλοκαθαριστήρες σας, αυτό θα πρέπει να θεωρείται ως ένδειξη ότι πρέπει να μειώσουμε την ταχύτητα μας, τουλάχιστον κατά 20 χιλιόμετρα κάτω από το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας.

Σε περιοχές όπου πνέουν ισχυροί άνεμοι, είναι ασφαλέστερο να ελαττώσουμε ταχύτητα, αφού υπάρχει ο κίνδυνος εκτροπής του οχήματός μας από την πορεία του από κάποιο ξαφνικό, δυνατό και στιγμιαίο ρεύμα ανέμου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X