ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αρχηγός Αστυνομίας: Η Κυπριακή Δημοκρατία δοκιμάζεται σκληρά

Η ομιλία του κ. Χρυσοστόμου για την επέτειο της 1ης Απριλίου 1955-59

Απαιτείται ομοψυχία θεσμών και λαού για την προάσπιση της πατρίδας, ανέφερε σήμερα ο Αρχηγός της Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου. Εκφωνώντας τον Πανηγυρικό της ημέρας κατά τη δοξολογία για την εθνική επέτειο της 1ης Απρίλιου 1955-59, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη, στη Λευκωσία, ο κ. Χρυσοστόμου κάλεσε παράλληλα σε αυτοκριτική και ζήτησε να αρθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων.

«Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, απαιτείται ομοψυχία, ομοθυμία, αλληλοσεβασμός και στοχοπροσήλωση όλων των πολιτειακών, πολιτικών και θεσμικών οργάνων του κράτους, αλλά και ολόκληρου του λαού, για την προάσπιση της πατρίδας μας, καθώς και του δημόσιου συμφέροντος» είπε, προσθέτοντας ότι «εδώ προσδιορίζεται, λαμβάνοντας υπόψη το κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι των τελευταίων δεκαετιών, η Αχίλλειος Πτέρνα μας».

Σύμφωνα με τον Αρχηγό της Αστυνομίας «η Κυπριακή Δημοκρατία που προέκυψε από το ηρωικό έπος του 1955-59, δοκιμάζεται σκληρά, πρώτα και πάνω απ’ όλα, γιατί παλεύει λαβωμένη από τον Τούρκο κατακτητή από το 1974, για ελευθερία και δικαίωση». «Δοκιμάζεται όμως και για κάποιους άλλους λόγους. Γιατί, στον αντίποδα του σπουδαίου λόγου του Μακρυγιάννη, έχουμε δυστυχώς καταλήξει ως κοινωνία, πολύ περισσότερο ‘στο εγώ’ απ’ ότι ‘στο εμείς’ και έχουμε απομακρυνθεί από διαχρονικές και άφθαρτες αξίες, όπως είναι η φιλοπατρία, η συλλογικότητα, η αλληλεγγύη και η ανιδιοτέλεια» συνέχισε.

Ανέφερε επίσης ότι τα διαχρονικά, στην πλειοψηφία τους, προβλήματα που παρουσιάζουν διάφοροι Θεσμοί στον τόπο, έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς αυτούς.

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας συνέχισε, λέγοντας ότι απαιτείται η δέουσα αυτοκριτική από όλους και πρέπει όλοι όσοι από επιλογή αποτελούν μέρος της πολιτικής και πολιτειακής εξουσίας και των κρατικών θεσμικών οργάνων, αλλά και ο λαός, στον βαθμό ευθύνης που του αναλογεί, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

«Όντας λιλιπούτιοι εδαφικά και πληθυσμιακά, σε μια τόσο νευραλγική από αρχαιοτάτων χρόνων, γεωστρατηγική θέση, εάν δεν ποιούμε τον αγώνα περί αρετής και ενωμένοι, μονιασμένοι, βασισμένοι σε αρχές και αξίες αρχέγονες, βγαλμένες από τα έγκατα της ιστορίας, που μας δίδαξαν οι πρόγονοί μας - αυτοί που μεγαλούργησαν και έθεσαν τα θεμέλια πάνω στα οποία πατά στέρεα σήμερα ο σύγχρονος κόσμος - σε βάθος χρόνου δεν θα έχουμε οποιαδήποτε πιθανότητα επιβίωσης» συμπλήρωσε.

Ο κ. Χρυσοστόμου συνέχισε, λέγοντας ότι ο καθένας κατέχει μια θέση ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και στον συνάνθρωπό. «Αυτή την ευθύνη πρέπει να την αναλάβουμε για να συμβάλουμε στην αναγέννηση της πατρίδας μας. Όχι με λόγια, αλλά με πράξεις. Χωρίς μίση, πάθη, μικρότητες και λάθη του παρελθόντος. Με σεβασμό στη Δημοκρατία και τη Νομιμότητα. Με σεβασμό στην αντίθετη άποψη» είπε.

Σύμφωνα με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, καλούμαστε να φανούμε αντάξιοι της θυσίας των ηρώων μας και όλοι μαζί σύσσωμοι, αναλογιζόμενοι το τεράστιο εθνικό μας χρέος, να πορευθούμε στο δρόμο της τιμής και του καθήκοντος, αλλά και της εθνικής υπερηφάνειας και αξιοπρέπειας. Ένα δρόμο που, όπως είπε, θα οδηγήσει στον τερματισμό της τουρκικής κατοχής, στο πλαίσιο μιας αμοιβαία αποδεκτής, δίκαιης, συνολικής και βιώσιμης λύσης, σύμφωνα με τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με την Κύπρο, ως πλήρες και ισότιμο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς στρατεύματα κατοχής και χωρίς ξένες εγγυήσεις.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X