ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Απογοήτευση εκφράζει η Επιτροπή των Καρκινοπαθών θυμάτων του εργοστασίου «Αστρασόλ»

«Χαμηλά και απαράδεκτα τα ποσά των αποζημιώσεων»

Ως εξόχως χαμηλά και απαράδεκτα χαρακτηρίζει η Επιτροπή των Καρκινοπαθών θυμάτων του εργοστασίου Αστρασόλ τα ποσά που επιδικάστηκαν σήμερα ως αποζημιώσεις σε τρεις αγωγές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε σήμερα την απόφαση του «όσον αφορά τις αποζημιώσεις που επιδίκασε σε τρεις υποθέσεις καρκινοπαθών, θυμάτων, όπως το ίδιο δικαστήριο είπε προηγουμένως, των εκπομπών διχλωρομεθανίου του γειτνιάζοντος, στις κατοικίες τους, εργοστασίου Αστρασολ».

Η Επιτροπή εκφράζει «την μεγάλη απογοήτευση της για την προσέγγιση του Δικαστηρίου, το οποίο γνώριζε τις φρικτές συνθήκες και το μεγάλο χρονικό διάστημα που τα εν λόγω θύματα υπέφεραν από τις εν λόγω εκπομπές διχλωρομεθανίου και το φρικτό μαρτύριο της κατάληξης του καρκίνου στο σώμα τους λόγω των παράνομων ενεργειών των εναγομένων».

"Σε μια εκ των αγωγών, οι λεπτομέρειες της οποίας αναλύονται από τον Δικαστή στην ίδια απόφαση, διαπίστωσε βάσει της μαρτυρίας, ότι η ασθένεια της λευχαιμίας με την οποία διαγνώστηκε το παιδί ενός διαδίκου από την ηλικία των 5 ετών είχε ως αποτέλεσμα να πηγαινοέρχεται στην Αμερική, να υποστεί μυοκαρδίτιδα και το παιδί έπρεπε κάθε 4 μήνες να πηγαίνει στην Αμερική για εξετάσεις και θεραπείες και από το 2010 μια φορά το χρόνο. Αυτό θα γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του», προστίθεται.

Η Επιτροπή αναφέρει ότι το δικαστήριο «επιδίκασε για το παιδί €100.000, ποσό το οποίο είναι ευτελές για την περίπτωση αυτή, συγκριτικά με άλλες αποζημιώσεις που δίνονται είτε σε αυτοκινητιστικά δυστυχήματα ή άλλες περιπτώσεις τραυμάτων, οπωσδήποτε σε περιπτώσεις πιο ασήμαντες σε σχέση με την παρούσα».

«Είναι φανερό ότι το ποσό είναι εξευτελιστικό και ασυμβίβαστο με το σεβασμό της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας. Το ίδιο ισχύει γενικά σε σχέση με τα ποσά που επιδικάστηκαν στις άλλες δύο αγωγές, δηλαδή €50.000, €70.000 και €40.000 υπέρ των διαδίκων που υπέστησαν καρκίνο και χαρακτηρίζονται ως εξόχως χαμηλά και απαράδεκτα για λόγους που δεν αντιλήφθηκαν οι διάδικοι», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X