ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Απόφαση της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας για θέμα του 24News

Η Επιτροπή αποφάσισε ότι υπάρχει παραβίαση τόσο στον τίτλο όσο και στο περιεχόμενο του κειμένου

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε παράπονο (27/29/04/20) από την Κορίνα Δημητρίου εναντίον των “24sports.com” & “24news” για δημοσίευμα με τίτλο: «Κύπρος: Έστειλε τον εργοδότη της φυλακή για… χουφτώματα», ημ. 27 Απριλίου 2020.

Σύμφωνα με την παραπονούμενη ο συντάκτης του άρθρου στον τίτλο αφήνει να εννοηθεί ότι το «χούφτωμα» δεν αποτελεί κακοποίηση και δεν είναι ικανοποιητικός λόγος για να φυλακιστεί κάποιος, γεγονός που αντιβαίνει στις πρόνοιες της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης που η Κύπρος κύρωσε και από την οποία δεσμεύεται. Επιπλέον, κατά την πρώτη παράγραφο, η οποία εισάγει και τον αναγνώστη στο κείμενο είναι εχθρική προς το θύμα. Επίσης, τόσο η επιλογή της φωτογραφίας όπως και οι φράσεις (χούφτωμα, θηλή, κλπ.) αναπαριστούν την κακοποίηση και επαναθυματοποιούν το θύμα. Τέλος, βάσει της απόφασης του δικαστηρίου, η παραπονούμενη επισημαίνει ότι ο αρθρογράφος επέλεξε από αυτή μόνο τα περιγραφικά στοιχεία της κακοποίησης και τα τόνισε ως υποτίτλους, χωρίς να εξετάζει τους λόγους για τους οποίους το Ανώτατο αποφάσισε να δεχτεί την έφεση.

Η Επιτροπή ζήτησε τις απόψεις του “24News” και έλαβε απάντηση από την κ. Στέλλα Μάρκου, αρχισυντάκτρια της ενημερωτικής ιστοσελίδας.

Κατά την απαντητική επιστολή η κ. Μάρκου ανέφερε ότι (1) πρόκειται για μεταφορά της απόφασης του Δικαστηρίου και μάλιστα τα όσα ακούστηκαν στο δικαστήριο ήταν χειρότερα από τον τίτλο που επελέγη, προέταξε τις προσωπικές της πεποιθήσεις, σημειώνοντας πως ως γυναίκα καταδικάζει κάθε είδους διάκριση και ιδίως την έμφυλη και (3) δεν ευσταθεί το σχόλιο ότι «ο συντάκτης του άρθρου, στον τίτλο αφήνει να εννοηθεί ότι το χούφτωμα δεν αποτελεί κακοποίηση και δεν είναι ικανοποιητικός λόγος για να φυλακιστεί κάποιος», διότι ο ίδιος συντάκτης κάλυψε σημαντικές και ευαίσθητες υποθέσεις (π.χ. Νίκος Μεταξάς) με αξιοπρέπεια, σοβαρότητα, εντιμότητα, χωρίς να κανιβαλίζει στον βωμό των κλικ. Τέλος, το δημοσίευμα δεν υποθάλπει καμία σκοπιμότητα.

Η Επιτροπή αποφάσισε ότι υπάρχει παραβίαση τόσο στον τίτλο όσο και το περιεχόμενο του κειμένου λόγω δυσμενούς διακρίσεως, ανακρίβειας, παραβίασης της ιδιωτικής ζωής και σεξουαλικών εγκλημάτων. (Άρθρα 1, 3,10,12) Πρόκειται για ένα κείμενο το οποίο λόγω του τίτλου του αφήνει υπονοούμενα. Το γεγονός ότι χρησιμοποιεί αποσιωποιητικά, «Κύπρος: Έστειλε τον εργοδότη της φυλακή για… χουφτώματα», δημιουργεί υπονοούμενο, ως προς το νόημα. Επιπλέον, δίδονται λεπτομέρειες που ακόμη και αν ακούστηκαν στο δικαστήριο, δεν εξυπηρετούν στην μεταφορά της είδησης, είναι σεξιστικές και πλήττουν βάναυσα την υπόληψη της κοπέλας, επαναθυματοποιώντας την. Ο δημοσιογράφος καλείται να επιλέξει ανάμεσα στις πληροφορίες του για να μην προκαλέσει μέσω αυτών ανθρώπινο πόνο. 

Η Επιτροπή καταλήγει ότι πρόκειται για χαμηλής στάθμης δημοσιογραφικό λόγο, ο οποίος απευθύνεται στα ανδρικά ένστικτα με στόχο την προσέλκυση αναγνωστών και αύξηση των κλικς. Τέλος, επισημάνθηκε ότι πρέπει τα μέσα να δείχνουν διακριτικότητα και να φιλτράρουν και να αποδίδουν ορθότερα τα γεγονότα με σωστή χρήση λεκτικού περιεχομένου και σημείων στίξεως.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X